Kansi: John Derbyshire: Alkulukujen lumoissa

Osta kirja itsellesi

Osta e-kirjana

Elisa Kirja

Osta käytettynä

John Derbyshire: Alkulukujen lumoissa

kirjoittanut Mikko31.12.2006
Terra Cognita, 2006
Alkuteos: Prime obsession : Bernhard Riemann and the greatest unsolved problem in mathematics] (Joseph Henry Press, 2003)
Kääntäjä: Juha Pietiläinen

Kirjan aiheena on Riemannin hypoteesi: “Kaikkien zeta-funktion epätriviaalien nollakohtien reaaliosa on puoli.” Asian selvittelemiseen kuluu helposti 400 sivua tekstiä, sillä kyseessä on yksi merkittävimmistä ratkaisemattomista matemaattisista ongelmista. Hypoteesi liittyy alkulukuihin, tarkemmin ottaen niiden määrään ja esiintymistiheyteen.

John Derbyshire esittelee hypoteesin merkitystä ja erilaisia ratkaisuyrityksiä Riemannin ajoilta nykypäiviin. Samalla lukija tutustuu koko joukkoon matematiikan historian henkilöitä ja taustatekijöitä. Kirja ei siis ole puhdasta matematiikkaa, vaan kertoo esimerkiksi 1800-luvun Euroopan poliittisista tekijöistä, siltä osin kuin ne matemaatikoihin liittyvät.

Vaikeustasoltaan teos on kohtuullinen: Derbyshire sanoo kirjoittaneensa teoksen älykkäälle ja uteliaalle, mutta matemaattisesti oppimattomalle lukijalle. Jos on joku käsitys lukion matematiikasta, kirjasta selviää – sen verran rautalangasta Derbyshire asioita vääntää, ja loikkii tarvittaessa vaikeiden kohtien yli. Matemaattista kiinnostusta on syytä löytyä, muuten kirjaa ei jaksa lukea. Minua kirja ainakin kiehtoi.

Kuka vinkkaa? Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Osta kirja itsellesi – kun ostat näiden linkkien kautta, tuet Kirjavinkkien toimintaa

Nämä linkit ovat affiliate-linkkejä. Jos ostat kirjoja näiden linkkien kautta, Kirjavinkit.fi saa osan myyntituloista korvauksena. Näillä rahoilla maksetaan palvelimen kustannukset ja toimitussihteerin palkkio.

Katso myös

John Derbyshire — kirjailijan sivu

Kansi: The Music of the Primes : Why an Unsolved Problem in Mathematics Matters
Kansi: Fermat’n viimeinen teoreema
Kansi: Apostolos Doksiadis ja Khristos H. Papadimitrou: Logicomix
Kansi: The Equation that Couldn’t Be Solved
Kansi: Ihana X
Kansi: Linkit : verkostojen uusi teoria
Kansi: Things to Make and Do in the Fourth Dimension
Kansi: Nollan elämäkerta
Kansi: Why Do Buses Come in Threes? : The Hidden Mathematics of Everyday Life
Kansi: Numerot

{ 0 kommenttia… lisää omasi }

Kommentoi merkintää

Seuraa Kirjavinkkejä Twitterissä Seuraa Kirjavinkkejä Facebookissa Seuraa Kirjavinkkejä sähköpostilla Kirjavinkkien Youtube-kanava