Suomalainen kirjakauppa
Kansi: Jo Walton: Among Others

Osta kirja itsellesi

Osta e-kirjana

Elisa Kirja

Osta käytettynä

Jo Walton: Among Others

kirjoittanut Mikko9.3.2012
Tor, 2011

“Never had what we were doing seemed more childish and stupid than standing in the centre of that desolation by that dead pool holding a pair of crushed pimpernels the fairies had told us would kill the factory.”

Among Others alkaa kohtauksella, jossa Morwenna tuhoaa kaksoissisarensa Morgannan kanssa walesilaisen tehtaan keijujen tapaan, heittämällä kukkia lammikkoon. Tehtaalle ei tapahdu mitään heti, mutta pian lehdissä kerrotaan, kuinka tehdas on päätetty sulkea. Taikuutta vai vain sattumaa? “You can almost always find chains of coincidence to disprove magic. That’s because it doesn’t happen the way it does in books. It makes those chains of coincidence. That’s what it is.”

Sitten kirja siirtyy muutaman vuoden ajassa eteenpäin. Morganna on kuollut ja Morwenna kulkee jalkansa vuoksi kepin kanssa. Morwenna on karannut kotoa äitinsä – joka on noita – luota ja hänet on sijoitettu aikaa sitten perheensä jättäneen isän ja tämän siskojen hoiviin. Nämä taas sijoittavat Morin Arlinghurstin arvostettuun sisäoppilaitokseen, jossa walesilainen invalidi on auttamatta hylkiö.

Mor kuitenkin selviää vaikeuksista. “I have books, new books, and I can bear anything as long as there are books.” Mor lukee valtavasti kirjoja ja Jo Walton pudottelee nimiä minkä ehtii. Jos ei ole lukenut tietynsorttista scifiä (Le Guin, Vonnegut, Heinlein, Silverberg, Zelazny, Asimov), tästä kirjasta saa runsaasti materiaalia lukulistalle – minunkin piti tehdä pieni ryöstöretki lähikirjaston scifihyllyille tämän kirjan jälkeen.

Siis: käsissä on kirja, jonka päähenkilö rakastaa scifikirjoja ja kirjastoja (“Interlibrary loans are a wonder of the world and a glory of civilization.”), kokee vaikeuksia koulussa, pärjää kuitenkin sitkeänä tyttönä kaikkien vaikeuksien keskellä ja jopa löytää samanhenkisiä ystäviä ja vieläpä osaa taikoa ja puhua keijujen kanssa. Kuinka tästä voisi olla pitämättä?

No, kirjan juoni on hivenen pöhkö ja loppuhuipennus jokseenkin lattea, mutta eivätpä ne niin tärkeitä ole. Minä pidin kirjallisesta nimienpudottelusta. Among Othersin magia ja käsitys keijuista oli kiehtovin pitkään aikaan. Aivan ihana kirja, siis!

“Bibliotropic,” Hugh said. “Like sunflowers are heliotropic, they naturally turn towards the sun. We naturally turn towards the bookshop.”

Iso-BritanniaMaahaaste: Iso-Britannia

Kuka vinkkaa? Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Osuuskumma

Osta kirja itsellesi – kun ostat näiden linkkien kautta, tuet Kirjavinkkien toimintaa

Nämä linkit ovat affiliate-linkkejä. Jos ostat kirjoja näiden linkkien kautta, Kirjavinkit.fi saa osan myyntituloista korvauksena. Näillä rahoilla maksetaan palvelimen kustannukset ja toimitussihteerin palkkio.

Katso myös

Jo Walton — kaikki arvostelut

Kansi: Antal Szerb: Pendragonin legenda
Kansi: Mahdoton menestys : kasvun paikkana Nokia
Kansi: Hiekkaan kadonneet jäljet
Kansi: Mari Strachan: Hiljaisuus soi H-mollissa
Kansi: Huuhkajalaakso
Kansi: Susan Cooper: Kuningas Harmaa
Kansi: Susan Cooper: Hopeapuu
Kansi: Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava
Kansi: Armon piiri
Kansi: Kirjaston henget

{ 2 kommenttia… lue ne alta tai lisää omasi }

Sini maaliskuu 9, 2012 07:35

Pinterestiin on eräs kirjan lukenut tehnyt hienon kansikollaasin:
http://pinterest.com/tinyampersand/the-books-of-among-others/

Mikko maaliskuu 9, 2012 08:08

Hieno, tosiaan!

Kommentoi merkintää

Seuraa Kirjavinkkejä Twitterissä Seuraa Kirjavinkkejä Facebookissa Seuraa Kirjavinkkejä sähköpostilla Kirjavinkkien Youtube-kanava