Patricia A. McKillip: Riddle-Master

Riddle-master

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Riddle-Master on kokoomateos, joka kerää yksiin kansiin Patricia A. McKillipin päätyönä pidetyn Riddle-Master-trilogian. Vuosina 1976–1979 ilmestyneet The Riddle-Master of Hed, Heir of Sea and Fire ja Harpist in the Wind kertovat omaperäisestä maailmasta. Esipuheessaan McKillip kertoo saaneensa inspiraation Tolkienilta, mutta toisin kuin monissa Tolkienin inspiroimissa fantasiatarinoissa, tässä on lopulta perin vähän Tolkienia.

Ensimmäinen osa alkaa Hedistä. Hed on vähäpätöinen saari mantereen lähistöllä, täynnä maanviljelijöitä ja sikopaimenia. Hed tuottaa viljaa ja olutta, eikä ole koskaan tuottanut ensimmäistäkään sankaria tai suurta urotekoa. Hedin ruhtinas Morgon on yksi maahallitsijoista, jotka on sidottu kotimaahansa maalailla: Morgon tuntee mielessään Hedin jokaisen kasvin, eläimen ja ihmisen, tietää, miten maa makaa.

Morgonin sisko ottaa eräänä päivänä puheeksi kruunun, joka on lojunut Morgonin sängyn alla. Mistä se on peräisin? Miksi Morgon on tuhlannut Hedin rahoja johonkin niin turhanpäiväiseen? Eihän kukaan Hedin hallitsijoista ole koskaan käyttänyt kruunua. Morgon joutuu paljastamaan, että kruunu on Pevenin, Aumin kuninkaan omaisuutta, jonka Morgon voitti satoja vuosia sitten kuolleelta kuninkaalta arvoituskisassa.

Pian vieraisille tulee Deth, maata ylimmäisenä hallitsevan mystisen High Onen harpunsoittaja. Tämä kertoo Morgonille, että kruunuun liittyy toinenkin palkinto: Anin kuningas Mathom on luvannut tyttärensä Raederlen, Anin toiseksi kauneimman naisen, omaksi sille, joka saa Aumin kruunun Peveniltä. Niinpä Morgon lähtee matkaan kohti Ania.

Perille hän ei kuitenkaan pääse, vaan joutuu merillä haaksirikkoon, jonka seurauksena hän ajautuu muistinsa menettäneenä jonnekin… Tämä kaikki ehtii tapahtua ensimmäisen 36 sivun aikana ja kirjaa riittää yli 560 sivua, joten luvassa on melkoinen seikkailu, kun Morgonille alkaa selvitä, että hänen osansa on kirjoitettu tähtiin; niitä onkin kolme heti hänen otsassaan ja pian on selvää, ettei Morgonilla ole enää paluuta rauhallisen ja levollisen syrjäseutu-Hedin maalaisruhtinaaksi, vaan hänen osakseen on varattu jotain suurempaa.

Toisen osan pääosaan nousee Raederle, jonka osana on jotain paljon mielenkiintoisempaa kuin vain olla palkinto kruunun voittajalle. Hänellä on oma kohtalonsa ja merkityksellinen taustansa. Riddle-Masterin puolesta on ehdottomasti luettava Tolkienia vahvemmat ja merkityksellisemmät naishahmot, vaikka pääosassa maailmanpelastajana mies onkin.

Tarina on kaikkiaan kiehtova, omaperäinen ja kauniisti kirjoitettu, ja ehdottomasti suositeltavaa luettavaa kaikille fantasiakirjallisuuden ystäville. Se, ettei kukaan ole katsonut asiakseen suomentaa tätä kirjaa, on yksi elämän pienistä vääryyksistä. Karistoltakaan ei ole tullut uusia McKillip-suomennoksia muutamaan vuoteen.

Trilogiasta on olemassa useampi kaikki osat kokoava omnibus-painos. Riddle-Master’s Game on ilmestynyt 2001, tämä minun lukemani Riddle-Master ilmestyi 1999, The Quest of the Riddlemaster vuonna 1983 ja Quest of Riddle-Masters vuonna 1982.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...