Kansi: Robert A. Heinlein: Tuomiopäivän komedia

Osta kirja itsellesi

Osta e-kirjana

Elisa Kirja

Osta käytettynä

Robert A. Heinlein: Tuomiopäivän komedia

kirjoittanut Mikko29.3.2012
Kirjayhtymä, 1986
Alkuteos: Job: Comedy of Justice (Ballantine Books, 1984)
Kääntäjä: Matti Kannosto

Turistiristeily Tyynellämerellä muuttuu painajaiseksi, kun Alex Hergensheimer suorittaa kanssamatkustajiensa kannustuksesta onnistuneen polynesialaisen tulikävelyn. Alex pääsee tulisten hiilien yli helposti, mutta pyörtyy lopuksi. Kun Alex virkoaa, hän pääsee takaisin laivalleen.

Laiva vain on aivan eri laiva kuin aikaisemmin. Hyttikin kuuluu jollekin A. Grahamille, mutta toisaalta – kaikki ottavat Alexin ongelmitta vastaan Alec Grahamina, myös hyttipalvelija Margrethe, jolla on suhde oikean Alec Grahamin kanssa. Maailma on muutenkin muuttunut, Alex on heitetty vallan rinnakkaiseen todellisuuteen, jonka kehitys eroaa selkeästi hänen omastaan. Eikä tämä jää ainoaksi maailmanvaihdokseksi.

Alex saa seuralaisekseen Margrethen ja pari joutuu yhdessä koluamaan rinnakkaistodellisuuksia riesaksi asti, varsinkin kun todellisuudenvaihdoksilla on paha tapa osua kiusallisiin tilanteisiin ja viedä pariskunnalta rahat ja tavarat. Pariskunta matkaa kuitenkin sitkeästi kohti Alexin kotiseutuja Kansasissa.

Tuomiopäivän komedia on uskonnollinen, mutta jumalaton kirja. Se on satiiria, joka pilkkaa armotta kristinuskoa, varsinkin amerikkalaista evankelista fundamentalismia. Alex on sattumoisin melko ahdasmielinen fundamentalisti, jonka uskonnolliset tuntemukset joutuvat koetukselle, kun häntä koetellaan kuten Jobia aikoinaan.

Heinlein tarjoilee Tuomiopäivän komediassa hyvät naurut fundamentalistien kustannuksella, kevyen humoristista viihdettä, jossa on takana vähän ajatustakin. Sankari, joka on paikoin täysin sietämätön pässi, pääsee vierailemaan niin taivaassa kuin helvetissäkin (ja saatte arvata, kummassa on hauskempaa).

Tuomiopäivän komedia jakaa varmasti mielipiteitä, mutta minusta se oli hauskan kevytmielinen. Ei mestariteos, mutta uskontoon kriittisesti suhtautuvalle mainiota viihdettä. Pääsköön se siis Heinleinin kirjoista H-kirjaimen kohdalle Perinteisen scifin ABC -listalle.

Kuka vinkkaa? Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Osuuskumma

Osta kirja itsellesi – kun ostat näiden linkkien kautta, tuet Kirjavinkkien toimintaa

Nämä linkit ovat affiliate-linkkejä. Jos ostat kirjoja näiden linkkien kautta, Kirjavinkit.fi saa osan myyntituloista korvauksena. Näillä rahoilla maksetaan palvelimen kustannukset ja toimitussihteerin palkkio.

Katso myös

Robert A. Heinlein — kirjailijan sivu

Kansi: Liz Williams: Aavekauppiaan tytär
Kansi: AS Byatt: Ragnarök : Jumalten tuho
Kansi: Vuori
Kansi: Liz Williams: Demonien taivas
Kansi: Jeff Long: Helvetin sydän
Kansi: Kirottu
Kansi: Sielut kulkevat sateessa
Kansi: Rienaus
Kansi: Kaikki tässä kylässä valehtelevat
Kansi: Yasmina Khadra: Kabulin pääskyset

{ 0 kommenttia… lisää omasi }

Kommentoi merkintää

Seuraa Kirjavinkkejä Twitterissä Seuraa Kirjavinkkejä Facebookissa Seuraa Kirjavinkkejä sähköpostilla Kirjavinkkien Youtube-kanava