Kansi: Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina

Osta kirja itsellesi

Osta e-kirjana

Elisa Kirja

Osta käytettynä

Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina

kirjoittanut Päivi21.10.2003
Tammi, 1978
Alkuteos: Århundradets kärlekssaga (Söderströms, 1978)
Kääntäjä: Eila Pennanen

Vuosisadan rakkaustarina on runokokoelma. Samalla se on kertomus rakkaudesta, vallasta, omistamisesta, vihasta, alkoholismista — toisiaan vastaan sotivista tunteista ja voimattomuudesta.

Tikkanen on runoissaan vahvasti läsnä. Runokokoelma peilaa naisen tuntoja tämän epätasa-arvoisessa ja ahdistavassa avioliitossa. Mies juo, lupaa, pettää ja lyö. Vaimo yrittää jaksaa. Runot eivät kaunistele, ne heittävät ruman todellisuuden lukijankin nähtäväksi. Tikkasen runot huutavat vääryyden kokemusta ja esittävät alkoholisoituneelle miehelle kiusallisiakin kysymyksiä.

Proosaan vivahtava tyyli toimii teksteissä mainiosti. Tikkasen teksti on vahvaa, intensiivistä luettavaa. Hän kuvaa vaimon tunteita koskettavasti kietoen lukijansakin laajaan tunneskaalaan.

Puheenomaisesti rytmitetyt runot toimivat parhaiten toistensa seurassa, mutta joukossa on myös yksinään pärjääviä helmiä. Katkerista kommenteista ja tuskanhuudoista huolimatta kokoelma ei ole oodi toivottomuudelle. Rivit kertovat myös toivosta ja rakkaudesta, jotka kuin ihmeen kaupalla sinnittelevät myrskyisän liiton helmoissa kiinni.

Vuosisadan rakkaustarina on huikea lukukokemus, yhtä aikaa tuskallinen ja puhdistava.

Osta kirja itsellesi – kun ostat näiden linkkien kautta, tuet Kirjavinkkien toimintaa

Nämä linkit ovat affiliate-linkkejä. Jos ostat kirjoja näiden linkkien kautta, Kirjavinkit.fi saa osan myyntituloista korvauksena. Näillä rahoilla maksetaan palvelimen kustannukset ja toimitussihteerin palkkio.

Katso myös

Märta Tikkanen — kaikki arvostelut

Kansi: Arno Kotro ja Christer Lybäck: Veitsen terällä
Kansi: Yöryömijät
Kansi: Nainen ja apina
Kansi: Kulosaarentie 8; Majavatie 11; Mariankatu 26
Kansi: Kaksi viatonta päivää
Kansi: Lempi ei ole leikin asia
Kansi: Anna Jansson: Tuhopolttaja
Kansi: Niin korkealla pääskyset, ettei niitä nähdä voi
Kansi: Aina joku eksyy
Kansi: Jään muisti

{ 1 kommentti… lue se alta tai lisää omasi }

Joni joulukuu 18, 2008 09:54

Hyvin avointa tekstiä. Itse koin tämän enemmän runotarinana kuin yksittäisinä runoina. Muutamassa kohdassa epätoivon alta pilkahtaa kuitenkin myös ironisuus aina kirjan nimeä myöten.

Kommentoi merkintää

Seuraa Kirjavinkkejä Twitterissä Seuraa Kirjavinkkejä Facebookissa Seuraa Kirjavinkkejä sähköpostilla Kirjavinkkien Youtube-kanava