Perhe ja verstas

Maija Ojala-Fulwood: Perhe ja verstas : Itämeren kaupunkien käsityöläiselämää keskiajalla ja uuden ajan alussa

Ammattikunnat olivat hyvin keskeinen osa esimodernin yhteiskunnan kaupunkiyhteisöä. Ammattikunnat eivät vain säädelleet työntekoa ja tuotantoa, vaan niissä oli usein sääntöjä liittyen paitsi sosiaaliturvaan ja leskien ammatinharjoittamiseen, niin myös hautajaisiin ja juhliinkin. Ammattikuntien säännöt olivatkin kaikkialla Euroopassa hyvin kattavia.... Lue koko vinkki »
Passio

Pirkko Saisio: Passio

Passio on vaikuttava lukuelämys. Se on läpileikkaus eurooppalaista historiaa 1500-luvun Firenzestä 1950-luvun Suomeen. Tarinaa kantaa koru, jonka ensimmäisenä ripustaa kaulaansa firenzeläinen ruhtinatar Vasari. Askeesin aika on takana, turhuuden roviota sytyttänyt Savonarola on itse saanut palaa ja ruhtinatar saattaa taas pukea ylleen mieheltään sa... Lue koko vinkki »

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci

Koen joskus uuden elämäkerran aloittamisen jopa vähän pelottavana puuhana. Kuinka monta kertaa onkaan käynyt ilmi, että se kuuluisa ja ihailtu ihminen onkin ollut läheisilleen aivan karmea ihminen (Steve Jobs, katson sinua). Tietysti persoonan puutteet eivät tieteellisiä tai taiteellisia meriittejä pois pyyhi, mutta silti sellainen aavistuksenomain... Lue koko vinkki »
The Richest Man Who Ever Lived

Greg Steinmetz: The Richest Man Who Ever Lived

Kuka oli maailman rikkain mies, todellinen tosielämän Roope-setä? Kauppias Jacob Fugger. 1400-luvun ja 1500-luvun vaihteessa elänyt kauppias ei ole absoluuttisesti mitattuna historian rikkain mies, mutta suhteellisesti kyllä – kun Fugger kuoli vuonna 1525, Fuggerin kauppaliikkeen varallisuus oli pari miljoonaa floriinia, enemmän kuin kenelläkään mu... Lue koko vinkki »

Gregory Maguire: Mirror Mirror

Äiditön tyttö, kateellinen äitipuoli, poissaoleva isä ja seitsemän kääpiötä. Kuulostaa aivan sadulta Lumikista. Gregory Maguire on sanonut, ettei halua tulla tunnetuksi kirjailijana, joka kirjoittaa lasten sadut uudelleen aikuisten makuun sopivina versioina. Mirror Mirror onkin kokonainen uudelleentulkinta. Tarina sijoittuu 1400- ja 1500-lukujen... Lue koko vinkki »