Tulen ja tuhkan tyttäret

Anniina Mikama: Tulen ja tuhkan tyttäret

Anniina Mikama on palkittu nuortenkirjailija, jonka kirjoihin en ole vielä itse tarkemmin tutustunut. Nyt oli aika: nappasin luettavaksi tuoreimman, 1500-luvun Irlantiin sijoittuvan nuorten fantasiaromaanin Tulen ja tuhkan tyttäret. Historiallisesta taustastaan huolimatta tarina on silkkaa fantasiaa: sen keskiössä on nimittäin lohikäärme. Alussa... Lue koko vinkki »
Lieka

Paula Havaste: Lieka

Viime vuonna Paula Havasteelta tuli Laahus, 1500-luvulle nuijasodan vuosiin sijoittuva romaani, jossa kuvattiin Jaakko Ilkan johtamia talonpoikaiskapinoita köyhästä tuvasta kotoisin olevan nuoren naisen näkökulmasta. Havaste kertoi silloin haastattelussa, että tarinan edetessä kävi selväksi, ettei sitä voinut kertoa vain yhdestä näkökulmasta. Ni... Lue koko vinkki »
Lucrezian muotokuva

Maggie O’Farrell: Lucrezian muotokuva

Firenzen herttuan tytär Lucrezia de' Medici naitettiin Ferraran herttua Alfonso II d'Estelle jo teini-iässä. 15-vuotiaana kotikaupunkinsa jättänyt tuore herttuatar ei ehtinyt kauaa puolisonsa rinnalla hallita: jo alle vuoden kuluttua, keväällä 1561, Lucrezia menehtyi. Lucrezian elämään ja kuolemaan liittyvät huhut ja mysteerit kiehtovat vielä lähes... Lue koko vinkki »
Kongo / Köyhien sota

Éric Vuillard: Kongo / Köyhien sota

Ranskalaisen Éric Vuillardin (s. 1968) nimi on tullut tutuksi, mutta kirjoihin en ole vielä perehtynyt. Tartuin nyt ensimmäisenä tähän tuoreimpaan suomennokseen, joka yhdistää yksiin kansiin kaksi teosta. La guerre des pauvres (2019) on Vuillardin tuorein teos ja Congo (2012) vähän varhaisempi. Molemmat ovat Lotta Toivasen suomennoksia ja pituudelt... Lue koko vinkki »
Hamnet

Maggie O’Farrell: Hamnet

1500-luvun lopulla Stratfordissa Englannissa lapsi sairastuu ja menehtyy. Nelisen vuotta myöhemmin lapsen isä kirjoittaa näytelmän nimeltä Hamlet. Reilut neljäsataa vuotta myöhemmin Maggie O'Farrell punoo näistä ainek­sista upean romaanin nimeltä Hamnet. Vaikkei häntä nimeltä kertaakaan mainita, kaikki toki tietävät, kuka tuo Lon­tooseen komelja... Lue koko vinkki »
Laahus

Paula Havaste: Laahus

Paula Havaste on tehnyt jo pitkän uran historiallisten romaanien parissa. Olen itse lukenut Saarenmaa-sarjan, neljän kirjan mittaisen kertomuksen elämästä Neuvosto-Viron Saarenmaalla. Pidin sarjan elämänmyönteisestä tavasta kuvata vaikeuksientäyteistä elämää siinä määrin, että uutuuskirja Laahus pääsi helposti lukulistalle. Laahus sijoittuu 1500... Lue koko vinkki »
Perhe ja verstas

Maija Ojala-Fulwood: Perhe ja verstas : Itämeren kaupunkien käsityöläiselämää keskiajalla ja uuden ajan alussa

Ammattikunnat olivat hyvin keskeinen osa esimodernin yhteiskunnan kaupunkiyhteisöä. Ammattikunnat eivät vain säädelleet työntekoa ja tuotantoa, vaan niissä oli usein sääntöjä liittyen paitsi sosiaaliturvaan ja leskien ammatinharjoittamiseen, niin myös hautajaisiin ja juhliinkin. Ammattikuntien säännöt olivatkin kaikkialla Euroopassa hyvin kattavia.... Lue koko vinkki »
Passio

Pirkko Saisio: Passio

Passio on vaikuttava lukuelämys. Se on läpileikkaus eurooppalaista historiaa 1500-luvun Firenzestä 1950-luvun Suomeen. Tarinaa kantaa koru, jonka ensimmäisenä ripustaa kaulaansa firenzeläinen ruhtinatar Vasari. Askeesin aika on takana, turhuuden roviota sytyttänyt Savonarola on itse saanut palaa ja ruhtinatar saattaa taas pukea ylleen mieheltään sa... Lue koko vinkki »
Ebba : Kuningattaren sisar

Anu Lahtinen: Ebba : Kuningattaren sisar

Nykyään Ebba Stenbock (n. 1550–1615) muistetaan varmasti parhaiten Albert Edelfeltin maalauksesta Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista. Maalauksessa ylväs ja vahvatahtoinen nainen katselee haastavasti Kaarle-herttuaa, vaan minkälainen ihminen Ebba Stenbock oli todellisuudessa ja mistä on syntynyt käsitys hänestä erityisen vahvaluontoisena... Lue koko vinkki »
Rottien pyhimys

Anneli Kanto: Rottien pyhimys

Hattulan Pyhän Ristin kirkko valmistui 1400-luvun lopulla, ja sen kuuluisat seinämaalaukset ovat ilmeisesti noin 1500-luvun alusta. Mutta kuka kirkon maalasi? Sitä ei tiedetä. Anneli Kanto on rakentanut tieteellisen tutkimusaineiston pohjalta yhden tulkinnan siitä, miten maalausurakka olisi voinut edetä. Rottien pyhimyksessä ruotsalainen kirkkom... Lue koko vinkki »
Kuningashuone

Hilary Mantel: Kuningashuone

Jossakin, tai kukaties ei missään, on yhteiskunta, jota filosofit hallitsevat. Heillä on puhtaat kädet ja tahraton sydän. Mutta jopa valon metropolissa on kärpäsiä kuhisevia tunkioita ja lantakasoja. Jopa hyveen tasavallassa tarvitaan miestä lapioimaan paska pois, ja jossakin on kirjoitettu, että miehen nimi on Cromwell. Noin kymmenen vuoden työ... Lue koko vinkki »

Pekka Valtonen: Hullun keisarin hovissa

En varmaankaan ole ainoa ihminen, joka ei osaa heittämällä sanoa, miksi Pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan keisari Rudolf II:n (1552-1612) valtakausi oli aikanaan merkittävä. Itse asiassa mietin kirjaa aloitellessani olenko edes kuullut aikaisemmin koko hallitsijasta, kenties muutamaa hajamainintaa lukuunottamatta. Pekka Valtosen Hullun keisa... Lue koko vinkki »

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci

Koen joskus uuden elämäkerran aloittamisen jopa vähän pelottavana puuhana. Kuinka monta kertaa onkaan käynyt ilmi, että se kuuluisa ja ihailtu ihminen onkin ollut läheisilleen aivan karmea ihminen (Steve Jobs, katson sinua). Tietysti persoonan puutteet eivät tieteellisiä tai taiteellisia meriittejä pois pyyhi, mutta silti sellainen aavistuksenomain... Lue koko vinkki »

C. J. Sansom: Luostarin varjot

Eletään vuotta 1537. Anne Boleyn on mestattu, uskonpuhdistus on valloillaan ja Thomas Cromwellin valta hovissa kasvaa. Luostarissa Scarnseassa on tapahtunut murha ja pyhäinhäväistys. Cromwell lähettää luottohenkilön, Matthew Shardlaken, kumppaneineen selvittämään tapausta nopeasti ja hienotunteisesti. Historia herää henkiin Sansomin kynästä. Henry... Lue koko vinkki »
Amuletti

C. J. Sansom: Amuletti

C. J. Sansom kirjoittaa historiallisia dekkareita, jotka seurailevat lakimies Matthew Shardlaken edesottamuksia eri brittihistorian merkkihenkilöiden alaisuudessa. Kirjat muodostavat itsenäisistä osista koostuvan sarjan, josta Amuletti on viides osa. Suomessa Otava ei ole oikein nostanut sarjan olemassaoloa esiin, sillä kansilehti ei moista mainint... Lue koko vinkki »
Uppiniskaisuuden kronikka

Jaan Kross: Uppiniskaisuuden kronikka

Ajattelin, että naapurimaa Viro olisi syytä kuitata maahaasteen listalta. Kirjastosta löytyi tällainen Jaan Krossin kirja, joka on paitsi virolaisen kirjoittama, myös sijoittuu Viroon, joten nappasin Uppiniskaisuuden kronikan luettavaksi. Melkoinen lukuelämys, tämä Balthasar Russow'n elämäkerta. Russow on todellinen historiallinen... Lue koko vinkki »
Valkoinen elefantti

Elif Shafak: Valkoinen elefantti

Turkkilainen Elif Şafak, yksi luottokirjailijoistani, on jälleen irti. Sanon näin monestakin syystä; ensinnä sen takia, että tätä kotimaassaan kiisteltyä, jopa syytteeseen ”turkkilaisuuden loukkaamisesta” urallaan edennyttä kirjailijatarta ei tunneta sievistelijänä tai rankkojenkaan totuuksien siloittelijana. Pikemminkin päinvastoin: kansanmurha on... Lue koko vinkki »
The Richest Man Who Ever Lived

Greg Steinmetz: The Richest Man Who Ever Lived

Kuka oli maailman rikkain mies, todellinen tosielämän Roope-setä? Kauppias Jacob Fugger. 1400-luvun ja 1500-luvun vaihteessa elänyt kauppias ei ole absoluuttisesti mitattuna historian rikkain mies, mutta suhteellisesti kyllä – kun Fugger kuoli vuonna 1525, Fuggerin kauppaliikkeen varallisuus oli pari miljoonaa floriinia, enemmän kuin kenelläkään mu... Lue koko vinkki »
Elämän ja kuoleman salaisuudet

Rebecca Alexander: Elämän ja kuoleman salaisuudet

Kuolema on hankala tauti. Vaikka kuoleman kuuluisi korjata,  jotkut saattavat päästä silti laina-ajalle, mutta siihen tarvitaan monimutkaisia ja vanhoja loitsuja. Kirjassa kuljetaan sekä 1500-luvulla, elämän pitkittämisen alkulähteillä, jolloin magiaan on uskottu mutta sitä on pelätty ruton lailla että nykyajassa jossa kadonneiden etsimiseen o... Lue koko vinkki »