Eric Tigerstedt : Suomen Tesla

Markus Hotakainen: Eric Tigerstedt : Suomen Tesla

Tämä kirja kiinnosti, koska Tigerstedtin suku vaikuttaa Kouvolan Elimäellä. On kuin olisimme jotenkin "tuttuja" ja ainahan on tiedettävä, miten naapurilla menee. Lisäksi minua on aina harmittanut, kun joku ei eläessään saa mitään kunnioitusta ja saa tekosistaan mainetta vasta kuoleman jälkeen. Kukaan ei siis oikein tiennyt, kuka suomalainen keks... Lue koko vinkki »
Maailman kauhea vihreys

Benjamín Labatut: Maailman kauhea vihreys

Uteliaisuus on tieteentekijän siunaus ja eteenpäin vievä voima, ainakin tiettyyn pisteeseen saakka. Se, että haluaa ottaa syvällisesti selvää jostakin aivan fundamentaalisesta, koko kosmoksen mikro- tai makrorakenteesta vaikkapa, on hieno ja kunnioitettava tarve. Mutta entä kun se muuttuu pakkomielteeksi? Tai vielä pahempaa: entä jos se, mitä tiede... Lue koko vinkki »
Dunkelblum

Eva Menasse: Dunkelblum

Koko totuuden tietävät kuten nimikin jo sanoo kaikki asianosaiset yhdessä. Siksi sitä ei saa myöhemmin enää koskaan kunnolla kasaan. Sillä niistä, joilla on ollut siitä osuutensa, kuolee aina äkkiä muutama. Tai he valehtelevat tai heillä on huono muisti. Dunkelblum on pikkukaupunki Itävallan itärajalla, aivan Unkarin tuntumassa. Vuonna 1989 rau... Lue koko vinkki »
Toivon että tapaamme

Päivi Lipponen: Toivon että tapaamme

Mitä ankarampaa on nälänhätä, mitä useampi on vailla työtä, mitä isommat ovat Venäjän sotatappiot, mitä enemmän kuolee äideiltä poikia, vaimoilta miehiä, lapsilta isiä, sitä suuremmaksi kasvaa tyytymättömyys tsaariin ja sotaan, sitä lähempänä on sosialistinen vallankumous, mies huudahti ja läimäytti molemmat kätensä innostuksen puuskassa polviinsa.... Lue koko vinkki »
Suomaa

Maria Turtschaninoff: Suomaa

Tähän mennessä Maria Turtschaninoff on minulle ollut pääasiassa oivallinen fantasiakirjailija. Arra, Anaché ja Maresi ovat olleet erinomaisia. Turtschaninoffin uusin teos Suomaa sisältää sekin pieniä fantastisia elementtejä, mutta sijoittuu kuitenkin meidän maailmaamme. Lisäksi Suomaa on suunnattu aikuislukijoille, eikä ole nuortenkirja. Suomentaja... Lue koko vinkki »
Wivi Lönn : Muistojen albumi

Jussi Jäppinen: Wivi Lönn : Muistojen albumi

Tämä kirja on todellakin kuin valokuva-albumi. Täynnä upeita, vanhoja, väritettyjä valokuvia. Kuvatekstit ovat käsin kirjoitetun näköiset ja tehty niin kuin Wivi Lönn olisi ne itse kirjoittanut. Olen aina ollut kiinnostunut entisajan naisista, jotka ovat kulkeneet omia polkujaan, aikana jolloin on oletettu naisen vain menevän naimisiin, huoleht... Lue koko vinkki »
Ædnan : Maa meissä

Linnea Axelsson: Ædnan : Maa meissä

Tämä teos herätti heti mielenkiintoni, kun siitä kuulin. Ruotsalaisen saamelaiskirjailijan runomuotoinen eepos Ruotsin saamelaisten vaiheista, kirjoitettu August-palkinnon tasoisesti? Kyllä kiitos! Kun kirjan kirjastosta sain, ensimmäinen reaktio oli sitten säikähdys; tämähän on hurja tiiliskivi! Vaan ei syytä huoleen. Teos on paljon pelottavaa ... Lue koko vinkki »
Tiu tau tilhi

Juha Hurme: Tiu tau tilhi

Kaikki tuntevat Tiu tau tilhi -lastenlaulun, mutta mistä se on peräisin? Juha Hurme havahtui tutkimaan tutun sävelmän historiaa, kun hän tunnisti oman 2-vuotiaan lapsensa hyräilevän sitä. Siispä kotikirjahyllylle (joillakin on yhä sellainen!) ja vanha kansakoulun laulukirja esille. Sieltähän se löytyi, Wilho Siukosen alkujaan vuonna 1929 kokoamasta... Lue koko vinkki »
Isästä / Äidistä

Annie Ernaux: Isästä / Äidistä

Ranskalainen Annie Ernaux (s. 1940) nousi suomalaisten lukijoiden tietoisuuteen vuonna 2021, kun alkujaan vuonna 2008 ilmestynyt muistelmateos Les Années ilmestyi suomeksi nimellä Vuodet. Nyt Ernaux-suomennokset jatkuvat kahdella pienoisromaanilla, jotka suomalaisten lukijoiden iloksi on niputettu yhdeksi niteeksi. Eipä tässä näinkään ole kuin 152 ... Lue koko vinkki »
Loppuelämät

Abdulrazak Gurnah: Loppuelämät

Vuoden 2021 kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaja Abdulrazak Gurnah syntyi vuonna 1948 Sansibarin sulttaanikunnassa. Millainen paikka on Sansi­bar? Tässä pienessä itäafrikkalaisessa saarivaltiossa asui alkujaan mustia af­rikkalaisia, kunnes 1600-luvun päätteeksi saaret siirtyivät Portugalin hallin­nasta Omanin sulttaanin alaisuuteen ja saarille m... Lue koko vinkki »
Klik

Jari Järvelä: Klik

Iris tutustuu valokuvaukseen ensimmäisen kerran pikkutyttönä, kun Signe Brander saapuu kuvaamaan hänen kotikartanoaan. Lyhytkasvuinen Iris toi­mitetaan parantolaan – pois silmistä, pois mielestä – jossa viettämiensä vuosien aikana hän alkaa kiinnostua kuvaamisesta tosissaan. Leikkaus 1930-luvulle: Iris onnistuu pelastamaan kuuluisan kuvaajan, Henri... Lue koko vinkki »
Puolikuu

Chi Zijian: Puolikuu

Evenkeistä en ennen Puolikuu-romaania tiennyt mitään. Nyt kun pääsin kuuntelemaan 90-vuotiasta evenkinaista, tiedän jotain. Evenkinainen istuu oman kotansa tulisijan äärellä ja minä luen kirjan omassa kodissani. Niin elävästi ja moniaistisesti evenkinainen pitkää elämäänsä ja heimonsa vaiheita monen sukupolven ajalta muistelee, että kirjaa luk... Lue koko vinkki »
Passio

Pirkko Saisio: Passio

Passio on vaikuttava lukuelämys. Se on läpileikkaus eurooppalaista historiaa 1500-luvun Firenzestä 1950-luvun Suomeen. Tarinaa kantaa koru, jonka ensimmäisenä ripustaa kaulaansa firenzeläinen ruhtinatar Vasari. Askeesin aika on takana, turhuuden roviota sytyttänyt Savonarola on itse saanut palaa ja ruhtinatar saattaa taas pukea ylleen mieheltään sa... Lue koko vinkki »
The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Anna Neima: The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Sana Utopia tulee kreikankielisestä sanoista 'ou-topos' ja 'eu-topos' joista ensimmäinen tarkoittaa paikkaa jota ei ole, ja toinen taas paikkaa joka on hyvä. Sanan keksijä ja utopisti Thomas More kritisoi aikansa yhteiskuntaa kuvaamalla romaanissaan Utopia ihanneyhteiskuntaa – samalla kuitenkin ajatellen, että oikeaa utopiaa on mahdotonta rakentaa.... Lue koko vinkki »
Vuodet

Annie Ernaux: Vuodet

Annie Ernauxin (s. 1940) muistelmateos Vuodet ilmestyi jo vuonna 2008 ja saavutti oitis suuren suosion. Suomeksi sitä ei silloin saatu, nyt käännöstä siivitti varmasti vuonna 2018 ilmestynyt englanninkielinen käännös, joka pääsi vuonna 2019 Man Booker International Prizen lyhytlistalle. Ei ihme, että tämä oli Ranskassa hitti, ja kyllä tämä Ransk... Lue koko vinkki »
Elämän kortit

Juhani Seppovaara: Elämän kortit

Tartuin tähän kirjaa, koska siinä on postikorttikuvitus. Ihan ei mene aina yksi yhteen tarinat ja kuvat, mutta ei se haittaa, kuhan on sinnepäin. Kertojana on Juha, joka kertoo elämästään, suvustaan, matkoistaan ja kaikki niin, että postikortit tukevat tarinaa. Ja miten elävästi on kirjoitettu!Heti tempaa mukaansa ja elää itsekin mukana ja matk... Lue koko vinkki »
Taipumaton Tanner

Mika Lietzén: Taipumaton Tanner : Väinö Tannerin elämä 1881–1966

Harvalla suomalaisella poliitikolla on ollut ura jota voi verrata Väinö Tannerin saavutuksiin. Hän on ainoa poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana peräti seitsemällä vuosikymmenellä. Sen lisäksi hän toimi ministerinä useissa hallituksissa, muun muassa ulkoministerinä talvisodan aikaan ja pääministerinä vuosina 1926–1927. Tannerin uran varsin... Lue koko vinkki »
Alku ja muut ajat

Olga Tokarczuk: Alku ja muut ajat

Tutkimusmatkani Olga Tokarczukin tuotantoon jatkuu. Tokarczukin läpimurtoteokseksi luonnehdittu kolmas romaani Alku ja muut ajat muistuttaa Päivän talo, yön talo -kirjaa, tämäkin on hajanainen kokoelma kummallisuuksia. Kirjan 60 vinjettiä kertovat Alusta, pienestä puolalaisesta kylästä, ja sen asukkaista 1900-luvun pyörteissä. Ensimmäinen katkelma ... Lue koko vinkki »