Sörnäisten tyttö

Aino Sutinen ja Leena Virtanen: Sörnäisten tyttö : Sylvi-Kyllikki Kilven päiväkirja 1915–18 sarjakuvana

Sylvi-Kyllikki Kilpi (1899–1987) jäi historiankirjoihin kansanedustajana, toimittajana ja järjestöaktiivina. Leena Virtasen käsikirjoittama ja Aino Sutisen piirtämä Sörnäisten tyttö ei kuitenkaan keskity Sylvin pitkään poliittiseen uraan, vaan hänen nuoruudenvuosiin Helsingissä. Päiväkirja alkaa 25. huhtikuuta 1915 ja aika nopeasti ilmenee kaksi Sy... Lue koko vinkki »
Aunuksen pääskyset

Ritva-Elina Pylväs: Aunuksen pääskyset

"Viena, Inkeri ja Aunus kuuluvat Suomeen." Sinne! Taistelemaan lähtee parikymppinen Saimi, jo toiseen sotaansa. Heimoveljet bolsevikkikurimuksesta vapauttamaan Aunuksen Vapaaehtoisen Armeijan, AVA:n riveissä. Vuosiluvuksi merkitään 1919. "Siinä vasta isänmaallinen tyttö!" oli komppanian päällikkökin kehunut kun Saimi haavoittumisen jälkeen ... Lue koko vinkki »
Kristuksen toinen tuleminen

Aki Ollikainen: Kristuksen toinen tuleminen

Kristuksen toinen tuleminen -romaanin tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen Suomen itsenäistymistä, ensimmäisen maailmansodan vuosiin 1914–1916. Sota vaikuttaa ja idän uhka tuntuu kirjan ihmisiin. Romaani on vähistä sivuistaan huolimatta – tai ehkä juuri sen takia - hyvin vahva ja vangitseva. Tunnelmien ja ihmissuhteiden kuvaus on vihjeenomaista, ... Lue koko vinkki »
Tyttö maissipellossa

Jenni Stammeier: Tyttö maissipellossa : Anna Jokisen mysteerikuolema

Keuruulainen Anna Jokinen matkustaa vuonna 1913 siirtolaiseksi Kanadaan, "naisten paratiisiin". Vain muutaman kuukauden kuluttua Anna katoaa. 17 päivän kuluttua hänet löydetään maissipellosta yhä elossa, mutta hän kuolee ennen kuin lääkäri ehtii paikalle. Mitä Annalle on tapahtunut?  Jenni Stammeierin kirjassa Tyttö maissipellossa kuvataan ... Lue koko vinkki »
Koski

Heidi Jaatinen: Koski

Melkoinen kirja, tämä Koski. Sen tapahtumat alkavat vuodesta 2015, kun kirjailijan isä saa syöpädiagnoosin. Siitä syöksytään vuoteen 1912, kiuruveteläiseen Kosken taloon, jossa niin ikään on kuolemaa käsillä: talon emäntä Hilma on kuolemassa lapsivuoteeseen. Yhdestoista lapsi koitui kohtaloksi. Isäntä Tuure on aikoinaan tullut taloon isäntärengi... Lue koko vinkki »
Paluu Junkkarille

Tarja Jussila: Paluu Junkkarille

Kun pari vuotta sitten luin Tarja Jussilan ensimmäisen kirjan Torpparin tytär Anjalan Junkkarilta, niin oli hienoa saada nyt jatko-osa käsiin ja lukea, mitä siellä tapahtui sen jälkeen, kun päähenkilö Liisa oli tavannut Karl Oskarin. Paluu Junkkarille alkaa siitä, kun Liisa Antintytär ja Karl Oskar Örling vihitään Anjalan kirkossa. Jotenkin oli ... Lue koko vinkki »
The Eagle With no Claws

Christian Lax: The Eagle With no Claws

Sarjakuvataiteilija ja käsikirjoittaja Christian Lax tunnetaan suurena pyöräilyn ystävänä. Hän on osallistunut Tour de Franceen useampaan otteeseen, ja myös monet hänen sarjakuvistaan liittyy tavalla tai toisella pyöräilyyn. Itseäni ei pyöräily kiinnosta, joten The Eagle With no Claws oli itsellenikin hieman yllättävä valinta iltalukemiseksi. Se mi... Lue koko vinkki »
Kulmatalon perhe

Eila Pennanen: Kulmatalon perhe

Kulmatalon perhe jatkaa Eila Pennasen Himmu-sarjaa. Pätösten perhe on muuttanut Santalahdesta Amurin laidalle. Lapset ovat kasvaneet, esikoinen Heikki on jo murrosikäinen. Huugo jatkaa töitään Akkunaverho- ja paitatehtaassa; aivan kelpo asemassa, vaikka tehdas ei Tampereen suurimpiin kuulukaan. Jo edellisessä Santalahden ajassa seurattiin huole... Lue koko vinkki »
Synty

Johanna Laitila: Synty

Olipas herkullinen kirja! Johanna Laitilan esikoisteosta Lilium Regalea olen yrittänyt saada luettua huonolla menestyksellä jo pitkään, joten tämä toinen kirja ehti luettavaksi ensin. Takakansi kuvailee Syntyä kauniiksi ja groteskiksi ja sitäpä juuri tämä onkin koko rahan edestä. Hienosti kirjoitettua ja todella mehevän groteskia, elimellistä ja... Lue koko vinkki »
Stylesin tapaus

Agatha Christie: Stylesin tapaus

Näin on ihmisellä laho pää. En ollut ennen lukenut Stylesin tapausta, mutta elokuvan katsoin, kun se vuosi sitten tuli osana Poirot-elokuvien kesäputkea. Vaan niin vain tapauksen yksityiskohdat olivat jo kadonneet päästäni! Takakansitekstin perusteella sekoitin sen itse asiassa ensin ihan eri tapaukseen (jonka nimi puolestaan pakenee päästäni nyt t... Lue koko vinkki »

Lauri Jalkanen: Utin murha 1914

Nyt on käsissä jännä kirja, sillä siinä on taustalla tositapahtuma, mutta loput aika lailla kuviteltua tarinaa. Kirjan koko alkupuoli on mielenkiintoista historiakuvausta vuodesta 1914 ja erityisesti siitä, mitä se on ollut Kouvolassa. Millaista on ollut kaupungin elämä, kun siellä on asunut paljon venäläläisiä, miten heihin on suhtauduttu ja mi... Lue koko vinkki »
Santalahden aika

Eila Pennanen: Santalahden aika

Ruusuköynnös päätti Eila Pennasen alkuperäisen Tampere-trilogian vuonna 1973. Kolmetoista vuotta myöhemmin Pennanen palasi Himmunsa pariin. Aikaa on kulunut muutama vuosi edellisen kirjan tapahtumista ja perhe on muuttanut. Kaijakkamäeltä on muutettu Santalahteen, kauas kaupungista. Santalahdessa on Huugon uusi työpaikka, Arttu Kaakkurin tehdas.... Lue koko vinkki »
Alma

Merete Mazzarella: Alma : Edelläkävijän tarina

Aikamoinen edelläkävijä tämä Alma Söderhjelm (1870–1949) tosiaan oli – ensimmäisiä suomalaisia naisylioppilaita, Pohjoismaiden ensimmäinen naisdosentti, Suomen ensimmäinen naisprofessori. Itsenäinen nainen yliopistomaailmassa aikana, jolloin sellaista ei vain tehty. Merete Mazzarella on tarttunut Söderhjelmin elämään ja tiivistää sen hienosti na... Lue koko vinkki »
Ruusuköynnös

Eila Pennanen: Ruusuköynnös

Kuopio-sarjaa lukiessani palautui mieleen, että olihan minulla Tampere-trilogiakin kesken. Edellisen osan lukemisesta on jo puolitoista vuotta, joten olikin korkea aika hypätä taas 1910-luvun Tampereelle katsomaan, mitä kaupunkiin kuuluu. Sarjan pääosassa on Hilma Pätönen eli Himmu, joka elelee miehensä Huugon kanssa perusporvarillista elämää, n... Lue koko vinkki »

A. Filppu: Eva : historiallinen romaani

Eva on kirja, joka tarttui minuun, koska sen tapahtumat sijoittuvat kaupunkiin, joka on minulle se kaikkein tutuin. No tietysti sitä luki sillä silmällä, että missä ja mitä, onko jotain minulle tuttua, ja olihan siellä. Silti, kirjan voi lukea kuka tahansa, ei ole väliä paikalla, vaan sillä mitä tapahtuu ja kenelle ja milloin. Tapahtumat voisi s... Lue koko vinkki »

Sanna Ryynänen: Meri Genetz : Levoton sielu

Kuvataiteen tuntemukseni on ehkä heikonlainen, mutta itse taiteilijoiden epäsovinnainen elämä on kiinnostanut aina. Luovuus on potentiaalia nähdä asiat toisin ja luoda uutta, ottaa riskejä ja rikkoa rajoja. Taiteellinen lahjakkuus on usein sekä rikkaus että riesa, herkkyyden ja vahvuuden ristiriitaa. En muista aiemmin Meri Genetzistä kuulleeni, mut... Lue koko vinkki »
The Bolsheviks and Workers' Control

Maurice Brinton: The Bolsheviks and Workers’ Control 1917–1921

Maurice Brintonin The Bolsheviks and Workers’ Control 1917–1921 on vuonna 1972 julkaistu pamfletti, joka kertoo, miten Leninin johtamat bolševikit tuhosivat Venäjän vallankumouksessa syntyneet itsenäiset työläisneuvostot. Venäjän vallankumouksen aikana työläisistä koostuvat ryhmittymät olivat vallanneet työpaikkansa ja perustaneet demokraattises... Lue koko vinkki »

Leo Laurila: Jannen ja Elisan kapina

Janne ja Elisa ovat tämän kirjan nuoripari, aikana jolloin on vaikeaa, sisällisota ja kaikesta on pula. Heti heistä ei paria tule, sillä paljon ehtii ennen sitä tapahtua. Elisa raiskataan sekä punaisten että valkoisten toimesta. Tapahtumat sijoittuvat pääosin Kuusankoskelle, missä Elisan isä on Kymi-yhtiössä viilarina. Isälle käy kalpaten ja Eli... Lue koko vinkki »
Missä kuljimme kerran

Kjell Westö: Missä kuljimme kerran

Vuoden 2006 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto meni Kjell Westölle. Missä kuljimme kerran maalaa lavealla pensselillä nuoren Suomen kohtalonhetkiä vuoden 1905 suurlakosta sisällissodan kautta toisen maailmansodan kynnykselle asti. Lähes 600-sivuinen tiiliskivi tutkii kansakunnan kehitystä nuoren suomenruotsalaisen porvarisseurapiirin ja heidän ... Lue koko vinkki »