Hetket ennen aamunkoittoa

Celia Fremlin: Hetket ennen aamunkoittoa

Celia Fremlin (1914–2009) oli englantilainen mysteeriromaanien kirjoittaja, jonka romaanien Lucy Lethbridge kuvaa artikkelissaan esittävän kodin kammottavan ja intiimin kauhun satamana. Fremlin kirjoitti ensimmäisen kirjansa vuonna 1940 ja tämä Hetket ennen aamunkoittoa vuodelta 1958 on hänen esikoisromaaninsa. Se on myös hänen menestyksekkäin kirj... Lue koko vinkki »
Ikuinen kaipuu

Ann-Luise Bertell: Ikuinen kaipuu

Luin aiemmin tänä vuonna Ann-Luise Bertellin kooltaan pienen, mutta sisällöltään uskomattoman laajan romaanin Ikävän jälkeen. Se kertoi Maria Alinan tarinaa kahdessa aikatasossa, siirtolaisena Kanadassa ja hauraana vanhuksena koti-Suomessa. Tämä käsillä oleva Ikuinen kaipuu sijoittuu ajallisesti 1950-luvulle, jolloin Maria perheineen muuttaa Kanada... Lue koko vinkki »
Kielletty päiväkirja

Alba de Céspedes: Kielletty päiväkirja

Valeria on nelikymppinen perheenäiti 1950-luvun Roomassa. Eräänä päivänä hän huomaa tupakkakaupassa mustan kiiltäväkantisen vihon, ja hetken mieli­johteesta haluaa ostaa sen. Vaivautunut myyjä selittää sen olevan kiellettyä tavaraa, koska hänen kaupassaan ei saisi myydä muuta kuin tupakkaa, mutta Valeria saa sen lopulta ostetuksi. Niin vihosta t... Lue koko vinkki »
Poika nimeltä Veka

Mervi Pakkanen: Poika nimeltä Veka

Tämä pikku kirja kertoo Veikko Untamo Känsäläisestä, joka Känsän Vekana tunnettiin. Eletään Vekan lapsuutta Mukulakankaalla 1950-luvulla. Tarinan etenee arkea myötäillen, aikamatkalla sinne 1950-luvulle, jolloin oli kaikki erilaisempaa kuin nykyaikana. Silti mielenkiintoista ja voi sanoa, että kirjan myötä pääsee mukaviin nostalgiatunnelmiin. ... Lue koko vinkki »
Morsiusmalja

Paula Havaste: Morsiusmalja

Leppoisaa ja lämminhenkistä elämää Saarenmaalla on taas luvassa, kun Paula Havasteen Vilja ja Villem -sarja on päässyt kolmanteen osaansa. Ihan silkkaa hyvää mieltä ei tarjoilla, Viljalla on edelleen salaisuutensa joiden paljastuminen olisi vaarallista ja Neuvosto-Virossa mielipide ei ole vapaa ja tarkkailijoita ja pahanpuhujia on joka puolella. ... Lue koko vinkki »
Raakileet

Helvi Hämäläinen: Raakileet

"Olemme lukeneet käsikirjoituksenne "Raakileet" ja ihmettelemme, kuinka luulette että voisimme ottaa sen kustannettavaksi." Näin tylysti WSOY:n Jalmari Jäntti tyrmäsi Raakileet vuonna 1950. Vuonna 2007 se kuitenkin lopulta julkaistiin, kun se oli vuonna 1996 Helvi Hämäläisen arkistoista löytynyt. Ei ole kyllä suurikaan ihme, että 1950-luvulla tätä ... Lue koko vinkki »

Leo Laurila: Pako maalta

Pako maalta on kertomus 1950-luvulta, kun nuori poika lähtee maalta kaupunkiin, Helsinkiin. Matti syntyi jo kirjassa Jannen ja Elisan kapina ja nyt hän on nuori mies, joka on suorastaan pakotettu lähtemään omasta kotikylästään. Matti on rakastunut Leenaan, jonka kasvatti-isä Kusti huomaa ja laittaa Leenan Turkuun. Leenan ja Matin suhde jää katkolle... Lue koko vinkki »

Sanna Tahvanainen: Kirsikoita lumessa

Olen saanut viime vuosina todella ilahtuneena lukea itselleni tärkeiden kirjailijoiden teoksia ensimmäistä kertaa suomeksi tai heistä kertovia kirjoja ihan uudenuutukaisina: vaikkapa Minervan julkaisemat L.M. Montgomeryn kirjat, Riitta Jalosen Kirkkaus, joka perustuu löyhästi kirjailija Janet Framen elämään, ensimmäinen vakavasti otettava, Ritva Yl... Lue koko vinkki »
Vierashuoneet

Paula Havaste: Vierashuoneet

Edeltäjänsä Pronssitähden tapaan Vierashuoneet vie lukijan 1950-luvun Neuvosto-Viroon Saarenmaalle Vilja ja Villem Talvikin luokse. Viljalla on luvassa uusia tuulia, kun työ kalasovhoosissa on vaihtumassa majatalon emännöintiin. Kesäksi on luvassa taiteilijavieraita Tallinnasta asumaan Talvikeille, mutta pieniä ongelmia kyllä on: rakennusprikaatia,... Lue koko vinkki »

Johanna Laitila: Lilium regale

Lilium regale tempaisee mukaansa heti alkumetreiltä. Ollaan Ruotsissa ja Elisa hoivaa äitiään, joka on täysin tiedottomana vuodepotilaana. Tätä vain hetken, sillä sitten mennään ajassa taaksepäin, kun Elisan äiti oli nuori Else 1940-luvun Tornionjokilaaksossa. Else jää isoon ikävään, kun isä kaatuu sodassa ja äiti tulee pörröksi. Sota ajaa Elsen... Lue koko vinkki »
Kuolema ei ole lasten leikkiä

Alan Bradley: Kuolema ei ole lasten leikkiä

Flavia de Lucella ei välttämättä ole edellisen murhajutun jälkeen mitään halua sekaantua kuolemaan tai muihinkaan epäonnisiin tapahtumiin. Mieluummin hän viettäisi päivänsä laboratoriossaan viehättävien myrkkyjen ja jännittävien kemiallisten kokeiden parissa. Ikävä kyllä, Bishop's Laceyssa alkaa jälleen tapahtua. Maankuulun nukketeatterin ohjaaj... Lue koko vinkki »

Diana Webster: Ikuisesti Suomi : Turku/Åbo 1952-1953

Kun nuori Diana Webster saapui Suomeen yhdeksäksi kuukaudeksi, hän ei tiennyt maasta yhtään mitään. Yhtä hyvin hän olisi voinut olla menossa Patagoniaan... Webster etsi vain lyhytaikaista työpaikkaa ulkomailta, koska matkustelu ja kirjoittaminen kiinnostivat häntä. Niinpä nuori Oxfordista valmistunut neiti sai työpaikan Suomesta British Councili... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Muistan : Lapsuus

Hannu Mäkelä muistelee tässä omaa lapsuuttaan jo hyvin varhaisesta iästä lähtien. Millaista oli elää sodanjälkeisessä Kalliossa 1940–50-luvuilla, lapsena ja varhaisnuorena. Mäkelä syntyi keskelle pommituksia ja hälytyksiä 1943. Varhaisimmat itse koetut muistot ovat tarhasta, tunnetusta Ebeneseristä, jota hänkin kävi — tai joutui käymään. Sieltä hän... Lue koko vinkki »