Kunniallinen vetäytyminen

Éric Vuillard: Kunniallinen vetäytyminen

Ennen paremmin tunnettua amerikkalaisten käymää Vietnamin sotaa Vietnamin, Laosin ja Kambodžan aluetta miehittivät ranskalaiset. Indokiinan sotana tunnettu konflikti johti näiden maiden itsenäistymiseen siirtomaavallan alta. Heti toisen maailmansodan jälkeen alkaneen sodan hoito ei ollut kunniaksi Ranskalle. Vuosina 1946–1954 Ranska menetti vähitel... Lue koko vinkki »
Kyllikki Saari

Teemu Keskisarja: Kyllikki Saari : mysteerin ihmisten historia

Kyllikki Saari -kirjan etulieve kertoo, että teoksen kirjoittaja, viisikymppinen Teemu Keskisarja, on ehtinyt jo Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentiksi ja on teoksissaan käsitellyt muun muassa ”seksuaalirikoksia, Mannerheimia, Aleksis Kiveä, talvisotaa, metsäteollisuutta, Viipuria, suomalaisuusliikettä ja sarjamurhaajia.” Aikamoisen laaja ska... Lue koko vinkki »
Pyykkilaudasta pillereihin

Maria Vanha-Similä: Pyykkilaudasta pillereihin

Arkinen historia on usein arkisuudestaan huolimatta kiinnostavaa. Maria Vanha-Similän tuoreen kirjan aiheena on naisten elämä Suomessa 1950–1970-luvuilla. Aihepiiri on FT Vanha-Similän ominta aluetta, hän on keskittynyt tutkimuksissaan arkielämään ja väitellyt lapsiperheiden arjesta tehdasyhteisössä juuri tällä aikakaudalle. Kirja kuvaa naisten ... Lue koko vinkki »

Anni Kytömäki: Margarita

Uhanalainen jokihelmisimpukka on elänyt maapallolla omaa salaperäistä elämäänsä jo kauan ennen ihmistä. Se on Anni Kytömäen kolmannen romaanin keskiössä, välillä suoraan ja välillä symbolisesti. Ihmisen ja luonnon yhteys sekä rinnakkaiselo ovat myös Margaritan vahvoja teemoja. Sotien jälkeen muuttoliike maaseudulta kaupunkiin on voimistunut ja t... Lue koko vinkki »

Kristiina Markkanen: Caj Bremer : Mies katolla

Suomen tunnetuin lehtikuvaaja ja akateemikko Caj Bremer on ehtinyt jo kunnioitettavaan 90 vuoden ikään. Tämä jos mikä on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan miehen mittavaa elämäntyötä, johon kiteytyy olennainen osa suomalaisen kuvajournalismin historiasta 1950-luvulta aina 1990-luvun alkuun. Kristiina Markkanen lähestyy aihetta mielenkiintoisell... Lue koko vinkki »
Ankkamestarin salaisuus

Timo Ronkainen: Ankkamestarin salaisuus

Ankkamestari on tietysti se alkuperäinen, ei siis Don Rosa vaan Carl Barks. Barksin tuotanto lienee jollain tasolla tuttua kaikille Aku Ankkaa lukeneille, eli valtaosalle suomalaisista, mutta Barksin tekemisiin liittyy paljon sellaista, mitä pelkästään sarjakuvia lukenut ei varmastikaan tiedä. Timo Ronkainen on Ankkalinnan Pamaus -fanzinen perus... Lue koko vinkki »
Minun Kiinani

Li Kunwu ja Philippe Ôtie: Minun Kiinani

Minun Kiinani on kolmiosainen trilogia, jossa propagandapiirtäjä Li Kunwu kertoo elämästään Kiinassa. Tarina ja kuvitus ovat Lin, käsikirjoituksen on laatinut ranskalainen Philippe Ôtie. Trilogian ensimmäinen osa, Isän aika, alkaa 1950-luvun alusta Lin vanhempien kohtaamisesta ja päättyy 1970-luvulle puhemies Maon kuolemaan. Matka... Lue koko vinkki »

Lisa See: Shanghain tytöt

Shanghai, Kiinan Pariisi, vuonna 1937. Varakkaan kiinalaisperheen kauniit, nuoret sisarukset Pearl ja May viettävät mukavaa seurapiirielämää. Seurustelevat toisten kaltaistensa kanssa sekä pukeutuvat parhaimmalla mahdollisella tavalla. Kunnes eräänä päivänä isä ilmoittaa, että heidät on naitettu — järjestetyt avioliitot ovat tavallisia. Vanhempienk... Lue koko vinkki »

Niilo Koljonen: Suomalainen vankileiriraportti

Niilo Koljonen lähti seikkailunhaluisena nuorena matkalle, jollaiselta monet eivät koskaan palanneet. Hän päätti lähteä kaverinsa Viktor Juvosen kanssa katsomaan menetettyä kotiseutuaan Sortavalaa elokuussa 1945. Hän oli suunnitellut matkaa jo aikaisemminkin, mutta nyt se toteutuisi! Pojat ylittivät Suomen ja Neuvostoliiton välisen rajan helposti, ... Lue koko vinkki »

Timo Lähteenmäki ja Mikko Vienonen: Koit ny rauhottu!

Tositarinoita pop-villitysten tulosta pikkukaupunkiin, lupaa kirjan alaotsikko. Tekijät ovat valinneet tutkimustensa kohteeksi kotikaupunkinsa Salon, jonka nuorison villityksiä käydään läpi 1950-luvulta 1980-luvulle. Kirjasta selviää, kuinka Saloon tulivat rock'n'roll, modit, Beatles, fiftarit, punk, elmulaisuus, folk ja moni muu Suomen nuorisoa vi... Lue koko vinkki »

Jake Nyman: Kovan päivän ilta : Rockin historiaa 45 kierrosta minuutissa

Kovan päivän ilta sai alkunsa kun tekijä törmäsi pari vuotta sitten vanhoja vinyylisinglejä sekä Iskelmä- ja Suosikki-lehtiä sisältäneeseen pahvilaatikkoon ja alkoi miettiä historiaa, joka on tallennettu tuolle pienelle mustalle lätylle. Tuloksena syntynyt kirja on katsaus eräisiin 1950- ja 1960-lukujen keskeisiin tapahtumiin, joiden melskeen keske... Lue koko vinkki »