Yhesti yhes yhennestoista paikas

Ville Pirinen: Yhesti yhes yhennestoista paikas

Mitäs mitäs? Pirisen Villen edellisen Yhesti yhes X paikas -albumin julkaisusta on jo kuusi vuotta? Niin se aika kulkee, pohtii tekijä itsekin. On siis tullut korkea aika jatkaa urbaanilegendojen työstöä. Aiempien lipareiden formaatti on ollut esitellä jollekin tyypille jossain sattunut tilanne, yleensä yllättävä tai makaaberi (tai useimmiten ... Lue koko vinkki »
Häviäminen

Georges Perec: Häviäminen

Ohhoh! Mitä minä juuri luin? Georges Perecin Häviämisestä puuttuu tyystin kielemme tyypillisin kirjoitusmerkki. Hänen äidinkieltään käytetään Seine-joen penkereillä, eikä teoksen ensimmäiseen versioon ole eksynyt e:n e:tä! Melkoinen temppu, eikö niin? Kyse on kuitenkin sivumäärältään luvun kolme viidennen potenssin reilusti ylittävästä niteestä! Ge... Lue koko vinkki »
Kettusen toinen tuleminen

Markus Kajo: Kettusen toinen tuleminen

Kojootit ulvoivat yössä kuin kojootit yössä. Palaan aina toisinaan Markus Kajon tuotannon pariin. Voi sanoa, että Kajon tuotannon alkupäällä on ollut kielenkäyttööni ja yleiseen huumorintajuuni sangen ratkaiseva merkitys, kun aloin sille altistua kesken kiihkeimmän teini-ikäni. Minulle, kuten monelle muullekin 90-luvun televisiotarjontaan tutust... Lue koko vinkki »
Jatkosota-extra

Jaakko Yli-Juonikas: Jatkosota-extra

Jatkosota-extra on hämmästyttävä kirja. Pakko myöntää pinnallisuuteni: tartuin tähän pitkälti ulkoasusyistä. Yli-Juonikkaan aikaisempaa Neuromaania olen ihastellut, mutta en ole vielä uskaltanut lukea. Jatkosota-extra piti nyt sitten napata kirjastosta mukaan. Valinta Finlandia-ehdokkaaksi nosti kirjan lopulta lukulistalle, sille kun ilmaantui k... Lue koko vinkki »

Xavier de Maistre: Matka huoneeni ympäri ja Öinen tutkimusmatka huoneessani

Savoijilainen kreivi Xavier de Maistre tuomittiin vuonna 1790 Torinossa 42 päiväksi kotiarestiin, koska hän oli osallistunut kaksintaisteluun. Mutta hänpä ei ajatellut viettää arestiaikaansa jouten – kaikkea muuta! Toimelias kreivi päätti lähteä matkalle. Kyllähän nyt asuinhuoneen kiertämiseen täytyy kuusi viikkoa varata. Pitkä muttei ehkä kovin va... Lue koko vinkki »
Lastenkirja

Kari Hotakainen: Lastenkirja

Kari Hotakaisen uran tärkeisiin käännekohtiin kuuluu ainakin minun mielestäni 1990-luvun alku, jolloin muutaman runoteoksen julkaissut nuori kirjailija sai valmiiksi ensimmäiset romaaninsa. Tämän kehitysvaiheen ensimmäisenä edustajana putkahti maailmaan vuonna 1990 eriskummallinen lastenkirja nimeltä Lastenkirja. Se on hyvin hotakaismainen teos – e... Lue koko vinkki »
Nälkämaan laulu

Risto Oikarinen: Nälkämaan laulu

Runoilijana tähän asti tunnetun Risto Oikarisen ensimmäinen romaani on mainio teos. Nälkämaan laulu kertoo yhdestä junamatkasta mutta sulkee sisäänsä palan Kainuun historiaa, Lutherin ehtoollisoppia, Eino Leinoa ja jazz-musiikkia. Tarinat seuraavat toisiaan kuin asemat, joiden läpi juna päähenkilöään kuljettaa. Tarina alkaa, kun keski-ikää lähes... Lue koko vinkki »
Sentimentaalinen matka

Laurence Sterne: Sentimentaalinen matka

Laurence Sternen pääteos oli riemastuttavan sekoileva Tristram Shandy : elämä ja mielipiteet. Kirjan ilmestymisen jälkeen Sterne lähti hoidattamaan terveyttään Ranskaan ja Italiaan. Tarkoituksena hänellä oli kirjoittaa jatkoa teokselleen. Sentimentaalisesta matkasta ehti ilmestyä kaksi ensimmäistä osaa ennen kirjailijan kuolemaa vuonna 1768. V... Lue koko vinkki »
Kuusipäinen kuristaja

Jukka Tilsa: Kuusipäinen kuristaja

Mitä ihmettä! Onko nyt tosiaankin niin, että yhtäkään Jukka Tilsan sarjakuvaa ei ole aiemmin Kirjavinkeissä arvioitu? Asia on korjattava pikimmiten, sillä Oriveden originelli on todellakin mainitsemisen arvoinen tapaus kotimaisen absurdin sarjakuvan kentällä. Tilsan ura alkoi jo yli 30 vuotta sitten pienten kulttimainetta saavuttaneiden omakusta... Lue koko vinkki »
Koppava kloppi

Stephen Fry: Koppava kloppi

Brittiläinen kansallisaarre Stephen Fry on monipuolinen mies. Hänet tunnetaan näyttelijänä, juontajana, kirjailijana sekä yleisenä älykkönä ja ihmisoikeuksien puolustajana. Mutta mistä on Stephen Fry tehty? Tähän hän vastaa itse omaelämäkertojensa aloitusosassa, joka suomeksi tottelee nimeä Koppava kloppi. Koppava kloppi on hauskimpia koska... Lue koko vinkki »
Tuolta puolen

Jukka Kemppinen: Tuolta puolen

Jukka Kemppinen on moneen ehtinyt mies: kulttuurihistorian tohtori, kirjailija, runoilija, kääntäjä, informaatio-oikeuden professori, varatuomari, hovioikeudenneuvos, asianajaja, kustannustoimittaja, elokuvatoimittaja, kolumnisti ja sarjakuvaneuvos. Suomen paras bloggaaja, myös. Kemppisen blogi on kieltämättä erinomainen, olen itsekin seurannut ... Lue koko vinkki »
Valo ja varjo

Kari Enqvist: Valo ja varjo

WSOY on julkaissut uusina pokkaripainoksina Kari Enqvistin kirjoja, joten tartuin oitis tilaisuuteen paikata aukot. Ensimmäisenä vuoron sai Valo ja varjo, alunperin vuonna 2000 ilmestynyt kevyt esseekokoelma. Kirjan aiheet pyörivät tieteen, taiteen ja teologian ympärillä. Enqvist harhailee esseissään ajatuksen poluilla miellyttävän vapaasti – ei... Lue koko vinkki »
Kettusen kuudes aisti

Markus Kajo: Kettusen kuudes aisti!

Kettusen kannettavasta on jo viisi vuotta, joten johan se oli aika uudelle läjäykselle Kettusen huumoria. Kettusen kuudes aisti on jälleen oivallinen pakinakokoelma täynnä itsestään melua pitämätöntä huumoria. Kai tässä vaiheessa useimmat jo tietävät, ovatko huumorintajunsa puolesta kettuslaisia vai eivätkö ole, mutta jos ei satu tietämään, niin... Lue koko vinkki »
Tarkastaja Canalin psykoanalyyttiset seikkailut

Bruce Fink: Tarkastaja Canalin psykoanalyyttiset seikkailut

Professori Bruce Fink marssittaa dekkarinäyttämölle uuden sankarin, tarkastaja Quesjac Canalin. Canal on omien sanojensa mukaan eläkkeellä Ranskan salaisesta palvelusta, mutta omaperäisen ja äärimmäisen sivistyneen herrasmiehen taustoja ei varsinaisesti aleta availemaan. Canalin kansa pääsemme tutustumaan kolmeen salapoliisitarinaan, joissa sankari... Lue koko vinkki »
Pitkin Tonavaa eli kreivitär Hahn-Hahnin katse

Péter Esterházy: Pitkin Tonavaa eli kreivitär Hahn-Hahnin katse

Niin minä vain pyörin joen vaiheilla kuin puolukka... enkä onnistunut hipaisemaan sitä, mutta tuossa vaiheessa minun täytyi kuitenkin tunnustaa: Tonava on. Ei suuren suuri valloitus, alku aina hankala. Kirjan kertoja matkustaa Tonavan päästä päähän, Donaueschingenistä Schwartzwaldista aina Mustallemerelle asti. Matka on pitkä ja joki elämää suu... Lue koko vinkki »
REAMDEn kansi

Neal Stephenson: Reamde

Nuori mies yrittää tienata rahaa kaupittelemalla luottokorttinumeroita rikollisille. Diili sujuu mukavasti, mutta komplikaatioilta ei silti vältytä. Ostaja joutuu viruksen uhriksi. Virus kryptaa kovalevyt, joilla ainoa kappale tiedostosta on. Jotta tiedostoihin pääsee käsiksi, pitää maksaa lunnaat REAMDE-peikolle, joka asuu T'Rain-nettiroolipelin v... Lue koko vinkki »

Denis Diderot: Jaakko fatalisti ja hänen isäntänsä

Isäntä ja hänen palvelijansa Jaakko ovat matkalla. Matkan aikana Jaakko viihdyttää isäntäänsä tarinoimalla rakkauksistaan. Välillä pysähdytään majataloihin ja kaupunkeihin, välillä myös isäntä ja jotkut muutkin henkilöt pääsevät kertomaan omia tarinoitaan. Jaakko selittää kohtalonuskoista elämänfilosofiaansa, jonka on oppinut kapteeniltaan sotaväes... Lue koko vinkki »

Kurt Vonnegut: Ajanjäristys

Yritän nyt kirjoittaa arvion kaikkien aikojen suosikkikirjastani, Kurt Vonnegutin Ajanjäristyksestä. Vuonna 2001 ajanjäristys heittää koko maailman kymmenen vuotta ajassa taaksepäin, ja kaikkien on pakko elää 1990-luku uudestaan täsmälleen samalla tavalla kuin jo kerran aiemmin ilman, että kukaan voisi vaikuttaa mitenkään asioiden kulkuun. Tässä... Lue koko vinkki »
Kettusen kannettava

Markus Kajo: Kettusen kannettava

Viiden vuoden kirjallisen hiljaiselon jälkeen televisiosta ja radiosta tuttu Markus Kajo päästää alter egonsa Kettusen jälleen irti. Kunnianhimoisen ja pääosin mainion Ihmisen käsikirjan jälkeen Kajo palaa viidennessä teoksessaan ilmaisunsa kovan ytimen, napakan pakinan pariin. Odotukset ainakin itselläni uuden kirjan suhteen ovat koventuneet vuosi... Lue koko vinkki »
Mestarien aamiainen

Kurt Vonnegut: Mestarien aamiainen eli Hyvästi masentava maanantai

1970-luvun alussa amerikkalaissatiirikko Kurt Vonnegut täytti 50 vuotta. Mestarien aamiainen on tavallaan kirjailijan syntymäpäivälahja itselleen, eräänlainen välitilinpäätös. Kirjasta on tullut yksi Vonnegut-fanien suurista suosikeista, mikä onkin itse asiassa melko helppo ymmärtää: Mestarien aamiainen on monin tavoin hyvin tyypillinen edustaja Vo... Lue koko vinkki »