Mitä Helvi Hämäläinen todella sanoi?

Suvi Ahola: Mitä Helvi Hämäläinen todella sanoi?

Helvi Hämäläinen (1907–1998) on ollut eräs elämäni, varsinkin sen nuoremman ajan, tärkeimmistä kirjailijoista. Hänen värikäs, kuvaileva ja jopa rönsyilevän runsas kerrontansa on jollain tavalla sopinut aina omaan sielunmaisemaani, jopa niin paljon, että tein 1980-luvulla graduni hänen pääteoksenaan pidetystä Säädyllinen murhenäytelmä -romaanista (1... Lue koko vinkki »
Lykätty salamurha

Markku Paasonen: Lykätty salamurha

Kirjailija, runoilija, ajattelija Markku Paasosen edellinen teos Suurenmoinen huviretki oli minulle todellinen täysosuma, eikä sitä edeltävä Pienet kalat syövät suuria kaloja hullumpi ollut sekään, joten olin intoa täynnä, kun pääsin lukemaan Paasosen uutta esseeteosta Lykätty salamurha. Ja voi hyvä tavaton, miten hieno pieni teos hyppysissäni nyt ... Lue koko vinkki »
Mykkäkoulu

Rachel Cusk: Mykkäkoulu

On vaikeaa kirjoittaa mitään tyhjentävää Rachel Cuskista. Hän on monipuolinen ja terävä kirjoittaja, jonka hyvin harkittua proosaa lukiessaan tuntee koko ajan olevansa syvän henkistyneessä seurassa. Hän tutkii Ääriviivat-trilogiansa romaaneissaan toisen ihmisen kohtaamista, ihmissuhteiden erityisyyttä, aivan poikkeuksellisella tarkkuudella. Näissä ... Lue koko vinkki »
Johdatus kirjallisuusanalyysiin

Aino Mäkikalli ja Liisa Steinby (toim.): Johdatus kirjallisuusanalyysiin

Mitä kirjallisuus on ja miten sitä analysoidaan? Näitä kahta pientä kysymystä Johdatus kirjallisuusanalyysiin lähtee purkamaan auki. Tieteellinen teos on tarkoitettu ensisijaisesti kirjallisuudentutkimuksen oppikirjaksi, mutta kyllä tähän kirjaan voi tarttua kuka tahansa kirjallisuuden syvemmästä käsittelystä kiinnostunut lukija. Kirja lähtee sen v... Lue koko vinkki »
Lukijan ABC-kirja

Lasse Koskela ja Lea Rojola: Lukijan ABC-kirja

Opiskelin aikoinaan yliopistossa hieman kirjallisuustiedettä, mutta en päässyt siinä kovin pitkälle. Nyt olen palannut avoimeen yliopistoon kirjallisuustieteen pariin. Ensimmäisen johdantokurssin kurssikirjana on tämä klassikko 25 vuoden takaa. Muistan Lukijan ABC-kirjan hyvin opiskeluajoilta, jolloin muun muassa valvoin Tampereella kurssikirjaluku... Lue koko vinkki »
101 tapaa tappaa aviomies

Laura Lindstedt ja Sinikka Vuola: 101 tapaa tappaa aviomies

Teema ja muunnelmat on yksi klassisen musiikin sävellystapa, jossa ensin esitellään (lyhyehkö, yksinkertainen) sävelaihe, ja sen jälkeen säveltäjä lähestyy aihetta mitä erilaisemmin tavoin. Samaa voidaan tehdä kirjalli­suudessa: otetaan jokin pohjateksti ja ryhdytään varioimaan sitä erilaisten sääntöjen tai genrejen mukaan. Ranskassa tätä on tehty ... Lue koko vinkki »

Dorian Lynskey: The Ministry of Truth : A Biography of George Orwell’s 1984

George Orwellin dystopia Vuonna 1984 ei varmaankaan suurempia esittelyjä kaipaa. Harva kirja on samalla tavalla jättänyt jälkensä kulttuuriin ja inspiroinut jälkipolvia – heitäkin, jotka eivät ole koskaan Orwellin kirjaa henkilökohtaisesti lukeneet. Dorian Lynskeyn The Ministry of Truthia voisi luonnehtia eräänlaiseksi elämäkerraksi tästä romaanist... Lue koko vinkki »
Alussa oli sana

Jyrki Korpua: Alussa oli Sana : Raamattu ja kirjallisuus

Joka toiselle kuoppaa kaivaa? Manttelinperijä? Helmiä sioille? Paljon vartija? Mistä nämä tutut sanonnat ovat lähtöisin, ovatko ne vanhaa kansanperinnettä? Entä pedon luku 666, onko se tullut tutuksi vasta brittimetalliyhtye Iron Maidenin kappaleesta? Ei, vaan kaikki nämä ovat tulleet Raamatusta, ja tätä ja paljon muutakin mielenkiintoista Jyrki Ko... Lue koko vinkki »
Pirun tusina

Jari Koponen: Pirun tusina : 13 kirjoitusta kirjallisuuden katvealueilta

Tiesitkö, millaista tieteiskirjallisuutta on kirjoitettu Kiinassa, Israelissa tai Egyptissä? Entä millaisia uhkakuvia ja sotakuvitelmia pohjoismaiset tieteiskirjailijat maalailivat ennen ensimmäistä maailmansotaa? Tai millaisia olivat varhaisten naisutopistien kirjalliset kuvitelmat? Jari Koponen tietää ja jakaa tietonsa meillekin Pirun tusinass... Lue koko vinkki »
Stoner

John Williams: Stoner

Uskallan sanoa heti aluksi, että Stoner on suuri kirja ja merkittävä romaani. Se ilmestyi Yhdysvalloissa jo vuonna 1965, mutta sai ansaitsemansa huomion vasta 2000-­luvulla. Stoner kertoo William Stonerista, joka raivaa tiensä maataloustöissä raatajasta yliopiston kirjallisuudenopiskelijaksi, opettajaksi ja lopulta apulaisprofessoriksi. Voisi si... Lue koko vinkki »
Herkkä, hellä, hehkuvainen

Minna Maijala: Herkkä, hellä, hehkuvainen : Minna Canth

Minna Maijala on kirjoittanut yhden tämän kevään mielenkiintoisimmista elämäkerroista. Maijalan teos Hellä, herkkä, hehkuvainen : Minna Canth tarjoaa naisasianaiseen uusia perspektiivejä ja keskittyy purkamaan niitä uskomuksia ja määreitä, joita Canthiin on totuttu liittämään. Teos on jo neljäs Canth-elämäkerta, ja Maijala käy teoksessaan keskus... Lue koko vinkki »

Antero Viinikainen: Pentti Saarikosken toinen tuleminen

Mies on jo toteuttamassa itsemurhaa ja pyörittelee kämmenellään pillereitä. Hän istuksii puiston penkillä, kun ohi jolkottelee surusilmäinen koira. Mies katselee koiraa ja sanookin jo, että Saarikoskiko se siinä: samanlainen katse ja suruisat silmät. Itsemurha jää tekemättä ja mies palaa alivuokralaisasuntoon­sa. Arkeologia on elämä kohdellut kalto... Lue koko vinkki »

Pierre Bayard: Miten puhua kirjoista, joita ei ole lukenut

En koskaan lue kirjoja, joista minun pitää kriitikkona kirjoittaa; siitä on niin kovin helposti haittaa. Tuota en sanonut minä, vaan Oscar Wilde. Hänen mukaansa on sopivaa uhrata kirjan "lukemiseen" kymmenen minuuttia. Pierre Bayard haluaa rikkoa ei-lukemiseen liittyvän tabun. Kirjoja saa ei-lukea! Bayard esittelee monia ei-lukemisen tapoja. Yks... Lue koko vinkki »

Tommi Sarlin (toim.): Uudelleen luettua : Kirja johon palaan

Kymmenen suomalaista kirjailijaa kertoo kotimaisen kollegan teoksesta tai tuotannosta, joka on muodostunut itselle läheiseksi. Näinkin pienessä otoksessa on kirjojen kirjo: romaanien lisäksi on runo- ja novellikokoelmia, lastenkirjoja, suomalaista ja suomenruotsalaista, vanhaa ja uudempaa. Poimin muutaman esimerkin. Jari ”Meren poika” Tervo esit... Lue koko vinkki »