Ethän kuole ennen minua

Avi Heikkinen ja Aapo Kukko: Ethän kuole ennen minua

Avi Heikkisen 2019 ilmestynyt sci-fi sarjakuva Valotusaika teki vahvalla käsikirjoituksellaan niin voimakkaan vaikutuksen, että se päätyi vuoden sarjakuvaksi. Oli selvää, että mikä tahansa Heikkisen seuraava sarjakuva onkaan, se on pakko lukea. Ethän kuole ennen minua osoittautuu kuitenkin yllätykseksi. Heikkisen parivaljakoksi ja sarjakuvan varsin... Lue koko vinkki »
Ennen kuin kahvi jäähtyy

Toshikazu Kawaguchi: Ennen kuin kahvi jäähtyy

Japanilaisen Toshikazu Kawaguchin esikoisromaani Ennen kuin kahvi jäähtyy kertoo elämän koettelemista ihmisistä, jotka miettivät, olisiko menneisyydessä pitänyt tehdä jotain toisin, olisiko pitänyt sanoa tai jättää sanomatta. Olisiko voinut toimia taitavammin ja olisiko sillä ollut vaikutusta tapahtumiin. Kirjassa on neljä päähenkilöä ja neljä eril... Lue koko vinkki »
Kadotettujen puiden saari

Elif Shafak: Kadotettujen puiden saari

”Kiellettyä rakkautta Kyproksella” on kelpo tiivistys Kadotettujen puiden saaren perusasetelmasta, josta kirjan tapahtumat lähtevät liikkeelle. Elif Shafak on tietysti taitava kirjailija, joka on kutonut tämän peruskuvion päälle useampia kerroksia: tapahtumat sijoittuvat lopulta kolmelle eri aikatasolle ja kahteen eri maahan. Ensinnäkin on Ada K... Lue koko vinkki »
Kuurupiilon anatomia

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia

Alvar on huippulahjakas lukiolainen Marrasvirran maineikkaimmassa lukiossa, kunnes äkkiarvaamatta hän häviää jäljettömiin abikevään aikana. On vuosi 1976. Alvar on aiemmin leikkinyt nuoremman sisaruksensa Maran kanssa marsilaista kuurupiiloa, jossa Maran, "pikku marsilaisen", tehtävänä on ollut selvittää Alvarin jälkeensä jättämät kryptiset vihjeet... Lue koko vinkki »
Namiyan puodin ihmeet

Keigo Higashino: Namiyan puodin ihmeet

Keigo Higashino tunnetaan arvoitusdekkareistaan, joita Punainen silakka on julkaissut suomeksi jo kaksi (Uskollinen naapuri ja Myrkyllinen liitto). Kolmas Higashino-suomennos ei ole samaa Galileo-dekkarien sarjaa, eikä itse asiassa dekkari ensinkään. Tämä kirja on kuitenkin helppo nähdä arvoitusdekkarien mestarin kirjoittamaksi, sen verran hienostu... Lue koko vinkki »
Mazebook

Jeff Lemire: Mazebook

William on vanheneva rakennustarkastaja, joka ei millään pääse yli jo vuosikymmen sitten tapahtuneesta tyttärensä kuolemasta. Masentuneen miehen yksinäisyyden rikkoo kuitenkin yhtenä päivänä puhelinsoitto, jonka soittaja vaikuttaa olevan hänen tyttärensä. Kummallinen puhelu vakuuttaa Williamin, että sokkeloiden ratkaisemista rakastanut Wendy on its... Lue koko vinkki »
Kirjastonhoitaja Topi Mullo

Janne Nevala: Kirjastonhoitaja Topi Mullo

En ymmärrä, miksi en ollut aiemmin tarttunut tähän riemastuttavaan kirjaan, joka siis on julkaistu jo 2015. Ei toki haitannut ollenkaan, että vasta nyt sain tämän kokemuksen kokea, kun tutustuin kirjastonhoitaja Topi Mulloon. Topi on saanu kirjastonhoitajan pestin hyvin paljon Hailuotoa muistuttavaan saareen. Vakituinen kirjastonhoitaja on lähte... Lue koko vinkki »
Mitä liekit meiltä veivät

Mariana Enriquez: Mitä liekit meiltä veivät

Kirjastoissa on tapana merkkailla lukijoiden helpotukseksi kirjoihin eri kategorioita. Toisinaan nämä kategoriat puuttuvat enemmän tai vähemmän yllättävästi – korkeakirjallista, vaikkapa Keltaisessa kirjastossa julkaistua, scifiä tai fantasiaa ei esimerkiksi kovin herkästi liputeta genreen kuuluvaksi. Tässä tapauksessa on missattu kaksi ilmeistä lu... Lue koko vinkki »
Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta

Hertta Vierula: Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta

Olen kasvanut kiinni maahan. Kantapäät ovat juurtuneet sammaleeseen. Pakarat yhtyvät karikkeeseen. Korvasta kasvaa mustikanvarpu, häpyhuulilla torvijäkälä. Minä antaudun, annan kaikkeni. Vereni laimenee, suonissa virtaa kohta vain mahlaa ja tummaa purovettä. Rihmasto haluaa enemmän. Hertta Vierulan omaperäisessä kauhusta ammentavassa novellikoko... Lue koko vinkki »
Elämä on karavaaniseralji

Emine Sevgi Özdamar: Elämä on karavaaniseralji

Tämä turkkilainen tarina on tytön kasvutarina äidin kohdusta siihen, kun tyttö aikanaan muuttaa Saksaan. Matkan varrelle mahtuu monenlaista elämää eri puolilla Turkkia: tyttö asuu perheineen niin Istanbulissa, Anatolian syrjäseuduilla kuin arolla Ankaran lähistöllä. Tapahtumat ovat suurin piirtein omaelämäkerrallisia, kirjan tytöllä on paljon yhtym... Lue koko vinkki »
Pure mua

Terhi Tarkiainen: Pure mua

Romanttinen vampyyriaihe tökkii jo ajatuksen tasolla sen verran, että Terhi Tarkiaisen esikoisteos olisi varmaan jäänyt lukematta. Luin kuitenkin aiheeltaan vetävämmän Kittyn ensin ja sen jälkeen oli ilmeistä, että tämä esikoinenkin on syytä lukea. Kannatti tosiaan, sillä Pure mua on aivan ratkiriemukas. Kirja kertoo Annasta, 30 vuotta täyttänee... Lue koko vinkki »
Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan

Katja Kaukonen: Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan

Kun kirja kertoo saaresta, jonne mielisairaat naiset lähetetään pois silmistä, mieleen tulee tietysti ensimmäisenä Seili. Kirjailija taikoo kuitenkin Seilille sisaren, Tiiralinnan, jonne 1920-luvulla vanhan luostarin tiloihin rakennetaan moderni hoitolaitos, jonne saadaan suljetuksi turhan levottomia naisia. Toki saarelle tarvitaan myös henkilök... Lue koko vinkki »

Joanne Harris: Mansikkavaras

Pienen suklaapuodin tarina jatkuu. Idyllisessä Lansquenetin kylässä Vianne tekee taikojaan suklaalla ja ikävöi tytärtään Anoukia, joka on lähtenyt etsimään seikkailuja maailmalta. Viannella on kuitenkin kuusitoistavuotias Rosette, joka rakastaa kylää ja sen ympärillä olevaa luontoa. Rosettea pidetään erikoisena ja hän on kylän kummajainen koska ei ... Lue koko vinkki »

Stephen King: Keveys

Tammen julkaisema Keveys on kauhun mestarina tunnetun Stephen Kingin tuore pienoisromaani. Tarinan genreä on harvinaisen hankala määritellä, mutta kauhua se ei missään nimessä ole. Kirjassa on vahva yliluonnollinen teema, mutta sekin on taustalla. Kirjan ytimessä on yhteiskunnallinen tarina, jonka ajankohtaisuutta ei voi väheksyä. Scott Carey on... Lue koko vinkki »
Vesitanssija

Ta-Nehisi Coates: Vesitanssija

Olipas jotenkin hämmästyttävän sujuvasti etenevä kirja. Jotenkin tällaiselta suuresti arvostetulta Keltaisen kirjaston kirjalta odottaisi, että kirjan parissa vierähtäisi hyvä tovi, mutta ei, tämä oli hyvin nopealukuinen, joutuisa kirja. Ja mikäpä siinä – eihän se mikään itseisarvo ole, että hyvän kirjan on oltava hidassoutuinen. Ta-Nehisi Coate... Lue koko vinkki »

Tillie Walden: Are You Listening?

Nuori Tillie Walden on sarjakuvantekijänä tehnyt aika kovan vaikutuksen. Hänen esikoisteoksensa oli hämmästyttävänkin kypsä taitoluistelun maailmaan syventyvä muistelma, ja On a Sunbeam puolestaan oli hyvin omaperäinen naisvoittoinen sci-fi eepos. Nyt uusimmassa sarjakuvassaan Walden tekee jälleen uuden aluevaltauksen ja sukeltaa maagisen realismin... Lue koko vinkki »
206 pientä osaa

Wilhelmiina Palonen: 206 pientä osaa

Mikä koostuu 206 pienestä ja vähän isommasta osasta? Ihmisen luuranko, tietysti, ja luista tässä kirjassa puhutaankin monella tavalla. Alvar on poika, jonka äiti tekee yksinhuoltajana kansainvälistä uraa Helena Rannan jalanjäljissä oikeushammaslääketieteen alalla eli kiertelee kriisialueilla tunnistamassa kuolleita hampaistaan ja konferensseissa... Lue koko vinkki »
Pienen hauen pyydystys

Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys

Pieni lampi, oikeastaan vain suonsilmä, vangitsee sulamisvesien juostessa kohti isompaa jokea joka kevät hauen, jolle ainoaksi tehtäväksi jää syödä lampi tyhjäksi ja odottaa pyytäjäänsä. Elinan on palattava kotiseudulleen Itä-Lappiin pyydystämään hauki joka kesäkuussa, tai muuten… Elinan perässä on ylikonstaapeli Janatuinen, joka yrittää saada s... Lue koko vinkki »
Kahdeksan puraisua

Carmen Maria Machado: Kahdeksan puraisua

Carmen Maria Machado on esseisti, novellisti ja kriitikko, joka esikoisteoksessaan esittelee mielenkiintoisia näkyjä, joita voisi lyhyesti luonnehtia feminismin, queerin ja kauhun avainsanoilla. Novelleista välittyvät naisen elämän ja kehollisuuden arkipäiväiset kauhut. Aloitusnovellissa Aviomiehen tikki kuvataan naista, jonka aviomies haluaa av... Lue koko vinkki »
Exit West

Mohsin Hamid: Exit West

”Sijainti, sijainti, sijainti, sanovat kiinteistövälittäjät. Maantieteelle emme voi mitään, vastaavat historioitsijat.” Niin. Kuten maantiede on vaikutusvaltamme ulkopuolinen asia, ei ihmisellä myöskään ole osaa tai arpaa siihen, mihin sattuu syntymään. Nuorille rakastavaisille, Saeedille ja Nadialle, ei syntymäpaikkoja arvottaessa ole osunut n... Lue koko vinkki »