Pekurinen

Jarkko Räihä: Pekurinen

Arndt Pekurinen (1905–1941) on Suomen tunnetuin aseistakieltäytyjä. Hän oli vakaumuksellinen pasifisti, jonka näkemyksille ei nuoren kansakunnan viranomaisten silmissä ollut sijaa. Hänet tuomittiin vankeuteen kutsunnoista kieltäytymisen vuoksi, ja hän joutui Lapuan liikkeen kyydittämäksi. Lopulta Pekurinen teloitettiin toisen maailmansodan aikana. ... Lue koko vinkki »
50/50

Lauri Mäkinen: 50/50

Ollaan Kiestingissä syksyllä 1942. Neuvostoliittolainen lentokone on pudonnut. Raunioista löytyy lentokoneen miehistö kuolleena ja viisi laskuvarjon laukaisuhihnaa. Kun mukana on varustetorpedo, se tarkoittaa, että koneesta on pudotettu neljä desanttia, aivan kuten silminnäkijät olivat havainneet. Kolme desanttia tapetaan taistelussa. Mutta miss... Lue koko vinkki »
Rauhan siltaa rakentamassa

Helena Kekkonen: Rauhan siltaa rakentamassa

Viime aikoina luettavakseni on valikoitunut useita suomalaisten naisten omaelämäkertoja. Olen vaikuttunut heidän vahvasta halustaan tehdä elämästään omannäköisensä ja kulkea omaa valtavirrasta poikkeavaa polkuaan, joskus ankaran kritiikin ja vastustuksen uhallakin. Uteliaana ja suurin odotuksin tartuin myös Helena Kekkosen, rauhankasvatuksen grand ... Lue koko vinkki »
Haikaran silmä

Ursula K. Le Guin: Haikaran silmä

Haikaran silmän tapahtumat sijoittuvat Victoria-planeetalle, jossa asuu pieni joukko siirtolaisia. Porukkaa on kahta lajia: kaupungissa asuvat ensin tulleiden väkivaltaisten rangaistusvankien jälkeläiset, Hökkelikylässä taas maapallolta karkotettujen pasifistien rauhanomaiset jälkeläiset. Ryhmät ovat eläneet hieman epämääräisessä rauhassa keskenään... Lue koko vinkki »
Täältä jostakin

Timo K. Mukka: Täältä jostakin

Jo nimi Täältä jostakin vie ajatukset oikeaan suuntaan: armeijajutuistahan tässä on kyse. Ei tosin sodankäynnistä, vaan tarina kertoo nuoresta taiteilijasta Matti Tullista, joka suorittaa asepalvelustaan jääkärirykmentissä. Kotiin jää odottamaan raskaana oleva vaimo. Armeijan kuri ja pitkä synkkä talvi iskevät miehen mielenterveyteen. Herkkä tai... Lue koko vinkki »
Kiviset unet

Akram Ailisli: Kiviset unet

Armenialaisten kansanmurhan alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Osansa vainoista sai myös pieni Ailisin kylä nykyisessä Azerbaidžanin Nahitševanissa. Turkkilaiset teurastivat kylän armeeniväestön vuonna 1919. 1980-luvun lopulla henkitoreisen Neuvostoliiton vähitellen repeytyessä liitoksistaan Kaukasuksella kuohui jälleen: ... Lue koko vinkki »
Kuudes mies

John Boyne: Kuudes mies

Tristan Sadler on 21-vuotias mies, joka on selvinnyt hengissä ensimmäisen maailmansodan kauhuista. Syksyllä 1919 hän matkustaa Norwichiin palauttamaan asetoverinsa Will Bancroftin kirjeitä tämän sisarelle Marianille. Kirja alkaa tämän matkan kuvauksella, mutta palaa sitten useasti sotavuoteen 1916, ensin koulutusleirille ja sitten itse rintamalle. ... Lue koko vinkki »

Kurt Vonnegut: Kuolemaa tylympiä kohtaloita

Kurt Vonnegut oli eläessään kysytty puhuja ja kirjoittaja monenlaisiin tilanteisiin. Hän liikkui tieteellisten ja taiteellisten instituutioiden kokoontumisissa, yliopistojen promootioissa, kirjailijayhteisön tapaamisissa Amerikassa ja Euroopassa ja niin edelleen. Hän kirjoitti myös esseitä, artikkeleja ja kolumneja, jopa mainostekstejä, aikakausleh... Lue koko vinkki »

Ernest Hemingway: Jäähyväiset aseille

Tuli taas kuitattua lukulistalta pois yksi aikaisemmin lukematta jääneistä klassikoista: Ernest Hemingwayn kirjoittama Jäähyväiset aseille. Kirjan päähenkilö on Yhdysvalloista kotoisin oleva Frederic Henry, joka on vapaaehtoisena ensimmäisessä maailmansodassa Italian armeijassa. Hän haavoittuu taistelussa, mutta palaa kuitenkin myöhemmin takaisi... Lue koko vinkki »

Kurt Vonnegut: God Bless You, Dr. Kevorkian

1990-luvun lopulla Kurt Vonnegut teki useita edestakaisia matkoja jälkielämän sinisessä tunnelissa. Häntä avusti kuuluisa patologi ja eutanasian puolestapuhuja Jack Kevorkian, jonka antaman ruiskeen avulla Vonnegut kuoli aina vain sen verran, että ehti tavata jonkun mielenkiintoisen henkilön Pyhän Pietarin pihamaalla. Palattuaan takaisin Vonnegut n... Lue koko vinkki »

Tom Monte ja Elliot Tiber: Taking Woodstock : Rakkauden vallankumous

Woodstockista on nyt kulunut 40 vuotta, oli jo aika saada siitä tämä mainio  ja hulvaton historiikki. Tämä on tositarina miehestä, joka lopulta mahdollisti Woodstockin toteutumisen. Tosin alkuosa kirjasta menee Elliotin kertomukseen karmeasta lapsuudestaan, hullusta perheestään, mahdottomista bisneksistä sekä rajattomasta etsimisestä ja kaipau... Lue koko vinkki »

Stanislaw Jerzy Lec: Vastakarvaan : Siistimättömiä mietelmiä

"Se mikä jää tekemättä on usein katastrofaalisesti vailla seurauksia." Puolalainen runoilija, kirjailija, kääntäjä ja lehtimies Stanislaw Jerzy Lec (1909–1966) tunnetaan parhaiten piikikkäistä aforismeistään, joita monet mietelausekokoelmat ovat pullollaan. Hän viihtyi Varsovan vanhan kaupungin kahviloiden hälinässä kirjoittelemassa pieniä, pari... Lue koko vinkki »
Maaton mies

Kurt Vonnegut: Maaton mies

Amerikkalaissatiirikko Kurt Vonnegutin viimeiseksi teokseksi jäi esseekokoelma Maaton mies. Se sisältää lyhyehköjä juttuja ja mielipiteitä, jotka summaavat yhteen kirjailijamestarin humanismin ja elämänkokemuksen kyllästämän pasifismin. Vonnegut hyökkää kärkevästi nykyistä (siis Bushin kauden) amerikkalaista elämäntyylia ja tunkkaista asenneilmasto... Lue koko vinkki »
Länsirintamalta ei mitään uutta

Erich Maria Remarque: Länsirintamalta ei mitään uutta

"Käsky on tehnyt noista hiljaisista olennoista meidän vihollisiamme, toinen käsky voisi muuttaa heidät meidän ystäviksemme. Pöydän ääressä allekirjoittavat asiakirjan ihmiset, joita kukaan meistä ei tunne, ja vuosikausia sen jälkeen ylin päämäärämme on se, johon maailma muuten kohdistaa halveksuntansa ja josta se rankaisee raskaimmin. Kuka enää ymm... Lue koko vinkki »