Kuningatar Mab

Emilia Karjula: Kuningatar Mab

Kuningatar Mab on Shakespearen Romeossa ja Juliassa esiintyvä ”keijujen kätilö”, nukkujille kepposia tekevä miniatyyrikokoinen olento, joka on sittemmin esiintynyt monessa asussa ja muodossa muissa teoksissa, usein keijujen kuningattarena. Sellaisessa roolissa Mab esiintyy Emilia Karjulan esikoisromaanissakin, jossa päähenkilö Julia – tietenkin Jul... Lue koko vinkki »
Hölmö rakkaus

Akwaeke Emezi: Hölmö rakkaus

Akwaeke Emeziltä on suomennettu jo muutama teos, jotka ovat olleet tyyliltään vaihtelevia ja kovin omaperäisiä ja persoonallisia. Hölmö rakkaus on tähän asti suomennetuista teoksista kenties tavanomaisin, mutta kyllä siinäkin perinteiseen rakkaustarinaan muutama kierre saadaan. Rakkausjutusta on kuitenkin kyse, kuten nimikin kertoo. Pidin suomen... Lue koko vinkki »
Huomenna, huomenna ja huomenna

Gabrielle Zevin: Huomenna, huomenna ja huomenna

Tämän kirjan metallinkiiltoinen kansi, jossa sateenkaarenkirjavan tekstin takana on Hokusain Suuri aalto, tuli tutuksi Instagramista jo alkuteoksen julkaisun myötä. Kun tämä suosikkikirja sitten julkaistiin suomeksi, nousi se vaivattomasti omalle lukulistalleni: aihe kiinnostaa, samoin se, miksi kirjasta on niin paljon kohistu. Gabrielle Zevinin... Lue koko vinkki »
Rakkauksien lokikirja

Elina Hirvonen: Rakkauksien lokikirja

Elina Hirvosen romaanit ovat minulle vieraita; en ole lukenut Hirvoselta muuta kuin Ujuni Ahmedin kanssa kirjoitetun Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. Se olikin oivallinen kirja, merkittävää kirjallista aktivismia. Rakkauksien lokikirja kiinnosti kuitenkin, kun kuvastossa viitattiin Rachel Cuskin, Deborah Levyn ja Jenny Offillin tuotantoo... Lue koko vinkki »
Kielletyt tunteet

Edith Wharton: Kielletyt tunteet

Kielletyt tunteet on kolmas yhdysvaltalaiselta Edith Whartonilta (1862–1937) suomennettu romaani. Whartonin laajasta tuotannosta on aikaisemmin ilmestyneet Säätynsä uhri (1922) ja Viattomuuden aika (1955), josta Wharton sai Pulitzer-palkinnon ensimmäisenä naiskirjailijana. Hän sai myös Yhdysvaltojen tiede- ja kirjallisuusakatemian kultamitalin, sen... Lue koko vinkki »
Säkeitä Pietarista

Johanna Hulkko: Säkeitä Pietarista

Nyt kun sinne ei tahdo suurin surminkaan mennä ja kuitenkin mieli halajaa, on korvattava menohalunsa vaikka näin: lainaat Johanna Hulkon kymmenen vuotta vanhan romaanin Säkeitä Pietarista. Kyllä sillä tuon kaupungin kaduille ja tunnelmaan sujahtaa noin vain. Anna on opiskellut Leningradissa, rakastunut tulisesti; sinne mieli taas Anna Ahmatovan ... Lue koko vinkki »
Kuin ruo'ot tuulessa

Grazia Deledda: Kuin ruo’ot tuulessa

Italialainen Grazia Deledda (1871–1936) tuli suomalaisille lukijoille tutuksi 1920-luvulla, kun Jalmari Hahl suomensi kuusi Deleddan teosta vuosina 1928–1929. Suomennospuuska oli seurausta Nobelin kirjallisuuspalkinnosta, jonka Deledda voitti vuonna 1926, toisena palkittuna naisena. Deleddan suosituin teos Canne al vento (1913) jäi Hahlilta kuitenk... Lue koko vinkki »
Tuntematon taivas

Elina Rouhiainen: Tuntematon taivas

Dima on matkalla kauas Venäjän kaukoitään, mutta valitettavasti hänen junalippunsa ei riitä ihan perille asti. Konduktööri poistaa liputtoman ja rahattoman nuoren miehen junasta keskellä Siperiaa. Tilanne vaikuttaa kovin lohduttomalta, mutta onneksi paikallinen nuori nainen, Aljona, tulee kysymään, onko Dimalla kaikki hyvin ja tarjoaa tälle apuaan.... Lue koko vinkki »
Lautapalttoo

Anna Englund: Lautapalttoo

Olipa viehättävä kirja! Löysin sen jälleen kerran lukijaystäväni vihjeestä, ja siitä olenkin kiitollinen. Olen aina pitänyt 1930-lukua, tuota sinänsä melko synkkää vuosikymmentä, kuvaavista kirjoista, ja se oli yksi Lautapalttoon attraktioista. Mutta ei ollenkaan ainoa. Imelät rakkausromaanit eivät ole koskaan olleet mieleeni, mutta Lautapalttoo ei... Lue koko vinkki »
Sensein salkku

Hiromi Kawakami: Sensein salkku

Japanilainen Hiroki Kawakami (川上 弘美, s. 1958) on palkittu kirjailija. Plakkarista löytyy Japanin kenties arvostetuin kirjallisuuspalkinto, Akutagawa, ja tämä romaani voitti Jun’ichirō Tanizakin mukaan nimetyn palkinnon, joka myönnetään vuoden ansioituneimmalle ammattilaiskirjailijan kirjoittamalle romaanille (Haruki Murakami voitti palkinnon Maailm... Lue koko vinkki »
Läpileikkaus

Lydia Sandgren: Läpileikkaus

Ruotsalaisen Lydia Sandgrenin (s. 1987) esikoisteos voitti vuoden 2020 August-palkinnon. Sitä on myyty hurjan paljon ja se on saanut kriitikot lähes poikkeuksetta puolelleen. Tällainenhan on omiaan rakentamaan lukijallekin ennakko-odotuksia. Omaa suhtautumista kirjaan peilaa väistämättä sen yleiseen menestykseen. Läpileikkaus on melkoinen tiilis... Lue koko vinkki »
Hamnet

Maggie O’Farrell: Hamnet

1500-luvun lopulla Stratfordissa Englannissa lapsi sairastuu ja menehtyy. Nelisen vuotta myöhemmin lapsen isä kirjoittaa näytelmän nimeltä Hamlet. Reilut neljäsataa vuotta myöhemmin Maggie O'Farrell punoo näistä ainek­sista upean romaanin nimeltä Hamnet. Vaikkei häntä nimeltä kertaakaan mainita, kaikki toki tietävät, kuka tuo Lon­tooseen komelja... Lue koko vinkki »
Maa joka ei koskaan sula

Inkeri Markkula: Maa joka ei koskaan sula

Inkeri Markkulan esikoisteos Kaksi ihmistä minuutissa kertoi äitiyteen liittyvistä ongelmista ja toisaalta isosta maailmanlaajuisesta ongelmasta, malariasta. Uusi teos Maa joka ei koskaan sula pyörii samankaltaisen rakenteen ympärillä: on äitiyteen nivoutuvia ongelmia ja globaaleja ilmiöitä, ja niiden leikkauskohtaan Markkula on rakentanut oivallis... Lue koko vinkki »
Paljastus

Domenico Starnone: Paljastus

Domenico Starnonen Paljastus sekä sitä edeltävät suomennokset Solmut (2018) ja Kepponen (2019) ovat kaikki olleet pieniä helmiä – pieniä kooltaan, mutta suuria arvoltaan. Lyhyesti luonnehdittuna Solmut oli eräänlainen psykologinen jännityskertomus ja Kepponen piti sisällään vallan paljon huumoria. Mutta Paljastus on taas aivan erilainen. Se on t... Lue koko vinkki »
Lopussa minun pitäisi kuolla

Hannele Mikaela Taivassalo: Lopussa minun pitäisi kuolla

On olemassa paljon rakkausromaaneja eikä ole ollenkaan tavatonta, että niissä kuvataan naisen rakkautta varattuun mieheen. Hannele Mikaela Taivassalon kirja on sellainen, mutta jo sen nimikin on vähän ironinen: klassisen kolmiodraaman, kuten vaikkapa Anna Kareninan, lopussa nainen kuolee, kun taas Taivassalo kirjoittaa lakonisesti romaaninsa viimei... Lue koko vinkki »
Tähden hetki

Clarice Lispector: Tähden hetki

Clarice Lispectorin Passio jätti vähän kylmäksi, mutta uskaltauduin silti lukemaan kirjaston hyllystä bongaamani Tähden hetken. Lyhyt sivumäärä rohkaisi tarttumaan – kirja on ihan pienoisromaanimittaa, varsinainen tarina on alle satasivuinen. Kannatti tarttua, sillä tämä oli kyllä oikein mainio. Tähden hetki kertoo kirjailijasta, joka kirjoittaa... Lue koko vinkki »
Paloiteltu mieli

Juha Vesala: Paloiteltu mieli

Juha Vesalan aiemmat kirjat ovat olleet joko lapsille tai sitten äärimmäisen huumoripitoisia. Paloiteltu mieli ei ole kumpaakaan. Tämä lähinnä aikuisille suunnattu kirja on aiheeltaan melko raskas, joskin Vesalan kieli hiukan keventää rytmiä. Kirjassa jakaudutaan kahteen eri kohteeseen. On kaksi miestä, toinen jossain Suomessa, toinen Pietarissa... Lue koko vinkki »

Essi Kummu: Loiste

Kirjailija Essi Kummu on julkaissut jo useita teoksia sekä lapsille että aikuisille, mutta en ole luultavasti sattumoisin lukenut niistä mitään. Kun olen tutustunut tähän uuteen Loiste-romaaniin, alan pitää tätä puutteena lukulistoillani, sillä kirja on mielenkiintoinen ja moniulotteinen. Autofiktiota vai ei? Olen itse kirjojen sijasta onnistunu... Lue koko vinkki »
Frau

Terhi Rannela: Frau

Reinhard Heydrich oli SS-kenraali ja huomattava natsijohtaja, joka sai lempinimen "Prahan teurastaja" toimistaan Prahassa saksalaisten käskynhaltijana toisen maailmansodan aikaan. Heydrich kuoli attentaatin seurauksena vuonna 1942 ja jätti vaimonsa, Lina Heydrichin, leskeksi. Mitä ajatteli natsikomentajan leski ja millainen nainen eli SS-kenraal... Lue koko vinkki »
Syvään päähän

Kate Davies: Syvään päähän

Kirjan alussa Julialla on takanaan kolmen vuoden seksitön ajanjakso, jonka päätteeksi Julia päätyy aivan katastrofaalisen huonoille treffeille ja harrastamaan todella surkeaa seksiä. Tilanne vaikuttaa huolestuttavalta, mutta Julia päättää antaa seksille viimeisen tilaisuuden. Itsevarma lesbotaiteilija Jane on flirttaillut Julian kanssa jo aikais... Lue koko vinkki »