Sata ja yksi dalmatiankoiraa

Dodie Smith: Sata ja yksi dalmatiankoiraa

Tässä on taas lastenkirja, joka tunnetaan varmasti paljon paremmin Disney-filmatisointina. Disney on valloittanut tarinan kirjoissakin: alkuperäinen Dodie Smithin romaani on ilmestynyt suomeksi tällä Sata ja yksi dalmatiankoiraa -nimellä vuonna 1966 Aila Nissisen suomennoksena, mutta sen jälkeen kaikki kirjat aiheesta perustuvat Disney-elokuvaan. N... Lue koko vinkki »
Liisan seikkailut Ihmemaassa

Lewis Carroll: Liisan seikkailut Ihmemaassa

Lewis Carrollin kertomus Ihmemaassa seikkailevasta Liisasta on ilahduttanut lukijoita jo yli 150 vuoden ajan. Se on lastenkirjallisuuden kestäviä klassikoita, mistä on osoituksena sekin, miten monta suomennosta teoksesta on tehty. Ensimmäisenä ehti Anni Swan vuonna 1906, mutta tunnetuin suomennos on varmasti vuonna 1974 julkaistu kahden neron, Kirs... Lue koko vinkki »
Linnunrata

Douglas Adams: Linnunrata

Arthur Dentillä on huono päivä. Hänen talonsa on joutumassa puskutraktorin jyräämäksi, mutta pahempaa on vielä tulossa. Hänen kaverinsa Ford Prefect paljastuu 15 vuotta Englannissa asuneeksi betelgeuselaiseksi tietosana­kirja­toimittajaksi, joka odottaa vain seuraavan avaruusaluksen saapumista kohdalle. Sitten kun sellainen saapuu, on Arthurilla ja... Lue koko vinkki »
Matka Muumilaaksoon

Cecilia Davidsson ja Alex Haridi: Matka Muumilaaksoon

Vaikka Muumi-romaanit muuten ovat itselleni vähintäänkin tuttuja, on kirjoista ensimmäinen, Muumit ja suuri tuhotulva, jäänyt yhä edelleen jostakin syystä lukematta. Niin ikään juonikuviot ovat minulle tuntemattomia – tai tarkemmin sanottuna olivat. Tove Janssonin edellä mainittua kertomusta mukaileva Matka Muumilaaksoon on Cecilia Davidssonin j... Lue koko vinkki »

Jean-Michel Charlier ja Jean Giraud: Blueberry: Arizona Love, Mister Blueberry, Varjot Tombstonen yllä ja Geronimo

Liken julkaisemat klassikko westernsarjakuva Blueberryn julkaisut ovat edenneet kahdeksanteen osaansa. Muhkea kokoelma sisältää tällä kertaa neljä sarjakuvaa: Arizona Love, Mister Blueberry, Varjot Tombstonen yllä ja Geronimo. Kokoelman ensimmäinen sarjakuva vie Blueberryn jälleen kohtaamiseen Chihuahua Pearlin kanssa. Kaunotar, jonka kanssa Blu... Lue koko vinkki »

Tove Jansson: Vaarallinen juhannus

Kun neljäs seikkailuni Muumi-romaanien parissa on läpikäyty, ovat Muumi-muistoni jälkeen kerran osoittautuneet paikkansapitäviksi. Vaarallinen juhannus toi nimittäin etukäteen minulle mieleen tietynlaista mystiikkaa, teoksen yllä leijui hieman muista sarjan kirjoista poikkeava verho, eräänlainen esirippu. No, sitähän teatteri vähän on, mystistä ja ... Lue koko vinkki »

Tove Jansson: Muumipapan urotyöt

Kolmas askeleeni taannoin aloittamallani Muumi-romaanien polulla poikkeaa selvästi kahdesta ensimmäisestä. Kertoja on nyt minämuotoinen, kun Muumipeikon isä, Muumipappa, lähtee avaamaan sen sivuilla muistelmien muodossa seikkailuhenkistä nuoruuttaan. Mielenkiintoni teosta kohtaan oli etukäteen suuri, sillä Muumi-kirjojen sarjasta tämä on se lapsimi... Lue koko vinkki »

Tove Jansson: Taikurin hattu

Nyt kun olen peräjälkeen päässyt kahdesti kurkistamaan Muumilaaksoon, olen yhä tyytyväisempi päätöksestäni lähteä lukemaan sarjaa läpi edellistä kertaa aikuisemman lukulampun valossa. Ja voi hyvänen aika sentään tuota Janssonin mielikuvituksen rikkautta; jos nämä eivät olisi ennalta tuiki tuttuja tarinoita, olisi niiden lukeminen varmasti mitä maht... Lue koko vinkki »

Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti

”Pyrstötähti on yksinäinen tähti, joka on pillastunut ja ryntäilee pitkin avaruutta hehkuva häntä perässään. Kaikilla muilla tähdillä on kunnolliset ratansa, joita ne kiertävät, mutta pyrstötähti voi ilmaantua mihin tahansa. Tännekin.” kuvailee pyrstötähteä Nuuskamuikkunen, Muumi-kirjojen vihreähattuinen vaeltelija. Näin vaarallinen asia, josta ede... Lue koko vinkki »

Christophe Chabouté ja Herman Melville: Moby Dick

Herman Melvillen Moby Dick ei varmaankaan suurempia esittelyjä kaipaa; kapteeni Ahabin pakkomielteinen kostoretki valkoista valasta kohtaan on länsimaisen kirjallisuuden suuria klassikkoja. Kirja on tunnettu monitasoisuudestaan ja haastavasta kielestään, mikä on varmasti syynä sille, että siitä tehdyt adaptaatiot ovat harvalukuisia, eivätkä usein k... Lue koko vinkki »
Hobitti, eli sinne ja takaisin

J. R. R. Tolkien: Hobitti, eli sinne ja takaisin (80-vuotislaitos)

Bilbo Reppuli asustaa rauhassa eläen teehetkestä toiseen, kun eräänä iltana hän saa vieraakseen yhden pitkän velhon ja kolmetoista kääpiötä. Lohikäärme on varastanut kääpiöiden kullan ja terrorisoi muutenkin naapurustoaan. On aika tehdä asialle jotain, mutta matkaseurueesta puuttuu vielä voro, mihin hommaan eräs tietty hobitti olisi oikein sopiva. ... Lue koko vinkki »
Veljeni, Leijonamieli

Astrid Lindgren: Veljeni, Leijonamieli

Minä muistan lohikäärmeen, ja sen että alussa joku kuoli, lapsi. Minä muistan, että oli ihana paikka, parempi kuin entinen, sellainen jossa sairaasta tulee terve. Ja että olivat veljekset, Korppu ja Joonatan. Nuo olivat ne asiat, jotka minulle olivat jääneet mieleen Astrid Lindgrenin saturomaanista Veljeni, Leijonamieli. Tässä kohtaa täytyy kuit... Lue koko vinkki »
Tynkätyiset

Roald Dahl: Tynkätyiset

Ville-poika istuu olohuoneessa ja katselee ikkunasta suurta ja ihmeellistä maailmaa. Keittiöstä äiti huutelee vähän väliä: ”Ville-kulta, mitä sinä teet?” Ja kerta toisensa jälkeen Ville vastaa: "Minä olen täällä ihan kiltisti.” Mutta nyt Villeä kyllästyttää, hän ei halua olla vain kiltisti, hän haluaa seikkailla. Eikä aikaakaan, kun Ville onkin ... Lue koko vinkki »
Peter Pan

J. M. Barrie: Peter Pan

”Minä olen nuoruus, minä olen ilo. - - Minä olen vastikään kuoriutunut linnunpoika.” Varmasti miltei jokainen on kuullut puhuttavan Peter Panista, pojasta joka ei tahdo kasvaa aikuiseksi, vaan pysyä pikkupoikana ja pitää hauskaa. Ja Darlingin lapsista, Wendystä, Johnista ja Michaelista, ja kapteeni Koukusta ynnä krokotiilista, siitä tikittäväst... Lue koko vinkki »

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Mark Twainin Huckleberry Finn on yksi tunnetuimmista amerikkalaisen romaanikirjallisuuden henkilöhahmoista. Alkujaan Tom Sawyerin ystävänä esittäytynyt Huck, hieman yksinkertainen mutta hyväsydäminen maalaispoika, on pääosassa Huckleberry Finnin seikkailuissa. Kirja ilmestyi alunperin jo vuonna 1884, ja se on siitä lähtien sementoinut ase... Lue koko vinkki »
Marsin nero

Edgar Rice Burroughs: Marsin Nero

Edgar Rice Burroughsin Mars-sarja on edennyt kuudenteen osaan. Innon julkaisema kirja on ilmestynyt aikaisemmin Taikajousen kustantamana vuonna 1974. Taikajousen painokset ovatkin nykyjään suhteellisen harvinaisia ja Innon uudet painokset klassikkosarjasta ovat olleet varsin tervetulleita. Toisin kuin sarjan aikaisemmilla osilla, Marsin nerolla ... Lue koko vinkki »
Marsin ritarit

Edgar Rice Burroughs: Marsin ritarit

Marsin ritarit on viides John Carter -kirja Edgar Rice Burroughsin yksitoistaosaisesta sarjasta. Se, kuten aikaisemmatkin osat, on aikaisemmin julkaistu 1970-luvulla Taikajousi -kustantamon toimesta. Uudet painokset ovatkin olleet jo toivottuja. Koko Mars -sarja tuo ilmi mielenkiintoisen ilmiön. Siinä missä alun perin John Carterit miellettiin a... Lue koko vinkki »
Marsin neito

Edgar Rice Burroughs: Marsin neito

Marsin neito on neljäs Mars -sarjan kirja. Tällä kertaa huomio ei kuitenkaan ole John Carterissa vaan kirjan päähenkilö on Carterin poika Carthoris. Tämä saa syyt niskoilleen Thuvianin prinsessan kidnappauksesta ja joutuu pakomatkalle pelastaakseen maineensa. Kirja on sitä mitä aikaisemmatkin osat ovat. Prinsessa on jälleen kidnapattu – Marsissa... Lue koko vinkki »
Marsin sotavaltias

Edgar Rice Burroughs: Marsin sotavaltias

Marsin sotavaltias jatkaa suoraan siitä, mihin Marsin jumalat jäi. Edellisen osan vastukset ovat suurimmaksi osaksi kukistettu, mutta selvinneet yrittävät edelleen estää John Carteria pelastamasta vaimoaan Dejah Thorista. John Carter jatkaakin pelastusretkeään, joka jatkuu halki planeetan. Vastaan tulee jälleen uusia sivilisaatioita ja uusi mars... Lue koko vinkki »