Unelmien tiedekunta

Sara Stridsberg: Unelmien tiedekunta : Lisäys seksuaaliteoriaan

Pidin kovasti Sara Stridsbergin ensimmäisestä suomennetusta romaanista Niin raskas on rakkaus (2016), joka kertoi mielisairaasta isän ja hänen nuoren tyttärensä suhteesta. Nythän Stridsberg on saanut kuuluisuutta kirjojensa ulkopuoleltakin: hänhän oli arvostetun Ruotsin akatemian jäsen, joka muutaman muun kanssa jätti paikkansa protestiksi akatemia... Lue koko vinkki »
Lukemisen hulluus

Mikko Majander: Lukemisen hulluus : Esseitä aikamme kulttuurista

Olen nyt kurkistellut vähän esseiden maailmaan ja kirjastossakin ottanut tavaksi vilkaista esseehyllyä. Yhdellä vilkaisulla matkaan tarttui Mikko Majanderin Lukemisen hulluus : Esseitä aikamme kulttuurista. Aika lyhyttä tavaraa, nämä esseet, ja syykin selviää heti saatteista: jutut on julkaistu alunperin pääasiassa Uutispäivä Demarissa kolumnein... Lue koko vinkki »
Noin seitsemän taidetta

Pauli Kallio: Noin seitsemän taidetta

Pauli Kallio on maamme tunnetuimpia sarjakuvakäsikirjoittajia, ja ainoita – ellei peräti ainoa – jotka tekevät sitä täyspäiväisesti ammatikseen. Vuosikymmenten kokemus alalta on tuonut ensiluokkaisen tietämyksen aihepiiriin, ja paitsi lajityyppi, myös sen tekijät ovat Kalliolle tuttuja. Niinpä seitsemän eri piirtäjän kuvittama Noin seitsemän taidet... Lue koko vinkki »
Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta

James Joyce: Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta

Stephen Dedalus elää puberteettiaan 1900-luvun taitteessa Dublinissa – maassa, jota englantilaiset hallitsevat meren takaa ja jonka jokapäiväistä elämää katolinen kirkko monine instansseineen valvoo. Älykäs poika etenee opinnoissaan erilaisissa munkkien ylläpitämissä oppilaitoksissa niin hyvin, että lopulta jesuiittaveli ehdottaa Stephenille pappis... Lue koko vinkki »

Jari Järvelä: Château Inkeroinen

Taannoin vinkkaamani Jari Järvelän Parempi maailma jätti sen verran pikantin jälkimaun, että kirjaston vippilainahyllyssä noutajaansa odottanut Château Inkeroinen tarttui käsiini oikeastaan puoliväkisin. Pettymään en joutunut — kaikkea muuta! Jari Järvelä osoittaa hallitsevansa myös lyhytproosan. Château Inkeroinen on yhdeksän novellin kokoelma,... Lue koko vinkki »

Jari Järvelä: Parempi maailma

Ministeri Väinö Katajan poliittinen ura katkeaa yhteen ainoaan epähuomiossa lausuttuun sanaan. Neekeri. Kataja leimataan rasistiksi ja hänen päänsä asetetaan välittömästi pölkylle, koko kansan sylkykupiksi. Avioliitto ja oma poikakin saavat mennä pesuveden mukana. Oudon sattuman kautta Väinön elämään tulee Irakista paennut Naïmi pienen tyttärensä J... Lue koko vinkki »

Tom McCartan: Kurt Vonnegut : The Last Interview

Vuonna 2007 kuollut Kurt Vonnegut nautti jo elinaikanaan suurta arvostusta. Siksi häntä onkin kuunneltu tarkalla korvalla silloin, kun hänellä on ollut asiaa. Tom McCartanin toimittama Kurt Vonnegut: The Last Interview and Other Conversations päästää ääneen vanhan mestarin, jolla tuntuikin vielä elämänsä ehtoossa olevan paljon sanottavaa. Kirjaa... Lue koko vinkki »

Hannu Väisänen: Kuperat ja koverat

Hannu Väisänen on Suomen arvostetuimpia kuvataiteilijoita, ja hänet on palkittu monilla tärkeillä alan palkinnoilla. Kuvataiteen ohella Väisänen on toiminut monissa poikkitaiteellisissa avantgardevirityksissä ja hän on ollut omalta osaltaan tärkeä palanen kotimaisen performanssitaiteen kehityksessä 1970-luvun alkupuolella. Väisänen on myös taitava ... Lue koko vinkki »