Poika joka ei halunnut palata Suomeen

Maija Louhio: Poika joka ei halunnut palata Suomeen

Toisen maailmansodan aikaan Suomesta evakuoitiin kymmeniätuhansia lapsia turvaan muihin Pohjoismaihin, erityisesti Ruotsiin. Näiden lasten kokemukset olivat usein riipaisevia. Monet unohtivat kielensä ja suomalaisen perheensä tyystin, eikä sodanjälkeinen paluu ollut välttämättä lainkaan niin ilontäyteinen tapahtuma kuin voisi kuvitella. Sopeutumist... Lue koko vinkki »
Viimeiset sanat

Benjamin Ferencz ja Nadia Khomami: Viimeiset sanat : miten elää elämä josta olla ylpeä

Pahin tyytyväisen olotilan este on vertailu. Hevosilla on silmälaput, jotta ne eivät näe mitä ympärillä tapahtuu; tämä pitää ne tyyninä. Toisinaan meidänkin on käytettävä silmälappuja. Meidän ei pidä antaa muiden ihmisten saavutusten estää meitä tuntemasta mielihyvää omista saavutuksistamme, ja aina on myös hyvä muistaa, ettei jonkun toisen ilo rii... Lue koko vinkki »
Kolme sisarta

Heather Morris: Kolme sisarta

Kun sisarukset Cibi, Magda ja Livia olivat pieniä, he lupasivat toisilleen pitävänsä aina yhtä. Kun toinen maailmansota syttyy ja 15-vuotias Livia lähetetään Auschwitziin on tämä lupaus koetuksella. Isosisko Cibi seuraa siskoaan vankileirille suojelemaan tätä ja pitääkseen lupauksen, jonka he vannoivat vuosia aikaisemmin. Sodan edetessä ja vain... Lue koko vinkki »
Dunkelblum

Eva Menasse: Dunkelblum

Koko totuuden tietävät kuten nimikin jo sanoo kaikki asianosaiset yhdessä. Siksi sitä ei saa myöhemmin enää koskaan kunnolla kasaan. Sillä niistä, joilla on ollut siitä osuutensa, kuolee aina äkkiä muutama. Tai he valehtelevat tai heillä on huono muisti. Dunkelblum on pikkukaupunki Itävallan itärajalla, aivan Unkarin tuntumassa. Vuonna 1989 rau... Lue koko vinkki »
Robert Capa

Florent Silloray: Robert Capa : A Graphic Biography

Unkarilainen Robert Capa on jäänyt historiaan yhtenä tunnetuimpana sotavalokuvaajana ja yhtenä Magnum Photos -kuvatoimiston perustajana. Capan vaarallisessa elämässä riittää kyllä kerrottavaa. Hän kuvasi Espanjan sisällissotaa, vaaransi henkensä Normandian maihinnousussa, haavoittui Israelin itsenäisyyssodassa ja lopulta kuoli astuessaan miinaan In... Lue koko vinkki »
Freudin sisar

Goce Smilevski: Freudin sisar

Freudin sisar -romaanin alku on sydämeenkäyvän karu: siinä kuuluisa psykoanalyytikko ei välitä neljästä sisarestaan edes sen verran, että järjestäisi heille oman seurueensa lisäksi viisumin Wienistä Lontooseen pois holokaustin jaloista. Mukaan lähtevät sen sijaan esimerkiksi Sigmundin kaksi taloudenhoitajaa ja henkilökohtainen lääkäri, eikä pientä ... Lue koko vinkki »
Sovitus

Ian McEwan: Sovitus

Alku on kuin mistä tahansa pukudraamasta: englantilainen maalaiskartano kuumana kesänä 1935, jonka 13-vuotias tytär Briony Tallis haaveilee kirjailijanurasta ja valmistelee kirjoittamaansa näytelmää serkkuvoimin esitettäväksi, kun aikuinen isoveli Leon on saapumassa kotiin rikkaan ystävänsä kanssa. Kotona ovat myös aikuinen isosisko Cecilia sekä Ta... Lue koko vinkki »
Auschwitzin tanssija

Edith Eger: Auschwitzin tanssija

"Mitä ikinä kerrottekaan, olen luultavasti kuullut – ja nähnyt – pahempaa." Noin sanoo keskitysleirin läpikäynyt kirjan kirjoittaja kunniamerkkien koristamassa univormussaan vastaanotolle tulleelle everstille. Olemme siis elämää suuremman asian parissa: kuoleman kimpussa. – Niitä keskitysleiritarinoitako taas, kuuluu tuhahdus, nehän on tuha... Lue koko vinkki »
Kuormarengin sota

Martti Issakainen: Kuormarengin sota

Leppoisaa luettavaa sodasta. Niin voi sanoa heinäveteläisen Martti Issakaisen (s. 1943) romaanista, ja jopa sen, että sen seurassa viihtyi. Lukijana istun ikään kuin Urmas-nuorukaisen kanssa vanhan, kiltin Liinukka-hevosen kyytiläisenä: ei meillä tässä mitään hoppua, vaikka sotatantereilla kopsuttelemme. Välillä rahtaamme hiekkaa ajourille, välillä... Lue koko vinkki »
Iso vihko

Ágota Kristóf: Iso vihko

Tämä oli taas näitä tapauksia: näin Ison vihkon kirjakaupassa ja kiinnostuin takakansitekstistä (”Mitään tällaista et ole ennen lukenut” on aika kova lupaus). Laitoin kirjan varaukseen ja kas, kirjastosta tuli ihan erinäköinen kirja. Tänä vuonna uudelleen julkaistu kirja onkin ilmestynyt suomeksi jo tuoreeltaan: Tammi julkaisi alunperin vuonna 1986... Lue koko vinkki »
Inkeriläinen äitini

Reijo Rautajoki: Inkeriläinen äitini : Pelon täyttämä elämä

Inkerinsuomalaisten tarina on pitkään pysynyt suurelle yleisölle tuntemattomana, mutta viime vuosina aiheesta on onneksi julkaistu yhä enemmän kirjoja. Reijo Rautajoki katsoo, että pitkän hiljaisuuden taustalla on ollut paljolti suomettuminen, haluttiin pitää hyvät suhteet itänaapuriin ja niin inkerinsuomalaisten kohtalosta tuli tabu, josta oltiin ... Lue koko vinkki »
Ihmishämärä

Heikki Kännö: Ihmishämärä

Richard Wagnerin Ring-oopperatetralogia on valtava noin 16-tuntinen sukellus muinaisgermaaniseen ja -skandinaaviseen jumaltarustoon. Ylijumala Wotan kamppailee voimasormuksen ja samalla kaiken olevan hallitsemisesta ahneen Alberich-kääpiön kanssa. Maailmanpuu Yggdrasilin kaatamisesta liikkeelle lähtevä monen jumalaisen sukupolven yli vyöryvä kohtal... Lue koko vinkki »
Twists of Fate

Paco Roca: Twists of Fate

Viime aikoina eteeni on osunut aika paljon kirjoja, joiden teemana on sivuun jäänyt historia. Mitkä asiat unohtuvat ja mitkä eivät on mielenkiintoinen kysymys, ja jos minua jokin kiinnostaa historiassa, niin juuri tällaisten hieman unohdettujen tarinoiden ja näkökulmien löytäminen. Sarjakuvataiteilija Paco Roca on samoilla linjoilla. Twists of Fate... Lue koko vinkki »
Päivien valo

Judy Batalion: Päivien valo : Hitlerin gettojen vastarintanaiset

Historiasta puhuttaessa herää aina kysymys keiden tarinoita oikein kerromme ja ketkä puolestaan jäävät syystä tai toisesta unohduksiin. Suurmieshistoria sivuuttaa lukemattomien tavallisten ihmisten kokemukset, siinä missä miesten kokemukset muistetaan useammin kuin naisten. Holokaustista puolestaan muistetaan pikemminkin keskitysleirit kuin vastari... Lue koko vinkki »
Lopun alku d-mollissa

Lauri Mäkinen: Lopun alku d-mollissa

Lauri Mäkisen esikoisromaani Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset (2015) teki vaikutuksen. 1920-luvun Ambomaalle sijoittuva dekkari voitti Vuoden johtolangan parhaana esikoisdekkarina, joten kiinnostuin. Pari vuotta myöhemmin ilmestynyt sotavuosiin sijoittuva dekkari 50/50 (2017) oli sekin mainio. Kolmatta kirjaa on sitten saatu odot... Lue koko vinkki »
Isäni oli Mannerheim-ristin ritari

Simo Holopainen: Isäni oli Mannerheim-ristin ritari

Suomen sotahistorian arvostetuin tunnustus lienee Mannerheim-risti ja ristin saajat ovat 1990-luvulta alkaen nauttineet suurta suosiota. Heidän vaiheensa sodassa on hyvin kattavasti kuvattu mutta se millaisia he olivat ihmisinä sodan jälkeen, on jäänyt huomattavasti vähemmälle huomiolle. Siksi Simo Holopaisen kirjan Isäni oli Mannerheim-ristin rita... Lue koko vinkki »
Firda : Tuntemattoman isoäitini sota

Nina F. Grünfeld: Frida : Tuntemattoman isoäitini sota

Nina F. Grünfeld kirjoittaa, miten suurin osa holokaustitarinoista kertoo selviytyjistä; vahvoista ihmisistä, jotka pystyivät jälkeenpäin kertomaan kokemuksistaan ja joissain tapauksissa jopa tekemään niistä taidetta. Silti, totuus on se, että vain hyvin harvat selviytyivät ja vain hyvin harvojen tarinat on saatu talteen. Yksi näistä lukemattomista... Lue koko vinkki »
Morsianten laiva

Jojo Moyes: Morsianten laiva

Jojo Moyesin uusin kirja Morsianten laiva vei minut syville vesille – kirjaimellisesti ja miksei kuvaannollisestikin. Toisen maailmansodan jälkeen Britannian kuninkaallinen laivasto järjesti yhteiskuljetuksia Australian sotamorsiamille, jotka olivat sodan aikana avioituneet brittisotilaiden kanssa. Moyesin isoäiti Betty McKee oli yksi heistä. Ta... Lue koko vinkki »