Keinotekoinen olotila

Martha Wells: Keinotekoinen olotila : Murhabotin päiväkirjat 2

Keinotekoinen olotila jatkaa Martha Wellsin Murhabotin päiväkirjat -sarjaa.  Kauhea Murhabotti, joka sarjan ensimmäisen osan lopussa harppasi kohti vapautta ja ihmisystäviä, on karannut ja päättänyt selvittää verisen historiansa salat. Matkalla Murhabotti lyöttäytyy yhteen uteliaan bottikuljetusaluksen kanssa, ja kaksikko suuntaa yhdessä kohti M... Lue koko vinkki »
Rottien saari

Jo Nesbø: Rottien saari

Jo Nesbø on maailman tunnetuimpia jännityskirjailijoita, ja mitä synkeisiin dekkarisarjoihin tulee, on hänen Harry Hole -sarjansa vallankin alkupäänsä osalta lajityypin peruskirjastoa. Rottien saaressa norjalaiskirjailija kääntää katseensa lyhyempiin rikoskertomuksiin. Kirjan viisi tarinaa vie lukijan matkalle johonkin mahdolliseen tulevaisuuteen, ... Lue koko vinkki »
Hälytystila

Martha Wells: Hälytystila : Murhabotin päiväkirjat 1

Martha Wellsin Hälytystila aloittaa Murhabotin päiväkirjat -sarjan. Sarjan aloitusosa Hälytystila tapahtuu kaukaisessa tulevaisuudessa asumattomalla planeetalla. Planeettaa tutkivien ihmisten turvallisuudesta huolehtii androidi, joka kutsuu itseään Murhabotiksi. Murhabotti on onnistunut ohittamaan hallintamoduulinsa ja alkanut ajatella itsenäisesti... Lue koko vinkki »
Henkeni edestä

Hanna Brotherus: Henkeni edestä

Hanna Brotheruksen esikoisteos Ainoa kotini sai valtaisan suosion. Niinpä tätä toista kirjaa osattiin jo odottaa ja sitä innoissaan vastaanottaa. Henkeni edestä on kirja siitä, kuinka nainen kokee sen ajan, kun lapset ovat aikuisia, muuttaneet pois kotoa. Miten nainen, joka äitinä on aina huolehtinut kaikesta ja muista, onkin nyt ihan kädet tyh... Lue koko vinkki »
Selkounien käsikirja

Johanna Holmström: Selkounien käsikirja

Luettuani tämän kirjan mieleni oli hyvin kahtalainen. Teos sisältää kymmenen melko lyhyttä novellia, jotka sijoittuvat nykyhetkestä kauas tulevaisuuteen. Niissä kuvataan tarkkanäköisesti eri-ikäisten naisten toimintaa ja varsinkin sielunliikkeitä, pieniä ajatuksen häivähdyksiä ja mielen liikahduksia. Siitä pidin kovin paljon. Ehkä eniten näistä ... Lue koko vinkki »
Aarteidesi aikakirjat

Piia Leino: Aarteidesi aikakirjat

Sadan vuoden päästä on opittu saamaan syväjäädytettyjen aivojen taltioimat tietoiset muistot esille. Keholämpöterapeutti Oula harjoittaa louhinnaksi kut­suttua kaupallista palvelua etsiäkseen upporikkaan Raphael Elon mielestä vihjeitä huhutun kätketyn aarteen löytämiseksi. Mutta onko louhinta eettistä? Miksi kukaan saisi mennä penkomaan toisen – jo... Lue koko vinkki »
Atlantin kuningatar

Risto Isomäki: Atlantin kuningatar

Risto Isomäen aiemmista kirjoista tuttu Lauri Nurmi on täällä taas ja vauhti on kovaa heti alusta alkaen. Hän on toiminut mm. CIA:ssa turvallisuusasiantuntijana, mutta nyt miehestä tulee mieleen jopa Suomen James Bond, koska toimintatavat ja selviytymistaidot ovat melko eri luokkaa kuin muilla. Tällä kertaa Nurmi päätyy maailman suurimmalle laivall... Lue koko vinkki »
The Fall

Jared Muralt: The Fall

Lähitulevaisuudessa lämpenevä ilmasto käristää sadot pelloille ja pistää ennätysmäiset pakolaisjoukot liikkelle kohti Eurooppaa. Yhdysvallat kiikkuu sisällissodan partaalla ja samalla kansainväliset logistiikkaketjut alkavat pettää. Kaiken tämän lisäksi pandemia harventaa ihmisten rivejä rankalla kädellä. Vielä hetken Liam perheineen elää melkein n... Lue koko vinkki »
Lakipiste

Piia Leino: Lakipiste

Yritysjohtaja kuolee kelluntatankkiinsa. Toisen johtajan kaasuliedestä alkanut tulipalo polttaa yöllä koko talon. Perhe joutuu leijonien raatelemaksi safarilla. 2040-luvulla tekoälyn ohjaama tekniikka on osallisena monessa kuolemaan johtavassa onnettomuudessa. Kun työnantaja vihjaa jotain arkaluonteista ja hämärää olevan meneillään, Googlen suomala... Lue koko vinkki »
Mies joka istutti puita

Jean Giono: Mies joka istutti puita

Ihanko totta! Eikö tätä klassikkoa ole vielä kukaan käsitellyt täällä? Pieni läpykkä täynnä hellää sanomaa, tulevaisuuden uskoa. Niin faktalta tuntuvaa fiktiota kuin olla voi. Jean Giono (1895-1970) vaeltelee asumattomilla Provencen alppiseuduilla janoissaan, kunnes yllättäen törmää erakoituneeseen lammaspaimeneen. Lähdevettä leilistä tarjolla.... Lue koko vinkki »
Suomen luonto 2100

Kerttu Kotakorpi: Suomen luonto 2100

Kirjan lähestymiskulma on hyvä, ei puhuta jostain hamasta tulevaisuudesta vaan tietystä vuodesta. Lukiessa tosin piti monta kertaa muistuttaa itseään, että nyt ei olla tässä päivässä vaan vuodessa 2100. Suomen luonto 2100 ei kuitenkaan ole dystopia vaan esittää pohdiskellen yhden skenaarion millaista silloin voisi olla. Koko ilmastonmuutoksen ym... Lue koko vinkki »

Margaret Atwood: Orjattaresi

Olin kieltämättä hieman yllättynyt, että Margaret Atwoodin Orjattaresi puuttui vielä vinkattujen kirjojemme joukosta. Koska teos on nyt HBO:n menestyssarjan myötä ollut ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan, ja koska sen hiljattain uudelleen luin, lienee aika myös vinkata teosta, sillä kyseessä on poikkeuksellisen vaikuttava romaani. Eletään noin vu... Lue koko vinkki »
Yliaika

Piia Leino: Yliaika

Vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen ministeri Annastiina Kankaanrinta saa alulle prosessin, joka johtaa vuonna 2030 perustuslain muutokseen. Suomen kansalaisuus on voimassa 75-vuotispäivään asti, ja jos henkilö täyttää 76, jälkeläisten oikeus perintöön häviää. Paperittoman elämä ei ole hääviä, ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihmisiä kann... Lue koko vinkki »

Erik Wied (toim.): Tieteen Kuvalehti : Vuosikirja 2018

Tämä on niitä kirjoja, joita hyvällä omalla tunnolla voi selailla, sen kummemmin paneutumatta. Tarttuu sitten kiinnostavimpiin. Lähinnä kuviin ja kuvateksteihin. Aiheet ovat globaaleja. Mitä Missä Milloin on suomalainen vastine menneen vuoden kronikkaan, enempi oman maan tapahtumiin keskittynyt, jo vuodesta 1950 ilmestynyt. Kirjasarjan ratkaisem... Lue koko vinkki »
Viimeiset ja ensimmäiset

Olaf Stapledon: Viimeiset ja ensimmäiset

Olaf Stapledonin Viimeiset ja ensimmäiset on vuonna 1930 julkaistu eeppinen scifikertomus ihmisen tulevasta kehityshistoriasta. Kirja on kehystetty kuin se olisi miljoonien vuosien päässä olevan ihmislajin viimeisen edustajan kirjoittama teos ihmiskunnan modernista historiasta. Vaikka kirja on nyt melko vanha, sen jättiläismäinen kuvitteellisen ... Lue koko vinkki »

Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta

Yuval Noah Harari nousi populaaritieteen rocktähdeksi ihmiskunnan historian pikakelauksella esittelevän Sapiens-teoksensa myötä. Erinomainen kirja oli melkein kokonaan huippukiinnostava. Sittemmin myös tulevaisuutta tutkaileva Homo Deus nousi kansainväliseksi bestselleriksi, joten uusi 21 oppituntia maailman tilasta kuului varmaankin monilla vuoden... Lue koko vinkki »
Hiljaiset joet

Maarit Verronen: Hiljaiset joet

Maarit Verronen on omintakeinen, vähän kummallisia kirjoja tekevä kirjailija. Hiljaiset joet on samoin omanlaisensa: se on katastrofiromaani, mutta katastrofiromaanit eivät yleensä ole tällaisia. Päähenkilö Lia on vähän vanhempi nainen, yksinäinen sivustakatselija, joka kerää työkseen romua joenvarresta jossain määrittelemättömässä paikassa. Sit... Lue koko vinkki »
Kadotus

Leena Krohn: Kadotus

On kaupunki, jossa on taiteiden ja tapahtumien yö. Sellaisena yönä sattuu kaikenlaista ja on vain luonnollista, että kaupungin löytötavaratoimistoon, nimeltään Kadotus, päätyy kaikenlaista kadotettua tavaraa. Kadotuksen ainoa työntekijä pohdiskelee esineiden olemusta ja merkitystä ja sen jälkeen saadaan kuulla esineen tarina, joka samalla avaa t... Lue koko vinkki »
Taivas

Piia Leino: Taivas

Kirjailija Piia Leino oli minulle uusi tuttavuus. Hänen toinen romaaninsa Taivas tutkii erästä mahdollista tulevaisuutta, ei niin kaukaista etteikö siinä olisi yhtymäkohtia meidän elämäämme. Lapsemme elävät tuossa ajassa aikuisuuttaan, me vanhuuttamme, mikäli ikää suodaan. Leinon tulevaisuus on synkeä. Haluammeko me maailman menevän sitä kohti? ... Lue koko vinkki »
Kosmoksen siruja

Esko Valtaoja: Kosmoksen siruja

Esko Valtaoja on moneen kertaan palkittu tieteen popularisoija. Kotona maailmankaikkeudessa -kirjasta alkanut trilogia on erittäin suositeltavaa luettavaa. Kirjojen ulkopuolella Valtaoja on kirjoitellut kaikennäköistä pienempää: artikkeleita, kolumneja, juhlapuheita. Näitä siruja on koottu tähän kirjaan yksiin kansiin ja varustettu ajankohtaisin... Lue koko vinkki »