Syntiset saarnat

Torsti Lehtinen: Syntiset saarnat : kirjoituksia maan ja taivaan väliltä

Torsti Lehtisen kirjailijakuva on minusta ollut aina hyvin kiehtova: onhan hän pitkän kirjallisen uransa aikana julkaissut romaaneja, runoja, aforismeja, käännöksiä ja runsaasti esseitä ja muuta tietokirjallisuutta, johon lajiin Syntiset saarnat myös kuuluu. En tosin tiedä, onko essee kaikessa juhlallisuudessaan oikea nimitys näille varsin lukijaa ... Lue koko vinkki »

Juha Drufva: Köyhät ansassa

Juha Drufvan lyhyet puheenvuorot ilmestyivät vuosina 2011–2012 Kansan Uutisten verkkolehdessä neljänä nimettynä sarjana: Kapitalismin perustekijät, Jäähyväiset sivistykselle, Köyhät ansassa sekä Taivastelun valtakunnailla. Puheenvuoroja nimitetään myös ilmiannoiksi ja syy tähänkin löytyy viimeistään lukijan korvien välistä. Drufva ilmiantaa tosi... Lue koko vinkki »

Eero Huovinen: Lähdön aika

Lähdön aika on päiväkirjanomainen, henkilökohtainen tilitys viimeisestä vuodesta piispana. Tästä oikeastaan selviää myös piispan todellinen ja hämmentävän laaja toimenkuva: mitä piispa tekee, keitä hän tapaa, kuinka paljon hän on sitoutunut hallintoon sekä kansainväliseen ja pohjoismaiseen yhteistyöhön eri kirkkokuntien välillä. Hän käy tekemässä v... Lue koko vinkki »
Rakkauden aikakirja

Elif Shafak: Rakkauden aikakirjat

Amerikkalaisen kotirouvan, Ellan, elämä on vaisua ja valjua. Kaikki muuttuu, kun hän alkaa tehdä töitä kirjallisuusagentuurille ja saa luettavakseen tuntemattoman Aziz Zaharan käsikirjoituksen Suloinen rienaus. Tarinan päähenkilö on 1200-luvulla elänyt, mutta tänäkin päivänä runoistaan tunnettu mystikko Rumi, joka käy läpi syvällisen muutoksen derv... Lue koko vinkki »
Anathem

Neal Stephenson: Anathem

Neal Stephenson on kirjoittanut jälleen kerran melkoisen järkäleen. Unshelved-sarjakuvan kirjakerho vitsailee osuvasti, että kirjan lainaaminen kirjastosta edellyttää älykkyystestin tekemistä. Viihdettähän tämä on, mutta jännittävä juoni on upotettu filosofisen luennoinnin keskelle. Stephenson opettaa lukijaansa tarmolla: kirja on täynnä luentoja j... Lue koko vinkki »

Umberto Eco: Edellisen päivän saari

Haaksirikko on aiheena moneen kertaan käytetty, mutta Econ teos on kyllä kaukana Robinson Crusoen tunnelmista. Eikä kirjan lukeneenakaan voi olla aivan varma, että mitä on tapahtunut ja kenelle. Vai onko oikeasti tapahtunut. Joka tapauksessa kirja kertoo pääosin Roberto de la Griven vaiheista. Välillä kuin omakohtaisesti, välillä jonkun toisen m... Lue koko vinkki »