Tuntemani vieraat

Claudia Durastanti: Tuntemani vieraat

Claudia Durastantin äiti kertoo tyttärelleen tarinaa siitä, kuinka hän pelasti miehensä, Claudian isän, hengen heidän ensitapaamisellaan Roomassa. Eri­tyiseksi tuon äiti-tytär -hetken tekee se, että heillä ei oikeastaan ole yhteistä kieltä. Claudian äiti on kuuro ja vaikka hän olikin oppinut aikoinaan koulussa viittomakielen, hän ei halunnut sitä j... Lue koko vinkki »
Kuinka Stella oppi puhumaan

Christina Hunger: Kuinka Stella oppi puhumaan

Mitä tapahtuu, jos koiranpentuun soveltaa puheterapian menetelmiä? Viime vuosina eläinten kommunikaation ymmärtämisessä on otettu suuria askeleita. Vuonna 2010 tohtori John Pilley julkaisi tutkimuksen, joka osoitti, että hänen bordercolliensa Chaser oli oppinut yli tuhannen lelun nimet. Myöhempi tutkimus vielä osoitti, että Chaser paitsi ymmärs... Lue koko vinkki »

Asta Leppä: Sävyttömät sanat : kun vastakkainasettelut saivat vallan

Mustavalkoinen ajattelu ja vastakkainasettelu, siinä tuntuu olevan kaksi ajallemme ominaista ongelmaa. Miksi nykyaikana on niin helppo kärjistää, haastaa riitaa ja liioitella, ja miksi netti ja some tuntuvat kaikin puolin vain pahentavan asiaa? Aihe ei ole helppo, itse asiassa Asta Lepän äitikin epäilee heti alkajaisiksi, etteikö kirjaa voisi suosi... Lue koko vinkki »

Riitta Angervuo ja Aarre Leskinen: Kasvien salainen elämä

Viime vuosina on ilmestynyt paljon kirjoja liittyen eläinten älykkyyteen (ja miten olemme aliarvioineet sitä), joten oli kai odotettavissa, että ennen pitkää kasveista ilmestyy vastaava kirja. Tosin ajatus kasvien jonkinlaisesta älykkyydestä tuntuu kieltämättä hassulta, eihän kasveilla todistettavasti ole aivoja eikä keskushermostoa. Mistä siis on ... Lue koko vinkki »
Emojit

Russ Thorne: Emojit : tutustu emojien ihmeelliseen maailmaan

Emojit-kirja kertoo hymiöiden pienen historian. Hymiöt, emoticonit ja emojit ovat selvästi tulleet jäädäkseen. Niillä käydään kokonaisia keskusteluja, selitetään klassikkokirjoja ja itkevä hymynaama on jopa valittu Isossa-Britanniassa vuoden sanaksi vuonna 2015. Emojit ovat tulleet Japanista, mutta ovat nykyään jopa työsähköpostien arkipäivää. K... Lue koko vinkki »
Uuden maailman katu

Markus Leikola: Uuden maailman katu

Markus Leikola on kirjoittanut melkoisen teoksen. Lähes 1000-sivuinen romaani kattaa koko joukon 1900-luvun suuria historiallisia tapahtumia. Yksittäisen päähenkilön sijasta Leikola näyttää tapahtumia useiden eri henkilöiden näkökulmasta. Henkilöt ovat todellisia, historiallisia ihmisiä suurien tapahtumien takana ja asiat tapahtuvat niin kuin ne... Lue koko vinkki »
Kännykkä

Niko Kettunen ja Timo Paukku: Kännykkä : lyhyt historia

Kirja esittelee matkapuhelinten historiaa 40 vuoden ajalta Suomessa ja muualla maailmassa. Suomessa kehitystyö alkoi 1970-luvun autoradiopuhelimista ja sen jälkeen kehitys on ollut nopeaa. Nykyisissä kännyköissä on sellaisia ominaisuuksia, joista ei osattu edes haaveilla aikanaan. Nokia ja muut suomalaiset ovat olleet maailmanlaajuisestikin vahvois... Lue koko vinkki »

Outi Lammi: Opi ja työskentele verkossa : Tätinörtti opastaa

Osaatko käyttää nettiä sujuvasti työkaluna töissä ja opiskelussa, vai oletko hukassa tieto- ja viestintätekniikan uusien tuulien kanssa? Jos kuulut jälkimmäiseen ryhmään, tätinörtti Outi Lammi on valmis auttamaan. Opi ja työskentele verkossa neuvoo tiedonhaussa, tietoturvassa, yksityisyyskysymyksissä, tiedon jakamisessa, yhteistyössä, ajankäytön... Lue koko vinkki »

Ragnhild Nilsen: Paremmaksi puhujaksi

Sen verran monissa konferensseissa ja tilaisuudessa on tullut käytyä tunnistaakseen hyvän puhujan. Hyvän puhujan ei tarvitse olla mielenkiintoinen, edustava taikka edes järkevä. Paras puhuja osaa ottaa yleisönsä niin hyvin, että jokainen jopa tuhatpäisestä yleisöstä tuntee, että juuri hänelle puhutaan. Hyvän puhujan puheesta ei tarvitse tehdä muist... Lue koko vinkki »

Ilkka Koivisto: Eläinten kielellä : Tulkintoja luonnonystävän iloksi

Eläinten kielellä on joukko tutkimuksia ja selityksiä eri eläinten erikoisista käyttäytymistavoista. Kaikki eläimet voi tietenkin havaita myös Suomessa. Ilkka Koiviston teksti on sujuvaa ja mukaansatempaavaa ja kirjaan on kerätty mielenkiintoisia eläinten käyttäytymismalleja. Suurin osa käsittelee lintuja, mikä oli itselleni pieni pettymys, mutta s... Lue koko vinkki »

Sara Gruen: Apinatalo

Apinatalo alkaa hyvin, Gruen tempaa kerronnallaan mukaansa ensimmäisestä sivusta lähtien. Bonobot ovat simpanssien näköisiä ihmisapinoita, joita kohdellaan hyvin kielilaboratoriossa, missä tutkitaan ihmisapinoiden älykkyyttä ja kielellistä lahjakkuutta inhimillisin keinoin. Kaikki eivät kuitenkaan näytä olevan samaa mieltä. Vauhdikkaan alun j... Lue koko vinkki »

Jan Pedersen: Maailman eläimet äänessä

Keväällä 2010 ilmestynyt uudenlainen lintukirja Linnut äänessä esitteli lukijoille — ja kuuntelijoille — 150 Pohjolan lintulajia äänineen. Nyt se on saanut sisarteoksen, jossa ääneen pääsevät sata kiehtovaa eläinlajia ympäri maailman. Ääninäytteitä on kuitenkin enemmän, yhteensä 126, sillä eräiden lajien kohdalla mukaan on otettu niiden erilaisissa... Lue koko vinkki »

Elias Koskimies: Korusähkeitä

Ohjaaja-käsikirjoittaja repostelee pelottomasti vallankäyttäjiä ja julkisuusnarkkareita tässä esikoisteoksessaan. Tämä on heittäytyvä päiväkirja, yhden miehen sateenkaariperheen ainoan edustajan avoin tilitys, jossa osansa saavat poliitikot, julkkikset, media ja etenkin Koskimies itse. Korusähkeitä on päiväkirja viimeisen vuoden ajalta. Kirjoitt... Lue koko vinkki »

Katleena Kortesuo: Tekstiä ruudulla

Katleena Kortesuo on kirjoittanut työelämän tarpeisiin napakan oppaan tekstin kirjoittamisesta verkkoon. Kirja käsittelee käytännönläheisesti verkkotekstien eri lajeja. Lukija oppii, miten viestitään sähköpostilla, blogeissa ja Facebookin kaltaisissa medioissa. Lähestymistapa on erittäin konkreettinen, ilmaisu on tiivistä ja täynnä esimerkkejä, ... Lue koko vinkki »

Cory Doctorow: Eastern Standard Tribe

Doctorow'n kuvittelema tulevaisuus ei ole kaukana nykyajasta. Välitön langaton viestintä yhdistää ihmisiä uudella tavalla: lojaliteettia ei tunneta kansallisuuteen, vaan heimoidentiteettiin. Heimoidentiteetti taas voi rakentua vaikkapa kotiaikavyöhykkeen mukaan. Kirjan päähenkilö Art on nerokas käyttöliittymäsuunnittelija, joka työskentelee GMT+... Lue koko vinkki »

Tuomas Kilpi: Blogit ja bloggaaminen

Bloggaamisesta ei ole montaa kirjaa suomeksi nähty – olisiko Tuomas Kilven kirja ensimmäinen ja ainoa tällä hetkellä? Kokeneelle bloggaajalle kirja ei paljoa tarjoa (tosin lakeja käsittelevä osa voi hyvinkin olla uutta tietoa), mutta mikäli on vasta kiinnostunut bloggaamisesta, tällä kirjalla pääsee hyvin alkuun. Kirja on varsinaisesti suunnattu... Lue koko vinkki »