Lautapelien historia

Ari Saastamoinen: Lautapelien historia

Harvalla ihmisten vapaa-ajan harrasteella on niin pitkä historia kuin lautapeleillä. Todisteet maailman vanhimmasta lautapelistä on löydetty sumerilaisen Urin kaupungin raunoista, ja ikää näillä kuninkaiden haudoista löydetyillä pelilaudoilla on jopa 4500 vuotta. Sumerilaiset eivät kuitenkaan olleet leikkimielisyydessään mikään poikkeus: lautapelej... Lue koko vinkki »
Käsinkudottu elämä

Ulla-Maija Sievinen: Käsinkudottu elämä

Mattotaiteilija Eija Rasinmäen uraa voi jo kutsua poikkeukselliseksi, vai kuin­ka moni ihminen voi sanoa rakentaneensa vuosikymmenien uran räsymatto­jen varaan? Suomalaisille räsymatot usein edustavat eräänlaista mökkiroman­tiikkaa, mutta Rasinmäki on onnistunut luomaan kansanomaisesta matosta design-tuotteen, jota myydään ulkomaita myöten. Tie ei ... Lue koko vinkki »
The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Anna Neima: The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Sana Utopia tulee kreikankielisestä sanoista 'ou-topos' ja 'eu-topos' joista ensimmäinen tarkoittaa paikkaa jota ei ole, ja toinen taas paikkaa joka on hyvä. Sanan keksijä ja utopisti Thomas More kritisoi aikansa yhteiskuntaa kuvaamalla romaanissaan Utopia ihanneyhteiskuntaa – samalla kuitenkin ajatellen, että oikeaa utopiaa on mahdotonta rakentaa.... Lue koko vinkki »
Hidasta matkaa

Katja Vaulio: Hidasta matkaa : Vastuullinen matkailija maailmalla

Matkailu on yksi maailman nopeimmin kasvavista aloista. Ennen koronapandemian alkua halpalennot ja massaturismi olivat suositumpia kuin koskaan, ja matkailun ilmastolle ja luonnolle aiheuttamat haitat lisääntyivät huolestuttavaa vauhtia. Matkailun ja turismin on muututtava kestävämmäksi, sillä meillä ei ole toista planeettaa tuhottavaksi. Pian on l... Lue koko vinkki »
Monsuunimantroja

Satu Rommi: Monsuunimantroja

Satu Rommi on astangajoogan harjoittaja ja opettaja ja vapaa toimittaja. Hän on kirjoittanut useampia matkakirjoja elämästään Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa; tämä Monsuunimantroja on jo neljäs. Siinä Rommi kirjoittaa paljon joogasta ja elämästä Mysurussa Etelä-Intiassa. Nappasin tämän herätelöytönä lähikirjaston tyrkkyhyllystä, koska pidän kirjoista... Lue koko vinkki »
Hulabaloo hedelmätarhassa

Kiran Desai: Hulabaloo hedelmätarhassa

Hiukkasen oli erisävyinen kirja tämä Kiran Desain esikoisteos verrattuna siihen tunnetumpaan eli Menetyksen perintöön. Kirja kertoo nuoresta jokseenkin elämäänsä kyllästyneestä Sampathista, joka lahoaa ikävässä työssä postitoimiston virkailijana intialaisessa pikkukaupungissa Punjabissa, kunnes eräänä päivänä koettuaan ikäviä takaiskuja suuressa hä... Lue koko vinkki »

Sujata Massey: Satapurin jalokivi

Korona-aikaan matkustetaan turvallisesti kirjojen siivin, ei vain toiseen paikkaan vaan myös aivan toisenlaiseen aikaan. Sujata Masseyn Satapurin jalokivi on toinen osa Perveen Mistry tutkii -dekkarisarjaa ja se sijoittuu 1920-luvun Intiaan. Perveen on nuori juristi ja työskentelee isänsä lakiasiaintoimistossa Bombayssa. Varakas ja myös ilmeisen ed... Lue koko vinkki »

Markus Torgeby: Juoksijan sydän

Juokseminen on yksinäistä puuhaa, introverttien toimintaa, varsinkin jos puhutaan syväjuoksemisesta eli sellaisesta harrastukseen uppoutumisesta, ettei muulla elämällä juuri virkaa, ellei tämä perustarve tule päivittäin nautituksi. Vähintään syömisen veroinen asia. Siinä tämän kirjan henkilön alkuasetelma. Olemme tosiasioiden parissa. Kirjan tap... Lue koko vinkki »

Milla Peltonen: Erakot : omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita

Ah! Mikä kansi. Eikä sisältökään hullumpi, vaikka aihe ainakin 'cityzencaneista' saattaisi siltä tuntua. Mennä nyt jonnekin korpeen päätä selvittämään. Milla Peltonen (s. 1973), joka edellisessään, Paperilla seisova Perkele, otti selvää Hannu Salamasta, tekee nyt selkoa suomalaisista erakoista ja erakkoudesta ylipäätään. Erakkous on muutak... Lue koko vinkki »
Crusade and Jihad

William R. Polk: Crusade and Jihad : The Thousand-Year War Between the Muslim World and the Global North

Olin käymässä Akateemisessa kirjakaupassa, joka on aina vaarallinen paikka viettää aikaansa, kun törmäsin tämän William R. Polkin provokatiivisesti otsikoituun kirjaan. Tartuin kirjaan, koska otsikko vaikutti noudattavan äärioikeistolaisten eurabiafantasioita, mutta eihän Akateeminen kirjakauppa sellaista roskaa laita esiteltäväksi hyllyihinsä? ... Lue koko vinkki »

Anna Pesonen-Smith: Matkalippu Bollywoodiin

Anna Pesonen-Smith päätyi Intiaan sattuman kautta 2000-luvun alussa ja siitä lähtien Intian kokemus ei ole jättänyt häntä rauhaan. Värikkäässä ja kaoottisessa maassa arjen melodraama täyttää aistit kaikessa kauneudessaan ja kauheudessaan tavalla, joka poikkeaa täysin suomalaisesta arkikokemuksesta. Intia on tunnettu myös laulavasta ja tanssivast... Lue koko vinkki »
Moottoripyörällä silkkitietä

Rami Syed: Moottoripyörällä silkkitietä : Oulusta Kathmanduun

Moottoripyörällä Intiaan, Pakistaniin – lähtisitkö? Mittauta ensin seikkailukestävyytesi, sillä tarjolla on paitsi huikeita elämyksiä myös vuorenkorkuisia haasteita. Entäpä matkakumppani; kuka on valmis kääntämään jokaisen kiven yhteisen unelman toteuttamiseksi ja pysyy vierelläsi niin myötä- kuin vastamäessäkin? Oululainen Rami Syed kypsytteli suu... Lue koko vinkki »
Merten Gorilla

Jakob Wegelius: Merten gorilla

Sally Jones on pienen rahtilaiva Hudson Queenin koneenkäyttäjä ja gorilla. Hän ja laivan kapteeni Henry Koskela saavat lastikeikan Portugalissa: heidän pitäisi toimittaa erä hienoja kaakeleita Lissaboniin. Käy ilmi, että kaakeleiden sijasta kyydissä onkin jotain hämäräperäisempää ja kun kuljetusreissu meneekin pieleen, tapahtuu ikäviä asioita ja... Lue koko vinkki »
Vapaudu

Nanna Mikkonen: Vapaudu : Polku hyvään elämään

Ensimmäisestä Idols-kaudesta Nanna Mikkonen jäi pirteänä tuomarikaartilaisena mieleen. Hänen uutta kirjaansa lukiessani yllätyin, kuinka paljon haasteita hän on joutunut kohtaamaan elämässään. Jo nuorena epämääräiset kivut olivat osa hänen arkeaan ja vain 25-vuotiaana lääkäri teki ennusteen alkavasta suolistosyövästä. Mikään ei ollut hyvin, kun neg... Lue koko vinkki »
Lumoavat lehmät

Walter de Camp: Lumoavat lehmät

City-lehden lukijoille Walter de Camp lienee tuttuakin tutumpi nimi, sillä hän on julkaissut lehdessä Sisäpiiri-kysymysvastauspalstaa vuodesta 1998. Itse en sijoitu lehden levikkialueelle päinkään ja niinpä ensikohtaamisemme tapahtui hänen uutuuskirjansa Lumoavat lehmät myötä. Googletus kertoo, että mies on oikealta nimeltään Kari Lempinen. Lumo... Lue koko vinkki »
Faaraon sikaarit

Hergé: Faaraon sikaarit

Alkuperäisiä mustavalkoisia Tintti-tarinoita esittelevä Lehtimies Tintti seikkailee -sarja on päässyt kolmanteen osaansa. Vuoronsa saa Faaraon sikarit, eli facsimile-versiona Faaraon sikaarit. Tämä alunperin neljäntenä ilmestynyt Tintti-sarjakuva pyörittää Tinttiä monissa käänteissä. Alussa Tintti on laivalla matkalla Šanghaihin, mutta matkaan t... Lue koko vinkki »
Viallinen valkaisuvoide

Jukka Behm: Viallinen valkaisuvoide

Herra Patil ratkaisee -sarjan toinen osa on Viallinen valkaisuvoide. Intialaiselle tummalle iholle levitettävä valkaisuvoide takaisi kauneuden, mutta toisin käy. Siitä se tämä kirja alkaa. Kirjassa eletään arkea intialaisessa Punen kaupungissa, syödään hyvin ja eletään vailla kiireitä. Herra Adhikara Patil on taas elementissään, pyöräkorjaamo... Lue koko vinkki »
Kateissa

Roope Sarvilinna: Kateissa

Katoamisuutiset ovat lehtien arkista kauraa; milloin on hukassa muistisairas, milloin marjastaja tai maailmanvalloitukselle lähtenyt kolmivuotias. Netissä huudellaan ahkerasti karanneiden kissojen ja koirien perään. Sarvilinnan kirjan Höntynen on kadottanut yhteyden veljeensä Juntuseen ja se on kova paikka yhteisen tasatahtisen nuoruuden jälkeen... Lue koko vinkki »