Säkeitä Pietarista

Johanna Hulkko: Säkeitä Pietarista

Nyt kun sinne ei tahdo suurin surminkaan mennä ja kuitenkin mieli halajaa, on korvattava menohalunsa vaikka näin: lainaat Johanna Hulkon kymmenen vuotta vanhan romaanin Säkeitä Pietarista. Kyllä sillä tuon kaupungin kaduille ja tunnelmaan sujahtaa noin vain. Anna on opiskellut Leningradissa, rakastunut tulisesti; sinne mieli taas Anna Ahmatovan ... Lue koko vinkki »
Toivon että tapaamme

Päivi Lipponen: Toivon että tapaamme

Mitä ankarampaa on nälänhätä, mitä useampi on vailla työtä, mitä isommat ovat Venäjän sotatappiot, mitä enemmän kuolee äideiltä poikia, vaimoilta miehiä, lapsilta isiä, sitä suuremmaksi kasvaa tyytymättömyys tsaariin ja sotaan, sitä lähempänä on sosialistinen vallankumous, mies huudahti ja läimäytti molemmat kätensä innostuksen puuskassa polviinsa.... Lue koko vinkki »
Varjele varjoani

Anna Soudakova: Varjele varjoani

Kolmihenkinen perhe, Georgi, Vera ja Nina-tytär, elää Neuvostoliitossa suht turvattua elämää, asuu kommunalkassa Leningradissa, mutta Neuvostoliiton romahdettua elämältä putoaa pohja, taikka: elämä putoaa pohjalle. Inkeriläistaustaisia kun ovat, presidentti Mauno Koivisto mahdollistaa muuton Suomeen. Uusi elämänvaihe alkaa Turun Varissuolla. Su... Lue koko vinkki »
Matkalaukku

Sergei Dovlatov: Matkalaukku

"Dovlatov on Babelin veroinen ironian ja tarkan lauseen mestari", kehuu Anita Konkka Sanat-blogissaan New Yorkiin emigroitunutta Sergei Dovlatovia (1941-1990) luettuaan kirjan Ulkomuseo. Samoin sanoin voin yhtyä kehumaan Dovlatovia Kompromissin ja nyt tämän viimeksi lukemani Matkalaukun jälkimainingeissa. New Yorkiin vuonna 1978 emigroitunut Neu... Lue koko vinkki »
Ulkomuseo

Sergei Dovlatov: Ulkomuseo

Kirjailija Boris Alihanov ei saa teoksiaan julki Neuvosto-sensuurin vuoksi. Rahapulassaan mies matkaa Pihkovan seudulle ja ryhtyy oppaaksi Aleksandr Puškinin kotimuseolla. Hän muuttaa hädin tuskin ihmisasumukseksi kelpaavaan taloon juopon Mihail Ivanovitšin luo. Vuokraa ei tarvitse maksaa, kunhan antaa ruplan päivässä vodkaan… Sergei Dovlatovin ... Lue koko vinkki »
Vihreä sali

Sirpa Kähkönen: Vihreä sali

Kun katalogista tuli vastaan uusi kirja Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjaan, se pääsi oitis lukulistalle. Olen lukenut koko sarjan suurella ilolla, eikä tämä uusinkaan kirja ollut pettymys. Melko ohuesti tämä sarjan aikaisempiin kirjoihin liittyy: sarjahan tuli tavallaan päätökseen jo Tankkien kesä -kirjassa. Tämän kirjan tapahtumat sijoittuvatkin ennen ... Lue koko vinkki »
Oblomov

Ivan Gontšarov: Oblomov

Ilja Iljitš Oblomov on perinyt kolmisensataa sielua kaukaiselta maaseudulta. Tila siis tuottaa ilman että kolmissakymmenissä olevan Oblomovin tarvitsee tehdä juurikaan mitään sen eteen. Hän elelee palvelijansa Zaharin kanssa joutilaana Pietarissa, kunnes hänen vuokraisäntänsä häätää hänet asunnostaan. Ja mitä vielä! Samoihin aikoihin Oblomov rakast... Lue koko vinkki »
Muistista piirretty kaupunki

Jelena Tšižova: Muistista piirretty kaupunki

Tässäpä oikein elegantti muistelmateos, jossa käydään läpi henkilökohtaista historiaa, sukuhistoriaa ja Pietarin kaupungin historiaa neljän sukupolven ajalta. Venäjällä se tarkoittaa hyvin monipuolista ajanjaksoa tsaarinvallasta varhaisen kommunismin ja Stalinin vainojen kautta Neuvostoliiton hajoamiseen. Kaupunkiin liittyvistä historiallisista ... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Krimiturkkinen karhu : Venäjää kotikäyttöön

Hannu Mäkelä on monipuolinen ja taitava kirjailija. Olen erityisesti nauttinut hänen Venäjää käsittelevistä kirjoistaan, eikä Krimiturkkinen karhu ole poikkeus. Hannu Mäkelä kuvaa Krimiturkkisessa karhussa Venäjää ja venäläisyyttä. Lyhyitä tarinoita voi lukea yhden kerrallaan tai kaikki saman tien: kirja on vain alle 200-sivuinen. Krimiturkkisen... Lue koko vinkki »

Sanna Ryynänen: Meri Genetz : Levoton sielu

Kuvataiteen tuntemukseni on ehkä heikonlainen, mutta itse taiteilijoiden epäsovinnainen elämä on kiinnostanut aina. Luovuus on potentiaalia nähdä asiat toisin ja luoda uutta, ottaa riskejä ja rikkoa rajoja. Taiteellinen lahjakkuus on usein sekä rikkaus että riesa, herkkyyden ja vahvuuden ristiriitaa. En muista aiemmin Meri Genetzistä kuulleeni, mut... Lue koko vinkki »

J. H. Erkko: Uskovainen : Eletty kertomus

Mitä sitä toistasataa vuotta sitten ilmestynyttä kirjaa enää arvioimaan, kun sen somemmin on tehnyt jo tuolloin ilmestymisvuonna niinkin kova nimi kuin Santeri Ivalo! Päivälehdestä joulun alla vuonna 1890 tuo arvostelu on luettavissa. ' - - - hän oli tavattoman herkkä vaikutuksille. Se hänet uudelleen ja yhä uudelleen vei mierolle, vaan se häne... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Muistan : Vapaus

Hannu Mäkelän (s. 1943) luontoiselle ikiliikkujalle ja menijälle ei välttämättä vapaa kirjailijaelämä ole terveellistä. Sitä tässä nyt kuitenkin eletään kahdenkymmenen vuoden Otavan työrupeaman jälkeen. Eikä olekaan. Mutta kirjallisesti tuottavaa vapauden aika kyllä on. Oma elämä, Leinon elämä, L. O. Onervan, Kiven, Casanovan, Uspenskin ja monen... Lue koko vinkki »
Naisten aika

Jelena Tšižova: Naisten aika

Ensinnä on pakko kehua Jelena Tšižovan kirjailijaesittelyä, joka alkaa näin: "Venäläinen Jelena Tšižova (s. 1957) päätti ryhtyä kirjailijaksi pelastuttuaan palavalta risteilyalukselta." Tämähän olisi itsessään jo todella erinomainen romaanin aloitus. Naisten aika ei kuitenkaan kerro orastavasta kirjailijuudesta merellisen katastrofin jälkeen, va... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Valo : kertomus rakkaudesta

Miltei vapisen, jotta pääsen hienotunteisen sanasen sanomaan tästä hienonhienosta, tunnetäyteisestä kirjasta. Totta vielä, tapahtunutta! Ja yhä kirjailijan päässä tapahtuvaa. Hannu Mäkelä: Valo. Tunnuksellista omaelämäkertaa venäläisen parikymmentä vuotta nuoremman vaimon kanssa, joka kuoli yllättäen. Sveta. – Sveta umerla. Vsjo, soittaa kovasyd... Lue koko vinkki »

Cane Vuorjoki: Canekdootteja

Nuorena jaksaa, mutta jaksaako vanhana samaa rataa: humalaisten jos muidenkin naputusta, soittokamojen roudaamista, autonrotteloita, ahtaita tiloja etu- ja takahuoneissa. Arvostuksen puutetta. Muttei suinkaan niin kamalana ja surkeana mikään kuin entisten aivan huipullakin keikkuneiden keikkailijoiden aikoihin. Kyseessä tässä on vähemmän tunnettu,... Lue koko vinkki »
Tuomiopäivän karavaani

Jani Saxell: Tuomiopäivän karavaani

Unenpäästäjä Florian ja Sotilasrajan unet saavat jatkoa. Tuomiopäivän karavaani kuittasi vuoden 2018 Tähtivaeltaja-palkinnon, enkä ihmettele, sen verran vakuuttavasta teoksesta on kyse. Sotilasrajan unissa mainittiin Osattomien armeija, joka hakee kostoa sotarikollisille, jotka pääsevät kansainvälisissä tuomioistuimissa ilman asiallista rangaist... Lue koko vinkki »

Harri Tapper: Keisari ja kääpiöt

1700-luvun kääntyessä kohti seuraavaa vuosisataa oli Venäjällä nousemassa ennustusten povaama suuri tsaari Aleksanteri. Ranskanmaalla puolestaan suuri vallankumous työnsi eliitin päitä giljotiinin alle, mutta eipä mennyt montaakaan vuotta, kun kansa huomasi päätyneensä jälleen yhden itsevaltaisen hallitsijan, Napoleonin vallan alle. Ja kun jättiläi... Lue koko vinkki »
Maleskelulupa

Päivi Nenonen: Maleskelulupa

Parilla kympillä monta Pietarin-matkaa! Eikö muka kannata! Kun jo yksi matka maksaa parisataa euroa. Siis: hanki Maleskelulupa! Ja näkee muutakin kuin Iisakin kirkon ja Eremitaasin. Näkee kansan syviin riveihin, kotikoloihin, kommunalkoihin ja tutustuu paikallisiin: Olegiin, Tatjanaan, Aveniriin, Olgaan, Janiin, Jelenaan, Natashaan... Entä ki... Lue koko vinkki »