Sudenluola

Elodie Harper: Sudenluola

"Hässin joukoittain tyttöjä täällä!" "Kesäkuun viidentenätoista Hermeros, Phileterus ja Caphisus kävivät pukilla täällä." Seinäraaputuksia Amaran kammiossa. Elämää orjana Pompejin halvassa bordellissa. Historiaan matka siis, aikaan ennen Jeesusta. On vähän rajumpi meno, kieleltäänkin suorasukaisempaa, kuin Mart Sanderin Litsideissä, herr... Lue koko vinkki »
Bysantti

Paavo Hohti: Bysantti : Tuhat draaman vuotta

Olen jo pitkään ihmetellyt miksi Bysantin historia tuntuu jääneen niin vähälle huomiolle. Kuten Paavo Hohti kirjassaan kirjoittaa, eurooppalaisen kulttuurin historiassa on usein tapana loikata antiikista suoraan renessanssiin ja siinä välissä unohtaa laaja ja elinvoimainen bysanttilainen kulttuuri tuhannen vuoden ajalta. Eikä mikä tahansa tuhatvuot... Lue koko vinkki »
Papyrus

Irina Vallejo: Papyrus : Kirjan katkeamaton tarina

Papyrus. Kirjan katkeamaton tarina on kiinnostavasti kirjoitettu ja mittavalla lähdeluettelolla varustettu tietoteos kirjan ja lukemisen muinaisesta historiasta ja merkityksestä ihmiskunnalle. Se ei etene lineaarisesti maailman todennäköisesti ensimmäisestä kirjailijasta – joka oli nainen nimeltään Enheduanna noin 2285–2250 eaa – kohti nykyaikaa, v... Lue koko vinkki »

Arja Karivieri ja Marjo Meriluoto (toim.): Ostia : Portti Roomaan

Tiber-joen suussa sijaitseva Ostia oli Rooman valtakunnan tärkein satamakaupunki. Kaupungin kautta Roomaan saapui niin viljaa, kaikennäköisiä kauppatuotteita, kuin ihmisiä ja uusia aatteitakin. Ostiasta tekeekin mielenkiintoisen sen poikkeuksellisen kosmopoliittinen luonne, kaupungissa asui sulassa sovussa kymmeniä kansallisuuksia ja myös erilaist... Lue koko vinkki »

Maijastina Kahlos: Roomalaiset ja barbaarit

Maahanmuutto ja pakolaisuus, vihapuhe, suvaitsevaisuus ja ennakkoluulot ovat uutisotsikoiden aiheina harva se päivä. Siitä huolimatta nämä aiheet eivät tietysti ole vain omalle ajallemme ominaisia puheenaiheita, onhan jo kauan pohdittu tuhoutuiko Länsi-Rooma maahan muuttaneiden barbaarien vuoksi. Maijastina Kahlosen Roomalaiset ja barbaarit pyrkii ... Lue koko vinkki »

Titus Livius: Ab urbe condita XXIII : Karthagon Hannibal Campaniassa

Titus Livius (n. 64 tai 59 eaa – n. 12 tai 17 jaa) oli merkittävä Rooman valtakunnan historioitsija, jonka pääteos Ab urbe condita (suom. Kaupungin perustamisesta lähtien) kattoi pitkälle toistasataa kirjaa, nimensä mukaisesti Rooman kaupungin koko siihen astisen historian. Meidän päiviimme Liviuksen kirjoista on säilynyt joitakin kymmeniä. Suomala... Lue koko vinkki »

Lucius Annaeus Seneca: Elämän lyhyydestä

Keisari Neron opettajan ohjeet siitä miten meidän pitäisi elää. Lopputulos ei kovin hyvältä haise – jos meistä kaikista Neroja! Mutta ei hätää: Nero viis välitti, kuten historiasta tiedämme, opettajansa opeista. Eletään Jeesuksen aikoja ajanlaskumme alussa, Senecan (noin 4 eKr.-65 jKr.) seurassa. On kolme tapaa elää ja päättää, mikä niistä on para... Lue koko vinkki »
Augustus

John Williams: Augustus

Augustus on ilmiömäisen John Williamsin viimeinen romaani ja vaikka laadusta ei ole tingitty, aiheensa takia kirja on Williamsin kummajainen. Augustus vie antiikin Roomaan keisari Augustuksen valtakaudelle. Kirja on todentuntuinen historiallisten hahmojen juonitteluineen. Williams on tehnyt suuren työn historiallisten faktojen kanssa, mutta kirj... Lue koko vinkki »

Adrian Goldsworthy: Antonius ja Kleopatra

Rooman historiaan erikoistunut tutkija Adrian Goldsworthy tarttuu tällä kertaa suosittuun aiheeseen: lemmenpari Marcus Antoniukseen ja Kleopatraan. Yksi maailmanhistorian tunnetuimmista rakkaustarinoista vääntyy varsin kuivaksi historiankirjaksi, josta romantiikka on kaukana. Antonius ja Kleopatra ei ole mitään kevyttä lukemista, vaan melkoinen vyö... Lue koko vinkki »

Paavo Castrén: Uusi antiikin historia

Suomalaisen antiikin tutkimuksen grand old man Paavo Castrén tekee selkoa siitä, miten asiat oikeasti antiikin aikana Välimeren kulttuureissa menivät. Uuden antiikin historian tavoite on valtava: antaa tiivis kokonaisselostus muinaisten kreikkalaisten, roomalaisten, etruskien ja muiden Euroopan identiteettiä määrittäneiden kansojen ja kulttuurien s... Lue koko vinkki »

Maija-Leena Kallela, Erkki Palmén ja Juhani Sarsila: He tekivät Rooman : totta ja tarua antiikin roomalaisista

Kuka perustikaan Rooman valtakunnan? Kenen uroteot jäivät historiaan vuosituhansien ajaksi? Pitkän linjan latinistit ja antiikintuntijat Maija-Leena Kallela, Erkki Palmén ja Juhani Sarsila ovat koonneet Rooman valtakunnan merkkihenkilöitä käsittelevän kolmikielisen opuksen. 34 myyttistä sankaria, keisareista sotapäälliköihin, kunnianhimoisista ja v... Lue koko vinkki »

Stacy Schiff: Kleopatra : eräs elämä

Kleopatraa pidetään vieläkin yleensä kurtisaanina ja viettelijättärenä, lähes yleisenä naisena. Harva hänen nimensä tunnistava kuitenkaan tietää tästä vaikutusvaltaisesta naisesta erinäisiä totuuksia. Tämä älykäs, koulutettu ja juonittelun mestari, upea nainen, hallitsi Egyptin valtakuntaa yli puolet elämästään. Hän oli suunnattoman varakas ja h... Lue koko vinkki »
Kansi: Pompejilaisia kohtaloita

Paavo Castrén: Pompejilaisia kohtaloita

Kävin italianmatkalla Pompejin raunioilla ja vaikutuin. Antiikin rauniot elävissä nykykaupungeissa ovat palasia erossa muinaisesta kontekstistaan —Vesuviuksen tuhkasta kaivetut rauniot kokonaisuus irrallaan ajasta. Vaikutus oli niin suuri, että halusin tutustua kaupunkiin syvemmin. Filosofian tohtori, klassisen filologian emeritusprofessori Paav... Lue koko vinkki »

Stephen Baxter: Emperor

Stephen Baxterilla on taipumusta kirjoittaa hieman pidemmällä aikajänteellä. Niin tässäkin kirjassa. Kirja kertoo latinankielisestä profetiasta, jonka kiljuu ilmoille synnytystuskissaan kärsivä briganttinainen, joka ei luonnollisesti osaa sanaakaan latinaa. Onneksi paikalla on joku latinantaitoinen, joka osaa kirjoittaa profetian talteen. Tämän ... Lue koko vinkki »

Adrian Goldsworthy: Rooman valtakunnan tuho

Rooma oli maailmanhistorian mahtavimpia suurvaltoja, joka hallitsi koko tuntemaansa maailmaa. Vielä vuonna 200 Rooma vaikutti voittamattomalta, mutta vain parisataa vuotta myöhemmin jäljellä oli vain rippeitä. Rooman valta oli poissa, jäljellä oli vain paljon aikaisempaa heikompi Itä-Rooman valtakunta. Mitä tapahtui? Adrian Goldsworthy valottaa ... Lue koko vinkki »
Black Ships

Jo Graham: Black Ships

Black Ships perustuu Vergiliuksen runoteokseen Aeneis. Viimeisellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua kirjoitettu teos kertoo Troijan sodan jälkeisistä tapahtumista ja Troijan jälkeläisten suuresta kohtalosta. Aeneista tuntevat luonnollisesti tietävät jo, miten tarinassa käy. Troijan tuhosta jäljelle jäänyt kuningas Aineias mainitaan jo Iliaass... Lue koko vinkki »
Druids

Morgan Llywelyn: Druids

On aika hieman ennen ajanlaskun alkua. Rooman valtakunta elää laajentumiskauttaan, ja seuraavana jyrän alle ovat jäämässä Gallian heimot. Historiankirjoitus on kyllästetty roomalaisten näkökulmalla tuon ajan tapahtumista, mutta entä valloituksen jalkoihin jäävät ihmiset? Kirja elävöittää historiallisiin lähteisiin nojaten mutta kuitenkin kaunoki... Lue koko vinkki »

Mika Waltari: Ihmiskunnan viholliset

Ihmiskunnan viholliset on Waltarin historiallisten massiivisten kirjojen sarjaa, johon olen ollutkin varsin tyytyväinen. Eikä petä tälläkään kertaa: tyyli ei ole niin runollinen kuin aikaisemmin lukemissani, mutta päähenkilökin on omaleimainen. Minutus Lausus Manilianus, kiisteltyjen keisareiden Claudiuksen ja Neron aikalainen, kirjoittaa muiste... Lue koko vinkki »

Jukka Heikkilä: Merikonsuli

Ensimmäinen puunilaissota on käynnissä. Rooman tasavallan ja Karthagon sota on juuttunut paikalleen, ja vaikka merikapteeni Lutatius näkee, että ratkaiseva taistelu on käytävä merellä, ei perinteiseen maasodankäyntiin tottunut Rooma hevin suostu muuttamaan strategiaansa. Kohtalo kuitenkin suo Lutatiukselle tilaisuuden niittää kunniaa merellä ja ... Lue koko vinkki »