Päivien valo

Judy Batalion: Päivien valo : Hitlerin gettojen vastarintanaiset

Historiasta puhuttaessa herää aina kysymys keiden tarinoita oikein kerromme ja ketkä puolestaan jäävät syystä tai toisesta unohduksiin. Suurmieshistoria sivuuttaa lukemattomien tavallisten ihmisten kokemukset, siinä missä miesten kokemukset muistetaan useammin kuin naisten. Holokaustista puolestaan muistetaan pikemminkin keskitysleirit kuin vastari... Lue koko vinkki »
Valkoinen kirja

Han Kang: Valkoinen kirja

Korealaiselta Han Kangilta on suomennettu tähän mennessä omituinen Vegetaristi ja erinomaisen kiehtova historiallinen Ihmisen teot. Uutuus Valkoinen kirja kallistuu taas sinne omituisempaan suuntaan. Pienoisromaani on hädin tuskin satasivuinen teos, joka kertoo paitsi valkoisesta väristä, myös menetyksestä, surusta ja kuolemasta. Omaelämäkerrall... Lue koko vinkki »
Pyhä peto

Sami Hilvo: Pyhä peto

Natsit tuhosivat toisen maailmansodan aikana Varsovan. Sen suuri juutalaisväestö puristettiin ensin ghettohin ja sittemmin pääosin tuhoamisleireille. Myös katolilaiset puolalaiset olivat saksalaismiehityksessä kovilla, ja mikäli he halusivat jäädä, oli heidän käytettävä myös häikäilemättä hyväkseen sodan suomia selviytymismahdollisuuksia – usein to... Lue koko vinkki »
Uuden maailman katu

Markus Leikola: Uuden maailman katu

Markus Leikola on kirjoittanut melkoisen teoksen. Lähes 1000-sivuinen romaani kattaa koko joukon 1900-luvun suuria historiallisia tapahtumia. Yksittäisen päähenkilön sijasta Leikola näyttää tapahtumia useiden eri henkilöiden näkökulmasta. Henkilöt ovat todellisia, historiallisia ihmisiä suurien tapahtumien takana ja asiat tapahtuvat niin kuin ne... Lue koko vinkki »
Viimeinen taisto Varsovassa

Matti Hoviseppä: Viimeinen taisto Varsovassa

Vasta Puolassa käväisseenä innolla astuin Puolan-tuntijan kelkkaan eli paneuduin Matti Hovisepän romaaniin maasta, jossa tekijä on työskennellyt toimittajana vuosikymmenet – myös silloin, kun Walesa joukkoineen muutti maata Gdanskin telakalla. Kirja kertoo kuusikymppisestä surkeuttaan valittavasta toimittajasta, joka palailee aikoihin, jolloin k... Lue koko vinkki »
Ehkä Esther

Katja Petrovskaja: Ehkä Esther

Katja Petrovskajan esikoisromaanin Ehkä Esther tarkastelu on aloitettava kirjailijasta itsestään. Petrovskaja asuu Berliinissä ja kirjoittaa saksaksi, mutta syntyjään hän on Neuvostoliitosta, tarkemmin Ukrainasta, vielä tarkemmin Kiovasta ulitsa Engelsa ja ulitsa Libknehtan risteyksestä. Hänen isänsä on ukrainanvenäläinen, äidin sukujuuret johtavat... Lue koko vinkki »
Jacobin takki

Eva Weaver: Jacobin takki

Eva Weaverin teos Jacobin takki ei ole mikään viihdekirja. Teos kertoo Varsovan ghetosta ja juutalaisten kohtalosta mutta myös saksalaisen sotilaan vaiheista Siperian vankileirillä. Teos palauttaa mieleen toisen maailmansodan kauhut ja sodan järjettömyyden ylipäänsä. Teoksen ensimmäisessä osassa Mika, 14-vuotias varsovanjuutalainen joutuu muutta... Lue koko vinkki »
We Won't See Auschwitz

Jérémie Dres: We Won’t See Auschwitz

Puolassa oli tuhansia juutalaisia ennen toista maailmansotaa, heistä suuri osa kuoli ja osa lähti maasta pois. Monet heidän jälkeläisensä haluavat selvittää taustaansa, ymmärtää historiaa ja löytää ehkä myös sen, mihin oikeasti kuuluvat. Juutalaisten jälkeläisistä monet eivät kuitenkaan ole uskonnollisia ihmisiä, vaikka osa haluaakin kuulua seuraku... Lue koko vinkki »

Mary Berg: Päiväkirja 1939–1944 : Kasvun vuodet Varsovan ghetossa

Mary Berg oli vasta 15-vuotias, kun Varsovan ghettoa alettiin rakentaa suljetuksi alueeksi. Nuori nainen kirjasi ylös mitä ympärillä alkoi tapahtua. Ensin kaikki alkoi kuin varkain ja lisäksi hän itse kuului etuoikeutettuihin juutalaisiin, koska äiti oli Amerikan kansalainen. Aluksi he jopa asuivat hieman paremmassa paikassa ja elämä oli hieman hel... Lue koko vinkki »

Simo Sipola: Uuden Euroopan raunioilla

Simo Sipola ei itse ole aivan sen ikäinen, että muistaisi hyvin Kekkosen Suomen, YYA-sopimuksen sekä kylmän sodan aikakauden. Sen ajan nopean lopun hän kyllä näki läheltä ja eli itse – siitä varmasti on osittain poikinut tämä esseekokoelmakin eli maailman ja varsinkin Euroopan nopeasta ja hurjasta muutoksesta, mutta mihin suuntaan... Sipola poht... Lue koko vinkki »