A.S. Byatt: Pieni musta kirja

Nyt tuli vastaan aivan poikkeuksellisen vahva kirja. A.S. Byattin tarinakokoelma Pieni musta kirja toimii oikeastaan joka ikisellä tasolla: kieli, maailmanrakennus, tarinankuljetus, näkökulma sekä ei suinkaan vähäisimpänä käännös – Kersti Juva täydentää viisaalla ja vivahteikkaalla kielellään muutenkin lähes täydellisen paketin. Byattin viiden p... Lue koko vinkki »

Aikamatkat

Käsi ylös, kenen mieleen ei ole ikinä juolahtanut, miten kätevä kapistus aikakone olisi. Minä ainakin kaipaan sellaista usein, erityisesti turistimatkoilla historiallisissa matkakohteissa. Voisin käydä katsomassa, mitä oikeasti tapahtui ja miltä ihmiset näyttivät, oman anakronistisen kuvittelunsa sijaan. Joskus tekisi ymmärrettävästi myös mieli mat... Lue lisää »

Alzheimerin tauti

Lääketieteen kehityksen siivellä elämme keskimäärin yhä pidempään. Nurjana puolena yhä useampi joutuu kohtaamaan myös pitkän iän mukanaan tuomat sairaudet, joihin ei toistaiseksi ole löydetty parannuskeinoa. Alzheimerin tauti ja siihen liittyvä dementia eivät kosketa vain potilasta itseään, vaan vaikuttavat syvästi myös hänen lähipiiriinsä. Muistis... Lue lisää »

Manga

Sanalla "manga" (漫画, sananmukaisesti sutaistut kuvat) tarkoitetaan länsimaissa japanilaista sarjakuvaa, Japanissa sama sana tarkoittaa kaikkea mahdollista sarjakuvaa. Muista maista kotoisin olevaa mangaa muistuttavaa tehtyä sarjakuvaa kutsutaan usein virheellisesti samalla sanalla vaikka oikeampi nimitys on pseudomanga. Korealaista mangan tyylistä ... Lue lisää »

Syyllisyys

Syyllisyys on tuskallista tietoisuutta siitä, että on tehnyt jotain moraalisesti väärää. Kaunokirjallisuuden perusmateriaalia, siis, eikä ole ihme, että Kirjavinkeissä on esitelty monta kirjaa, joihin avainsana syyllisyys sopii hienosti (kenties samasta syystä syyttömyys-avainsanaa on käytetty vain kahdesti). Syyllisyys Kirjavinkeissä Kirjal... Lue lisää »

1800-luku

1800-luku oli historiassa suurten imperiumien vallanvaihdon aika. Vuosisadan aikana romahtivat espanjalaisten, portugalilaisten, ranskalaisten, kiinalaisten, suurmogulien ja pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan imperiumit. Nämä romahdukset antoivat tilaa uusille: itselleen paikan raivasivat brittiläinen imperiumi, Venäjän valtakunta, Saksan ke... Lue lisää »