Pirjo Houni ja Maria Romantschuk: Ei, rouva presidentti

Ei, rouva presidentti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Maria Romantschuk on työskennellyt Tarja Halosen rinnalla lehdistöavustajana ja lehdistöpäällikkönä. Ei, rouva presidentti -kirja kuvaa hänen kokemuksiaan ulkoministerin ja presidentin alaisena. Kirjan toisena kirjoittajana on ollut toimittaja Pirjo Houni.

Ei, rouva presidentti alkaa heti kiinnostavasti: Anneli Jäätteenmäelle salaisia tietoja vuotanut virkamies paljastuu, ja tunnelma Linnassa on järkyttynyt. Yksittäinen luku toimii houkuttelijana, ja tietovuotoon palataan kirjassa myöhemmin.

Maria Romantschukista tulee Tarja Halosen lehdistöavustaja vuonna 1995. Sitä ennen Romantschuk on työskennellyt toimittajana. Kaksi Kallion kasvattia löytävät nopeasti yhteisen sävelen. Halonen on ulkoministerinä ensimmäinen nainen, ja muutos aiheuttaa nurinaa ja kiinnostusta. Halosta tarkkaillaan, ja kaikkea pukeutumisesta lähtien arvostellaan. Kun Halosesta tulee presidentti vuonna 2000, kiinnostuksen ja arvostelun määrä räjähtävät käsiin. Maria Romantschukista tulee ensimmäinen presidentin lehdistöpäällikkö.

Romantschuk kirjoittaa muutamista kohtaamistaan henkilöistä varsin kipakasti. Lyly Rajalan erikoiset naiskuviot aiheuttavat Linnan juhlien kutsuja lähetettäessä harmaita hiuksia. Eero Heinäluoma yrittää vehkeillä, mutta jää kiinni. Vladimir Putinin seurue vaatii joka ainoalla vierailulla lehdistön ennakkosensuuria ja joka ainoa kerta Romantschuk kieltää sen yhtä tiukasti. Etel Valtasaari, suurlähettilään vaimo, pitää Halosta ja Romantschukia rakastavaisina ja sanoo sen suoraan Romantschukille. Kirjassa palataan myös Anneli Jäätteenmäkeen ja Martti Manniseen, joka vuoti salaisia papereita Jäätteenmäelle. Romantschukin on edelleen vaikea ymmärtää Mannisen toimintaa tai motiiveja.

Romantschuk tapaa myös henkilöitä, joista jää hänelle hyvä kuva. Nelson Mandela ja Kofi Annan ovat molemmat nöyriä miehiä, jotka osaavat kuunnella myös muita ihmisiä. Evo Morales haluaa olla hyvä johtaja, ja Ruotsin kruununprinsessa Victoria on sydämellinen ja mutkaton. Ruotsin entisen pääministerin Göran Perssonin juonikkuutta Romantschuk ei ehkä arvosta, mutta lukijaa se huvittaa.

Tarja Halosen ja Maria Romantschukin kokemuksia voi peilata heidän mukanaan muuttuneeseen maailmaan. Halonen on viroissaan ensimmäinen nainen, ja Romantschuk seuraa tiukasti hänen askeleitaan uudessa roolissa. Halonen on luonteeltaan päämäärätietoinen ja jopa itsepäinen, eivätkä Romantschuk ja Halonen ole aina asioista samaa mieltä, mutta niistä puhutaan suoraan. Jo Halosen ulkoministerikaudella paljon tapoja muutetaan ja monen ilme menee mutrulle. 12-vuotisen presidenttiyden aikana muutokset jatkuvat. Entiset, jossain määrin pölyttyneet asenteet saavat kyytiä, ja Halonen tekee presidenttiydestä vahvasti näköisensä arvostelusta huolimatta. Romantschuk on kuitenkin muutoksessa mukana, tasoittelee mutkia ja hioo pahimpia särmiä pois.

Romantschukin kirja Ei, rouva presidentti kertoo kahdesta vahvatahtoisesta naisesta. Se on sujuvasti kirjoitettu teos muutoksista. Valitettavasti se on kovin lyhyt, vain 200-sivuinen. Olisin lukenut mielelläni paljon enemmän.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 285 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...