Peter O´Donnell: Modesty Blaise : Merirosvon aarre

Osta kirja itsellesi

Modesty Blaise on kovaotteinen ja kaunis nainen. Hän on entinen rikollinen ja nykyinen hyväntekijä, joka yhdessä ystävänsä Willie Garvinin kanssa taistelee rikollisuutta ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Aina sattuu ja tapahtuu, kun tämä parivaljakko saapuu paikalle. Rikollisten naulaamisessa ovat näet kaikki keinot sallittuja.

Modesty Blaise on englantilainen sanomalehtisarja, joka on saavuttanut suuren suosion myös Suomessa. Albumi Merirosvon aarre sisältää neljä aikaisemmin albumeissa julkaisematonta sarjaa vuosilta 1978-86.

Uskon, että Modesty Blaisen salaisuus on oivaltavassa sekoituksessa huumoria ja kovaksikeittyjä rikostarinoita. Modesty edustaa sitä sankarityyppiä, joka osaa kaiken ja tietää kaiken. Hän on älykäs, tehokas ja periksiantamaton. Näitä luonteenpiirteitä tarinoissa esitellään välillä koomisuuteen asti. Modesty esimerkisi vaipuu tahallaan kuoleman kaltaiseen koomaan, ja konnat nakkaavat hänet meren syvyyksiin tiukasti köytettynä. Tietenkin Modesty ui ehjin nahoin takaisin rantaan. Lukija voikin aina luottaa siihen, että tarinan sankarit selviävät piinaavista vaikeuksista.

Modesty Blaise -sarjoissa riittää vauhtia ja vaaroja, eikä seikkailujen kulisseista puutu eksotiikkaa. Modestyn ja Willien rikkaat ja vaikutusvaltaiset ystävät ja etenkin heidän ongelmansa pitävät huolen siitä, että tämä parivaljakko voi päätyä rosvojahtiin mihin tahansa päin maailmaa. Tässäkin albumissa toppuutellaan konnia muun muassa Kariabialla ja Intiassa.

Alkuperäisessä muodossaan päiväsarja Modesty Blaise on ilmestynyt  yksittäisenä kolmen ruudun strippinä. Sen vuoksi albumin neljän stripin taitto per sivu näyttää täyteen ahdetulta. Sarjassa käytetään myös stripeille tyypillisesti paljon lähikuvia, mikä saa kuvakerronnan tuntumaan väliltä tylsältä. Tämä ei  ole piirtäjän vika vaan esimerkki siitä, miten alkuperäinen stippimuoto kärsii albumin formaatista. Tarkkasilmäistä lukijaa vaivaa myös nuhjuinen painojälki. Välillä pikselit erottuvat selvästi,  ja piirroksien yksityiskohtia katoaa. Se pistää miettimään, millaisesta lähteestä sarjan ruudut on skannattu.

Merirosvon aarteen tarinat ovat piirtäneet Neville Colvin ja Enrique Romero. Modesty Blaisen lukijoilla on varmasti omat piirtäjä suosikkinsa. Itse pidän Romeron ja Colvinin kädenjälkeä jäykkänä, jos sitä vertaa sarjan ensimmäiseen piirtäjän Jim Holdawayn piirroksiin. Colvinin ihmishahmoissa on välillä  myös ärsyttäviä mittasuhdevirheitä. Jos ei ole allekirjoittaneen lailla piirtänyt paljon, näitä yksityiskohtia tuskin ruuduista huomaa. Yhtä kaikki Merirosvon aarre on vauhdikas ja viihdyttävä sarjakuva-albumi, jos vain pystyy ohittamaan muutamat kauneusvirheet.

Kommentti

  1. Aikoinaan tuli luettua muutama Modesty Blaise kirjanakin – nostalgiaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...