Fabien Nury ja Sylvain Vallée: Olipa kerran Ranskassa — Suuri gangsterisota: Herra Josephin valtakunta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Joseph Joanovici syntyi 1900-luvun alussa nykyisen Moldovan alueella. Hän asettui vaimonsa kanssa 1920-luvulla Ranskaan, ja vähitellen Joanovicista tuli vaikutusvaltainen liikemies — tai korruptiota, kiristystä ja väkivaltaa hyväkseen käyttävä häikäilemätön gangsteri. Joanovicilla oli merkittävä rooli Ranskan vastarintaliikkeessä toisen maailmansodan aikana, mutta hän kävi kauppaa myös saksalaisten kanssa varustaen heitä sotaan.

Käsikirjoittaja Fabien Nuryn ja kuvittaja Sylvain Valléen suurtyö Olipa kerran Ranskassa — Suuri gangsterisota herättää uudestaan henkiin Joseph Joanovicin. Sarjan avausosassa Herra Josephin valtakunta käydään nopeasti läpi Josephin koko elämänkaari tsaarin vainoista kuolinvuoteelle. Leikkaukset ovat nopeita: albumin aikana pyörähdetään viidellä eri vuosikymmenellä. Eeppisestä tarinasta esitellään oikeastaan vasta lähtökohdat.

Nury ja Vallée kertovat tarinaansa jännittävästi. Josephin monimutkainen rooli toisaalta hyväntekijänä ja isänmaan ystävänä, toisaalta rikollisena ja petturina, hänen monet vaikutusvaltaiset ystävänsä ja kiivaimmat vihamiehensä, kaikki tämä ja paljon muuta esitellään taitavasti ja kiinnostavasti. Piirrosjälki albumissa on kauttaaltaan upeaa, ja erityisesti siirtymät aikatasolta toiselle on toteutettu hienosti.

Herra Josephin valtakunta on erinomaista laatusarjakuvaa, mutta siinä on yksi paha puute. Se nimittäin loppuu aivan kesken. Jatkoa on kuitenkin luvassa. Ranskassa sarja on ollut valtava arvostelumenestys, ja sitä on ilmestynyt jo neljä osaa lisää. Sarjan suomennoksetkin jatkuvat onneksi keväällä 2012.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...