Guy Delisle: Pjongjang

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Guy Delisle saapui parin kuukauden työkomennukselle Pohjois-Koreaan, oli hänellä matkatavaroidensa joukossa George Orwellin klassikkodystopia Vuonna 1984. Orwellilainen ajatuspoliisin ja “isonveljen” valvonta osoittautui Pjongjangissa täydeksi todeksi. Mielipuolisessa diktatuurissa kitkuttavalta nälkiintyneeltä ja köyhältä kansalta oli kaikki vapaus kiellettyä ja pienestäkin rikkeestä saattoi kadota.

Pjongjang on rakenteeltaan melko samantyyppinen dokumentaarinen sarjakuvapäiväkirja kuin aiemmin täällä vinkatut Shenzen ja Merkintöjä Burmasta sekä myöhemmin tänä vuonna suomeksi ilmestyvä, Angoulemen sarjakuvafestivaaleilla parhaana sarjakuva-albumina palkittu Merkintöjä Jerusalemista. Delisle kirjaa ajatuksiaan ja huomioitaan paikallisesta kulttuurista hauskasti ja ironisestikin, mutta tällä kerralla pohjavire on hyvin vakava: Delisle ei voi ymmärtää, kuinka Pohjois-Korean asukkaat voivat niellä kaiken sen, mitä virallinen propaganda heille syöttää.

Delisle huomaa, että arki Pjongjangissa on melkoisen surrealistista ja pelottavaa. Missään ei saa liikkua omin päin ilman opasta ja tulkkia. Vääriin kortteleihin etsiytyminen tuottaa ongelmia paitsi länsimaiselle vieraalle itselleen myös erityisesti hänen saattajilleen. Sähkönsaantia on rajoitettu, joten kaikkialla on hämärää. Pääkaupungista on vedetty moottoritie kallion sisälle louhittuun kansainvälisen ystävyyden näyttelyyn. Metro on louhittu 90 metrin syvyyteen, mutta asemia lienee vain kaksi. Mahtipontiset rakennusprojektit jäävät kesken rahoituksen loppuessa. Ankaran köyhyyden ja nälänhädän vaivaamassa maassa on kuitenkin maailman neljänneksi suurin armeija, jonka ylläpitoon varoja kyllä löytyy.

Delislen mustavalkoiset kuvat luovat aavemaisen Pjongjangin tyhjine katuineen ja hämärine huoneineen. Hänen piirrostyylinsä on yksinkertaista, mutta elävää. Varsinaisen dokumenttitarinansa lomaan Delisle ujuttaa monenlaista tilastofaktaa Pohjois-Koreasta, sen historiasta, politiikasta sekä Suuren johtajan (Kim Il-Sung) ja Rakkaan johtajan (Kim Jong-Il) edesottamuksista.

Nyt, kun Pohjois-Korea on muutosten äärellä Rakkaan johtajan kuoleman jälkeen, on pelonsekaisella kiinnostuksella seurattava, tapahtuuko maassa jotain uutta. Nykytilanteen taustoitukseen Pjongjang on mainio teos. Ja muutenkin suosittelen tutustumaan Guy Delislen sarjakuviin.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 285 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...