John Brunner: Stand on Zanzibar

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Stand on Zanzibar on vuonna 1968 ilmestynyt science fiction -klassikko. Nimi on viittaus ylikansoitukseen: 1900-luvun alussa arvioitiin, että kaikki maailman ihmiset mahtuisivat seisomaan Wightin saarelle (380 km²). Stand on Zanzibar sijoittuu 2010-luvulle, jolloin maailman seitsemän miljardia ihmistä tarvitsevat alustakseen Sansibarin (1 554 km²).

Kirjassa erityistä on sen kerrontatekniikka. Lukuja on neljänlaisia. Varsinaisen juonen sisältävän jatkumon lisäksi on lukuja, jotka kertovat sivuhenkilöistä, jotka mahdollisesti liittyvät myöhemmin pääjuoneen. Maailmaa taustoitetaan kahdenlaisilla luvuilla, joista toisissa piirretään kuvaa maailmasta kollaasimaisilla sirpalekokoelmilla, toisissa taas annetaan kontekstia uutisotsikoiden, artikkelien ja kirjan päähenkilöihin kuuluvan sosiologi Chad Mulliganin kirjoituksilla.

Brunnerin maailmanrakennus on vahvempaa kuin kirjoissa yleensä, 2010-luvun ylikansoitettua maailmaa kuvataan perusteellisesti. Juuri tämä kokeellinen kerrontatekniikka tekee Stand on Zanzibarista yhä mielenkiintoisen. Kirjan maailma on melkoinen dystopia. Yhdysvalloissa on käytännössä kahden lapsen politiikka ja pienistäkin geneettisistä poikkeamista seuraa pakkosterilointia. Terrorismi, hullut murhaajat, mellakat – kaikenlainen levottomuus lisääntyy ihmisten määrän kasvaessa.

Everybody boasting about their children, complaining about not being allowed children—but they couldn’t have pushed the eugenics laws through if people hadn’t secretly felt relieved. We’re at the precipice where even our own children add intolerably to the task of coping with our fellow human beings.

“Very baldly, then: shortage of territory, of space to move around and call your own, leads to attacks on members of your own species in defiance even of the normal group-solidarity displayed by pack-animals. Lost your temper with anyone lately?”

Kirjan pääjuonessa on kaksi haaraa: toisaalla General Technics -suuryhtiö ottaa hoitaakseen fiktiivisen Beninian (kirjan kirjoittamisen aikaan nykyisen Beninin nimi oli vielä Dahomeyn tasavalta) asiat, toisaalla yhtä lailla fiktiivinen kaakkoisaasialainen Yatakangin valtio ilmoittaa keksineensä vallankumouksellisen tavan parantaa kansalaistensa jälkikasvun laatua.

Stand on Zanzibar on luonnollisesti paikoin vanhentunut. Sen kirjoitusaika näkyy monessa kohdassa, kirjassa on hyvin 1960-lukulainen tuntu. Maailmassa on nykyään lähes seitsemän miljardia ihmistä, eikä ylikansoitus ole vielä saanut aikaan aivan sellaisia ongelmia kuin kirjassa. Tarina on kuitenkin mielenkiintoinen, kaikessa vanhanaikaisuudessaan, ja Brunnerin kerrontatapa on kokemisen arvoinen elämys.

Stand on Zanzibar on yhä klassikkomaineensa arvoinen.

There’s going to be trouble. Come to think of it, that’s a safe catch-all prophecy. Whatever happens in present circumstances there’s going to be trouble.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...