Maija-Leena Rova (toim.): Uskonsota keittiössä : vanhoillislestadiolaisuudesta erkaantuneiden kokemuksia

Osta kirja itsellesi

Luterilaisen kirkon herätysliikkeistä vanhoillislestadiolaisuus on ollut ajoittain näkyvästi esillä ja uutisotsikot ovat olleet hyvin negatiivisiä sävyltään. Liikkeeseen aina johtohenkilöitä myöten on yhdistetty lasten hyväksikäyttötapauksia. Ehkäisykiellon vuoksi lestadiolaisen naisen osa on toteuttaa äitiyttä oman terveytensä ja jaksamisensa uhallakin niin, että asiaa on julkisessa keskustelussa pidetty ihmisoikeusloukkauksen veroisena.

Uskonsota keittiössä ei kuitenkaan ole paljastuskirja tiukan opillisen liikkeen vaiheista, vaan keskiössä ovat liikkeen jättäneiden henkilöiden tarinat ja heidän eroprosessinsa lestadiolaisuudesta. Myös kirjan toimittaja, valtiotieteiden tohtori Maija-Leena Rova kertoo oman erotarinansa. Hän ja kirjan muut kokemusasiantuntijat kuvaavat, kuinka lestadiolaisuus muovasi heidän lapsuuttaan ja kuinka erilaisuus ”uskottomien” lasten joukossa aiheutti häpeää ja sosiaalisia pelkoja. He eivät saaneet koulukavereidensa tavoin käydä elokuvissa, kuunnella nuorisomusiikkia tai katsella televisiota. Monilapsisen perheen arki oli vanhemmille raskasta eikä lapsille jäänyt aikaa ja huomiota. Moni kammoksui jo nuorena tulevaisuudenkuvaa suurperheen äitinä. Erilaiset uskonkäsitykset perheessä ja lähipiirissä saattoivat hajoittaa perheyhteyttä traumaattisesti, mihin kirjan nimikin viittaa.

Kun kirjassa esiintyvät ihmiset kypsyivät jättämään liikkeen, he kohtasivat uudenlaiset ongelmat. He tunsivat monin tavoin olevansa ”ulkona” muun maailman menosta ja vailla sosiaalisia suhteita. Monet elämäntotuudet oli ajateltava uusiksi, kestettävä läheisten menettämisen ja ehkä kadotukseen joutumisen uhkakin. Moni tunsi jäävänsä yksin ja tarvitsi terapiaa selvitäkseen.

Uskonsota keittiössä on rankkaa luettavaa, mutta myös mielenkiintoinen ja ajattelunaihetta antava kirja vanhoillislestadiolaisuudesta. Samoihin kansiin on koottu sekä liikkeestä eronneiden kipeitä tuntoja ahdistavista eroprosesseista että tiivis tietopuolinen asiantuntijapaketti herätysliikkeen vaiheista ja opeista. Kirja nostaa esiin myös kysymyksen siitä, kuinka luterilainen kirkko suhtautuu herätysliikkeen opillisiin käsityksiin ja ottaa kantaa toimintaan.

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Suuri kiitos sinulle Maija-Leena Rova.

    Olen omaishoitaja Oulusta. Täällä vl liike jyllää jopa kaupungin sairaalassa jos mielii päästä erikois-sairaan hoitoon. Omaishoitajat ja hoidettavat elävät käytännössä Tukholman syndrooman kaltaisessa tilanteissa ja vastikkeen sijaan omaishoitajilta vaaditaan yliluonnollisia kykyjä tai muuten hoidettava murhataan. Täällä näitä vl ristikkäis-sidonnaisuuksia on kaupungin virkakoneistossa vaikka kuinka ja evankelis-luterilaisessa kirkossa, hallinto-oikeudessa, poliisissa, rakennus teollisuudessa, pankkisektorilla kaikkialla jotta voidaan ylläpitää Tukholma syndroomaa ja suorittaa käytännössä kulisien takana kansanmurhaa puolustuskyvyttömiä kohtaan.

    Tietäisittäpä jota kaikkea Oulussa tapahtuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...