Kongo / Köyhien sota

Éric Vuillard: Kongo / Köyhien sota

Ranskalaisen Éric Vuillardin (s. 1968) nimi on tullut tutuksi, mutta kirjoihin en ole vielä perehtynyt. Tartuin nyt ensimmäisenä tähän tuoreimpaan suomennokseen, joka yhdistää yksiin kansiin kaksi teosta. La guerre des pauvres (2019) on Vuillardin tuorein teos ja Congo (2012) vähän varhaisempi. Molemmat ovat Lotta Toivasen suomennoksia ja pituudelt... Lue koko vinkki »
Perhe ja verstas

Maija Ojala-Fulwood: Perhe ja verstas : Itämeren kaupunkien käsityöläiselämää keskiajalla ja uuden ajan alussa

Ammattikunnat olivat hyvin keskeinen osa esimodernin yhteiskunnan kaupunkiyhteisöä. Ammattikunnat eivät vain säädelleet työntekoa ja tuotantoa, vaan niissä oli usein sääntöjä liittyen paitsi sosiaaliturvaan ja leskien ammatinharjoittamiseen, niin myös hautajaisiin ja juhliinkin. Ammattikuntien säännöt olivatkin kaikkialla Euroopassa hyvin kattavia.... Lue koko vinkki »
Ebba : Kuningattaren sisar

Anu Lahtinen: Ebba : Kuningattaren sisar

Nykyään Ebba Stenbock (n. 1550–1615) muistetaan varmasti parhaiten Albert Edelfeltin maalauksesta Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista. Maalauksessa ylväs ja vahvatahtoinen nainen katselee haastavasti Kaarle-herttuaa, vaan minkälainen ihminen Ebba Stenbock oli todellisuudessa ja mistä on syntynyt käsitys hänestä erityisen vahvaluontoisena... Lue koko vinkki »

Pekka Valtonen: Hullun keisarin hovissa

En varmaankaan ole ainoa ihminen, joka ei osaa heittämällä sanoa, miksi Pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan keisari Rudolf II:n (1552-1612) valtakausi oli aikanaan merkittävä. Itse asiassa mietin kirjaa aloitellessani olenko edes kuullut aikaisemmin koko hallitsijasta, kenties muutamaa hajamainintaa lukuunottamatta. Pekka Valtosen Hullun keisa... Lue koko vinkki »

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci

Koen joskus uuden elämäkerran aloittamisen jopa vähän pelottavana puuhana. Kuinka monta kertaa onkaan käynyt ilmi, että se kuuluisa ja ihailtu ihminen onkin ollut läheisilleen aivan karmea ihminen (Steve Jobs, katson sinua). Tietysti persoonan puutteet eivät tieteellisiä tai taiteellisia meriittejä pois pyyhi, mutta silti sellainen aavistuksenomain... Lue koko vinkki »
The Richest Man Who Ever Lived

Greg Steinmetz: The Richest Man Who Ever Lived

Kuka oli maailman rikkain mies, todellinen tosielämän Roope-setä? Kauppias Jacob Fugger. 1400-luvun ja 1500-luvun vaihteessa elänyt kauppias ei ole absoluuttisesti mitattuna historian rikkain mies, mutta suhteellisesti kyllä – kun Fugger kuoli vuonna 1525, Fuggerin kauppaliikkeen varallisuus oli pari miljoonaa floriinia, enemmän kuin kenelläkään mu... Lue koko vinkki »

Mario Reading: Nostradamus : 100 ennustusta

Nostradamuksen ennustuksista julkaistiin vuonna 2009 täydellinen hakuteos ja nämä 100 ennustusta on poimittu ja tuotu helpommin käsiteltävään muotoon kaikille uteliaille. Itseäni Nostradamuksen ennustukset ovat aina kiinnostaneet, mutta vasta tämä kirja valaisi asiaa kiinnostavalla tavalla ja sain todella tyydytettyä uteliaisuuteni. Mario Readin... Lue koko vinkki »