Kohtalona Ruotsinsalmi

Johanna Aartomaa, Maarit Laitala, Vilma Lempiäinen ja muut (toim.): Kohtalona Ruotsinsalmi : Tutkimuksia pintaa syvemmältä

Kotkan Merikeskus Vellamossa pidettiin vuonna 2023 kiitelty näyttely Kohtalona Ruotsinsalmi : Tutkimuksia pintaa syvemmältä, joka jäi valitettavasti minulta näkemättä (päivitys 22.1.2024: näyttely on avoinna 17.1.2027 asti). Onneksi näyttelyn yhteydessä julkaistu samanniminen kirja paikkaa tilannetta, sillä teos osoittautui poikkeuksellisen erinoma... Lue koko vinkki »
The Wager

David Grann: The Wager : A Tale of Shipwreck, Mutiny and Murder

Tammikuun 27. päivä 1742 heikkokuntoinen vene saapui Brasilian rannikolle. Aluksen sairas ja surkeisiin rääsyihin pukeutunut miehistö kertoi tulevansa 4000 kilometrin päästä Patagonian rannikolla sijaitsevalta saarelta, minne heidän laivansa Wager oli haaksirikkoutunut edellisenä vuonna. Miesten pelastautumista juhlittiin ihmeenä, mutta ilo osoit... Lue koko vinkki »
Kahlitut

Kalle Kananoja: Kahlitut : Orjuuden historiaa Amerikan mantereella

Orjuudesta on kirjoitettu paljon, erityisesti taloudellisesta näkökulmasta. Kalle Kananojan kirjan painopiste eroaa hieman totutusta, sillä se keskittyy enemmän sosiaalihistoriaan ja orjien kokemusmaailmaan. Tähän liittyy myös paljon yllätyksiä. Niin huono kuin orjien asema olikin, orjuutta onnistuttiin silti vastustamaan monin keinoin, ja orjat ky... Lue koko vinkki »
The Forgotten Slaves of Tromelin

Sylvain Savoia: The Forgotten Slaves of Tromelin

Intian valtameressä sijaitseva piskuinen Tromelinsaari on niin pieni, että myrskyn yllättäessä koko saari saattaa peittyä veden alle. Tälle saarelle haaksirikkoutui vuonna 1760 orjalaiva Utile. Uppoavasta laivasta pelastui saarelle lopulta noin kahdeksankymmentä madagasgarilaista orjaa ja suuri osa miehistöä. Vaikka tilanne näytti ensialkuun aivan ... Lue koko vinkki »
Mozart: musiikkiperheen tarina

Michael Lemster: Mozart : Musiikkiperheen tarina

Mozartista on kirjoitettu paljon, mutta yhdessä suhteessa Mozart : Musiikkiperheen tarina eroaa muista. Kirjan lähtökohtana on itse Mozartin suvun tarina, joka sai alkunsa 1400-luvulta hyvin vaatimattomista oloista, ja miten suku onnistui sinnikkäällä työllä vähä vähältä nousemaan sääty-yhteiskunnan kapeassa portaikossa. Mozart-suvun laajempaa hist... Lue koko vinkki »

Edward Ball: Vereen kirjoitettu : Plantaasin orjat ja isännät

Englantilainen Elias Ball saapui Etelä-Carolinaan vuonna 1698 mehevän perinnön perässä, johon kuului plantaasi ja kaksikymmentä orjaa. Alun perin pennitön Elias osasi hyödyntää tilaisuutta kun sellaisen näki, ja hänestä tulikin lopulta kokonaisen orjadynastian kantaisä. Ballin suku omisti orjia kaikkiaan 167 vuotta, ja sinä aikana heillä oli parhai... Lue koko vinkki »
Piikojen valtakunta

Tiina Miettinen: Piikojen valtakunta

Piikojen valtakunta on hyvä vaan ei erinomainen tietokirja 1600- ja 1700-luvun Suomesta ja erityisesti naisten asemasta. Alaotsikko kuuluu Nainen, työ ja perhe 1600-1700-luvuilla, mutta näkökulma on aika kapea: koko Suomen sijasta keskitytään Hämeeseen ja erityisesti Hauhon seudulle, koska kirjoittajan väitöskirja käsitteli tätä aluetta ja teoksess... Lue koko vinkki »

Mikko Moilanen: Suomen pyövelit

Suomen historiasta löytyy lukuisia ammattiryhmiä, jotka ovat jo aikaa sitten siirtyneet manan majoille. Harva niistä on kuitenkaan jäänyt yhtä lailla mielikuvitusta kutkuttamaan kuin pyövelin ammatti. Millaisista rikoksista joutui entisaikoina vastaamaan hengellään ja miten pyövelit itse elivät ja millä tavalla ympäröivä yhteiskunta oikein suhtautu... Lue koko vinkki »

Bill Bryson: Sisään!

Sisään! on jatkoa Bill Brysonin aiemmalle menestysteokselle Lyhyt historia lähes kaikesta. Tällä kertaa kirja lupaa olla lyhyt historia lähes kaikesta kotona ja yksityiselämän piirissä. Rakenteena on Brysonin asuma vanha pappila Norfolkissa, jonka huoneita kirja käy läpi ja jokaisen huoneen kohdalla paneudutaan siihen liittyviin aiheisiin. Kirja... Lue koko vinkki »

Dava Sobel: Longitudi

Merimatkailu on ollut aikoinaan hyvin vaarallista. Merkittävä osa ongelmaa on ollut pituuspiirin selvittäminen: pitkään merimiesten oli mahdotonta määrittää pituuspiirinsä täsmällisesti (leveyspiirin määrittäminen käy helpommin). Tämän seurauksena Iso-Britannia julisti vuonna 1714 Longitude Actin, joka lupasi mittavat rahapalkinnot henkilölle, joka... Lue koko vinkki »