Eric Tigerstedt : Suomen Tesla

Markus Hotakainen: Eric Tigerstedt : Suomen Tesla

Tämä kirja kiinnosti, koska Tigerstedtin suku vaikuttaa Kouvolan Elimäellä. On kuin olisimme jotenkin "tuttuja" ja ainahan on tiedettävä, miten naapurilla menee. Lisäksi minua on aina harmittanut, kun joku ei eläessään saa mitään kunnioitusta ja saa tekosistaan mainetta vasta kuoleman jälkeen. Kukaan ei siis oikein tiennyt, kuka suomalainen keks... Lue koko vinkki »
Runoilijan koira

Virginia Woolf: Runoilijan koira

Kuka oli Elizabeth Barrett Browning (1806–1861)? Viktoriaanisena aikana elänyt englantilaisrunoilija oli kaksitoistalapsisen perheen esikoinen ja aloitti runojen kirjoittamisen yksitoistavuotiaana. 15-vuotiaana hän sairastui ja kärsi lopun ikäänsä kivuista. Hänellä oli myös keuhko-ongelmia, mahdollisesti tuberkuloosi. Hän eli elämänsä alkuvaiheen k... Lue koko vinkki »
Olisit villiä villimpi

Helena Ruuska: Olisit villiä villimpi

Jälleen yksi upea teos naisesta, joka jäi tunnetun miehensä varjoon. Mary Gallen-Kallela (1868–1947, os. Slöör) oli Axel Gallen-Kallelan (1865–1931) vaimo ja heillä oli hieno suhde. Koko kirja alkaa siitä, kuinka he tapasivat, tutustuivat, olivat salakihloissa ja kirjeenvaihdossa ja miten rakastuneita. Vaan kun Axel oli Pariisissa ja Mary Suomes... Lue koko vinkki »
Tähdenlento

Aino Kallas: Tähdenlento : virolaisen runoilijattaren Koidulan elämä

Lydia Koidula (1843–1886) oli virolainen näytelmäkirjailija ja kansallisrunoilija, jonka maine – ainakin jos Wikipediaa on uskominen – on viime vuosina vain kasvanut. Edelleen Wikipedian mukaan Aino Kallas oli vuonna 1915 ilmestyneellä kirjallaan Tähdenlento keskeinen Koidula-kuvan ja myytin rakentaja, niin Virossa kuin Suomessakin. Wikipedia tosin... Lue koko vinkki »
Life of a Klansman

Edward Ball: Life of a Klansman : A Family History in White Supremacy

Edward Ball on kenties parhaiten tunnettu kirjastaan Vereen kirjoitettu : Plantaasin orjat ja isännät, jossa hän tutkii orjia omistaneiden esi-isiensä historiaa, sekä jäljittää heidän omistamiensa orjien nykyisiä jälkeläisiä. Ballin uusin kirja sukeltaa myös sukuhistoriaan, mutta tällä kertaa kohteena on pääsääntöisesti vain yksi henkilö. Edward Ba... Lue koko vinkki »

Rebecca Green ja Lisa Robinson: Madame Saqui : Revolutionary Rope Dancer

Marguerite-Antoinette Lalanne (1786–1866), taiteilijanimeltään Madame Saqui, on mielenkiintoinen tapaus sirkuksen historiassa. Saquin lapsuus osui Ranskan vallankumouksen aikaan ja aikuisena hänestä tuli Napoleonin juhlittu Premiére Acrobate de Sa Majesté L'Empereur et Roi, joka tuli tunnetuksi muun muassa nuorallakävelemällä uhkarohkeasti Notre Da... Lue koko vinkki »

Teemu Keskisarja: Saapasnahka-torni : Aleksis Kiven elämänkertomus

Aleksis Kivi, kansalliskirjailija. Syntyi Nurmijärven Palojoella, kuoli veljensä mökissä Tuusulassa köyhänä, pettyneenä ja juoppohulluuteen sortuneena, aivan liian nuorena. Kirjoitti Seitsemän veljestä. Sai arvostusta vasta kuoltuaan. Tässäkö kaikki? Historioitsija Teemu Keskisarjan mukaan ei, ei suinkaan. Keskisarja osoittaa, että Kivi oli eläe... Lue koko vinkki »

Vesa Sirén: Aina poltti sikaria

Jean Sibeliuksesta (1865–1957) on kirjoitettu aikojen saatossa hyllymetreittäin kirjallisuutta monilla kielillä elämäkerroista teosanalyyseihin, toimitetusta kirjeenvaihdosta lehtiartikkeleihin, henkilökulttia lähentelevistä intomielisistä palvonnanosoituksista mitä kriittisimpiin pilkkakirjoituksiin. Vesa Sirén tuo oman panoksensa tutkimukseen pyr... Lue koko vinkki »
Satukuningatar Anni Swan

Sirpa Kivilaakso: Satukuningatar Anni Swan : elämä ja teokset

Anni Swan oli ja on edelleenkin eräs arvostetuimpia lasten- ja nuortenkirjai­lijoita Suomessa. Hänen kirjojaan on tähän mennessä myyty yli miljoona kap­paletta vuosien varrella. Kirja on tutkijan ja asiantuntijan kokoama elä­mäkerta Anni Swanista, mutta samalla myös analyysi hänen tuotannostaan, sen merki­tyksistä ja symbolismista. Kirjailijan l... Lue koko vinkki »

Pierre de La Mure: Punainen mylly

Punainen mylly johdattaa lukijansa 1800-luvun lopun Pariisin absintinhöyryiseen revyymaailmaan, jossa cancan pauhaa ja boheemit – ja joskus kuuluisatkin – taiteilijat huokailevat köyhyyttään kahviloissa. Kirja kertoo taiteilija Henri de Tolouse-Lautrec'n tarinan: epämuodostunut taiteilija etsii epätoivoisesti rakkautta, mutta kuka rakastaisi ram... Lue koko vinkki »