Eric Tigerstedt : Suomen Tesla

Markus Hotakainen: Eric Tigerstedt : Suomen Tesla

Tämä kirja kiinnosti, koska Tigerstedtin suku vaikuttaa Kouvolan Elimäellä. On kuin olisimme jotenkin "tuttuja" ja ainahan on tiedettävä, miten naapurilla menee. Lisäksi minua on aina harmittanut, kun joku ei eläessään saa mitään kunnioitusta ja saa tekosistaan mainetta vasta kuoleman jälkeen. Kukaan ei siis oikein tiennyt, kuka suomalainen keks... Lue koko vinkki »
Kongo / Köyhien sota

Éric Vuillard: Kongo / Köyhien sota

Ranskalaisen Éric Vuillardin (s. 1968) nimi on tullut tutuksi, mutta kirjoihin en ole vielä perehtynyt. Tartuin nyt ensimmäisenä tähän tuoreimpaan suomennokseen, joka yhdistää yksiin kansiin kaksi teosta. La guerre des pauvres (2019) on Vuillardin tuorein teos ja Congo (2012) vähän varhaisempi. Molemmat ovat Lotta Toivasen suomennoksia ja pituudelt... Lue koko vinkki »
Leo Tolstoi

Maksim Gorki: Leo Tolstoi

Alansa da Vinci, Michelangelo, Einstein tai kuka tahansa suvereeni, nero. Ateisti Maksim Gorki huudahtaa: "Tuo mies on Jumalan kaltainen!" Leo Tolstoi (1828–1910) Jasnaja Poljanasta. Aatelimies, joka ajanoloon häpesi vaurauttaan, etuoikeuksiaan ja ryhtyi suutariksi. Lopulta pakeni tiluksiltaan, mutta kuoli pian paettuaan. Alansa nero siis... Lue koko vinkki »

Mikko Moilanen: Suomen pyövelit

Suomen historiasta löytyy lukuisia ammattiryhmiä, jotka ovat jo aikaa sitten siirtyneet manan majoille. Harva niistä on kuitenkaan jäänyt yhtä lailla mielikuvitusta kutkuttamaan kuin pyövelin ammatti. Millaisista rikoksista joutui entisaikoina vastaamaan hengellään ja miten pyövelit itse elivät ja millä tavalla ympäröivä yhteiskunta oikein suhtautu... Lue koko vinkki »
Mitä Minna Canth todella sanoi?

Suvi Ahola: Mitä Minna Canth todella sanoi?

Minna Canth on ollut kovasti tapetilla viime vuosina. Itsekin luin Minna Rytisalon Rouva C.:n, jonka jälkeen mieli teki tutustua tarkemmin Canthin elämään. Suvi Ahola valaisee tässä kirjassa Canthin ajattelua erilaisista yhteiskunnallisista kysymyksistä Canthin omien kirjoitusten pohjalta. Canth oli kuitenkin aivan toisen ajan ihminen, eikä hän va... Lue koko vinkki »
Piireissä

Anna-Lisa Amberg: Piireissä : Mascha von Heiroth 1871-1934

Piireissä on kirja, jossa pyöritään seurapiireissä. 1800- ja 1900-lukujen taitteen yläluokkalainen seurapiirielämä kuvataan niin hyvin, että tuntuu aivan kuin se olisi tapahtunut viime viikolla. Mascha von Heiroth oli syntyperältään venäläinen, mutta perhe muutti Suomeen Machan ollessa ihan pieni. Mascha avioitui useampaan kertaan mutta sai vain... Lue koko vinkki »