Oliver Twist

Charles Dickens: Oliver Twist

Klassinen kasvutarinahan on pääosin tuttu heti alkusivuilta saakka: kurjissa oloissa syntynyt orpopoika lähtee vähän vartuttuaan maailmalle, ajautuu väärään seuraan, ja vain onnen sekä lähimmäisten pyyteettömän hyväntahtoisuuden avulla onnistuu selviytymään kohti aikuisuutta. Ja harvassa teoksessa nämä kaikki kasvukertomuksen piirteet esiintyvät ni... Lue koko vinkki »
Oblomov

Ivan Gontšarov: Oblomov

Ilja Iljitš Oblomov on perinyt kolmisensataa sielua kaukaiselta maaseudulta. Tila siis tuottaa ilman että kolmissakymmenissä olevan Oblomovin tarvitsee tehdä juurikaan mitään sen eteen. Hän elelee palvelijansa Zaharin kanssa joutilaana Pietarissa, kunnes hänen vuokraisäntänsä häätää hänet asunnostaan. Ja mitä vielä! Samoihin aikoihin Oblomov rakast... Lue koko vinkki »
Emma

Jane Austen: Emma

Englantilaisen hyvin toimeentulevan keskiluokan elämää 16 mailin päässä Lontoosta sijaitsevassa Highburyssä kuvaava Emma pyörii päähenkilönsä Emma Woodhousen ympärillä. Varakkaan kartanonomistajan nuorempi tytär ei aio koskaan mennä naimisiin – eikä voisikaan, sillä kuka silloin huolehtisi isästä – mutta nauttii suuresti kehitellessään naimakauppoj... Lue koko vinkki »
Daniel Deronda

George Eliot: Daniel Deronda

George Eliot, oikealta nimeltään Mary Anne Evans, oli 1800-luvun lopun huomattavimpia kirjailijoita. Vuonna 1819 syntyneen kirjailijan 200-vuotissyntymäpäivää sopii juhlistaa suomentamalla merkittävä, vielä suomentamaton teos, ja niinpä Alice Martin pääsi kääntämään Daniel Derondan suomeksi. Kirjan nimihenkilö voi olla Daniel Deronda, mutta eten... Lue koko vinkki »

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

On yleisesti tunnustettu totuus, että naimaton mies, jolla on huomattava omaisuus, on välttämättä vaimon tarpeessa. Näyttämö on rakennettu, asetelma on valmis. Esirippu nousee. Jane Austen iskee tyrmäysiskun jo ensimmäisessä virkkeessä. Tyylilaji, sävy, miljöö, kaikki on valmista. Iätön rakkaustarina Ylpeys ja ennakkoluulo voi alkaa. Antaa ker­r... Lue koko vinkki »

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut

Harva populaarikulttuurin hahmo on yhtä aktiivinen kuin Sherlock Holmes. Sherlock Holmesin seikkailut ilmestyivät vuonna 1892 ja hahmot ovat edelleen yhtä eläviä kuin julkaisuajankohtana. Kokoelma sisältää kaksitoista novellia, jotka ovat ajankuvan mukaisesti aikanaan julkaistu alun perin muissa julkaisuissa. Nämä novellit julkaistiin ensin The Str... Lue koko vinkki »
Nenä

Nikolai Gogol: Nenä ja muut pietarilaisnovellit

Nikolai Gogolin pietarilaisnovellit kuuluvat venäläisen kirjallisuuden keskeisimpiin klassikoihin. Viidellä kertomuksellaan Gogol avaa 1830-luvun pääkaupungin asukkaiden mielenmaisemaa ja elämää kaikkine rikkauksineen ja rakkauksineen – huumorinpilkettä unohtamatta. Novellit on nyt julkaistu uusina Vappu Orlovin suomennoksina yksissä kansissa. N... Lue koko vinkki »

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Mark Twainin Huckleberry Finn on yksi tunnetuimmista amerikkalaisen romaanikirjallisuuden henkilöhahmoista. Alkujaan Tom Sawyerin ystävänä esittäytynyt Huck, hieman yksinkertainen mutta hyväsydäminen maalaispoika, on pääosassa Huckleberry Finnin seikkailuissa. Kirja ilmestyi alunperin jo vuonna 1884, ja se on siitä lähtien sementoinut ase... Lue koko vinkki »
Pimeyden sydän

Joseph Conrad: Pimeyden sydän

Yksi pahamaineisimmista, ellei jopa kaikkein pahamaineisin, eurooppalaisten Afrikasta valtaamista siirtomaista oli Kongon vapaavaltio. Se oli käytännössä suoraan Belgian kuninkaan henkilökohtaisen riiston kohteena kauppayhtiön kautta. Tärkeitä kauppakohteita oli muun muassa norsunluu, jota saalistettiin jo silloisella mittapuulla hyvin kyseenalaisi... Lue koko vinkki »
Monte-Criston kreivi

Alexandre Dumas: Monte-Criston kreivi

Monte-Criston kreivi on ajaton tarina kostosta, rakkaudesta ja vankeudesta. Edmond Dantes pidätetään juuri ennen kuin hän on menossa naimisiin rakastettunsa Mercedeksen kanssa. Pidätyksen perusteena on tekaistu syytös maanpetoksesta, joka johtaa vankeusrangaistukseen. Vankilassa neljätoista vuotta oltuaan Edmond saa tilaisuuden paeta ja käyttääk... Lue koko vinkki »

Emily Brontë: Humiseva harju

Rakkauden voima on niin valtava, että päättyessään pettymykseen ja menetykseen se voi purkautua silmittömänä kostonhimona ja väkivaltaisuutena, suorastaan mielisairaana toisten manipulointina ja puhtaana pahuutena. Kasvinkumppanukset Catherine ja Heathcliff rakastavat toisiaan, mutta Catherinen naidessa säätynsä mukaisesti naapurikartanon pojan Edg... Lue koko vinkki »

Sir Arthur Conan Doyle: Neljän merkki

Sherlock Holmesin kokaiinintäyteinen hiljaiselo päättyy, kun nuori Mary Morstan tulee pyytämään häneltä ja tohtori Watsonilta apua omituiseen mysteeriin. Maryn isä on kadonnut 10 vuotta aiemmin jäljettömiin, ja viimeiset vuodet Mary on saanut vuosittain arvokkaan helmen salaiselta lähettäjältä. Asialla näyttäisi olevan yhteys Maryn isän vaiheisiin ... Lue koko vinkki »

Fedor Dostojevski: Riivaajat

Fedor Dostojevskin laajasta tuotannosta tulevat yleensä ensimmäisenä mieleen hänen suuret romaaninsa. Niitä kaikkia yhdistää vahva psykologinen ihmiskuvaus ja yleismaailmalliset hyvän ja pahan vastakkainasettelut. Niitä pidetään romanttisen romaanitaiteen yksinä suurimmista saavutuksista. Riivaajat kuuluu kunniakkaasti tähän tiiliskivien sarjaan. S... Lue koko vinkki »

Fedor Dostojevski: Kaksoisolento

Pikkuvirkamies Jakov Petrovitš Goljadkin on varma, että hän on joutunut pahimmanlaatuisen juonittelun uhriksi. Aiheutettuaan pienimuotoisen skandaalin illallistanssiaisissa hän tapaa räntäsateessa täsmälleen itsensä näköisen miehen, jonka nimikin on itse asiassa täsmälleen sama. Pian Goljadkin huomaa, että toinenkin Goljadkin on töissä samassa vira... Lue koko vinkki »
Satukuningatar Anni Swan

Sirpa Kivilaakso: Satukuningatar Anni Swan : elämä ja teokset

Anni Swan oli ja on edelleenkin eräs arvostetuimpia lasten- ja nuortenkirjai­lijoita Suomessa. Hänen kirjojaan on tähän mennessä myyty yli miljoona kap­paletta vuosien varrella. Kirja on tutkijan ja asiantuntijan kokoama elä­mäkerta Anni Swanista, mutta samalla myös analyysi hänen tuotannostaan, sen merki­tyksistä ja symbolismista. Kirjailijan l... Lue koko vinkki »
Köyhää kansaa

Minna Canth: Köyhää kansaa

Minna Canthin päivä vaan lähestyy. Sen kunniaksi ja muutenkin voin lämpimästi suositella Köyhää kansaa. Tämä on pienoisromaani, kuten Kauppa-Lopokin. Köyhää kansaa ilmestyi jouluksi 1886. Voisi luulla, että teksti on vanhahtavaa. No, ehkä hiukan kieliopillisesti, mutta sisällöltään varsin mielenkiintoisen rikasta luettavaa. Olin suorastaan yllättyn... Lue koko vinkki »

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä

"Jukolan talo, eteläisessä Hämeessä, seisoo erään mäen pohjoisella rinteellä liki Toukolan kylää." Kaikkihan sen tuntevat, seitsemine veljeksineen: jääräpäinen johtaja Juhani, väkivahva Tuomas, järkevä Aapo, hurskas Simeoni, metsämies Lauri, lauluniekka Timo ja vääräleuka Eero. Aleksis Kiven mestariteoksessa seurataan, kuinka veljekset vähitellen k... Lue koko vinkki »
Kansi: Netotška Nezvanova

Fedor Dostojevski: Netotška Nezvanova

Minäkertoja Netotška kuvaa tarinan ensimmäisessä jaksossa lapsuuttaan. Vaatimattomat olot muuttuisivat jonain päivänä taiteilijaisäpuolen lupailemaksi paremmaksi elämäksi. Tapaamme vallan ”nykyaikaisen” perheen: alkoholisti-narsisti-isän, masentuneen äidin ja vanhemmilleen aina ja kaikessa lojaalin lapsen. Netotška jää pian orvoksi ja pelastetaa... Lue koko vinkki »

J.-K. Huysmans: Vastahankaan

Romaanissa, tai mikä lie, on juonta vain kehykseksi. Jean des Esseintes on ranskalaisen aatelissuvun viimeinen vihanta. Paetakseen kanssaihmisten "typeryyden vedenpaisumusta" hän ostaa syrjäisen talon ja alkaa sisustaa sitä. Des Esseintes keskittyy oleelliseen ja kerää ympärilleen vain arvostamiaan hengentuotteita ja muita olioita seuloen suoras... Lue koko vinkki »