Toivon että tapaamme

Päivi Lipponen: Toivon että tapaamme

Mitä ankarampaa on nälänhätä, mitä useampi on vailla työtä, mitä isommat ovat Venäjän sotatappiot, mitä enemmän kuolee äideiltä poikia, vaimoilta miehiä, lapsilta isiä, sitä suuremmaksi kasvaa tyytymättömyys tsaariin ja sotaan, sitä lähempänä on sosialistinen vallankumous, mies huudahti ja läimäytti molemmat kätensä innostuksen puuskassa polviinsa.... Lue koko vinkki »
Suomaa

Maria Turtschaninoff: Suomaa

Tähän mennessä Maria Turtschaninoff on minulle ollut pääasiassa oivallinen fantasiakirjailija. Arra, Anaché ja Maresi ovat olleet erinomaisia. Turtschaninoffin uusin teos Suomaa sisältää sekin pieniä fantastisia elementtejä, mutta sijoittuu kuitenkin meidän maailmaamme. Lisäksi Suomaa on suunnattu aikuislukijoille, eikä ole nuortenkirja. Suomentaja... Lue koko vinkki »
Loppuelämät

Abdulrazak Gurnah: Loppuelämät

Vuoden 2021 kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaja Abdulrazak Gurnah syntyi vuonna 1948 Sansibarin sulttaanikunnassa. Millainen paikka on Sansi­bar? Tässä pienessä itäafrikkalaisessa saarivaltiossa asui alkujaan mustia af­rikkalaisia, kunnes 1600-luvun päätteeksi saaret siirtyivät Portugalin hallin­nasta Omanin sulttaanin alaisuuteen ja saarille m... Lue koko vinkki »
Kieli jota puhuimme

Natalia Ginzburg: Kieli jota puhuimme

Hullua italialaista perhe-elämää tulee täyslaidallinen, kun Natalia Ginzburg päästelee menemään tässä omaelämäkerrallisessa teoksessaan, jota pidetään Ginzburgin pääteoksena ja italialaisen kirjallisuuden klassikkona. Vuonna 1916 perheensä kuopuksena syntynyt Ginzburg kuvaa juutalais-katolisen perheensä elämää. Isä vaikuttaa raivoisalta räyhääjä... Lue koko vinkki »
Kapellimestari

Maria Peters: Kapellimestari

”Se on mahdotonta. Naisista ei tule kapellimestareita. Niistä ei ole siihen.” ”Miksi ei?” ”He eivät osaa johtaa.” Hollantilainen Maria Peters käsikirjoitti ja tuotti vuonna 2018 kapellimestari Antonia Bricosta kertovan elokuvan The Conductor. Antonia Brico (1902–1989) oli maailman ensimmäinen sinfoniaorkesteria johtanut nainen. Tie kapellimestar... Lue koko vinkki »
Muistista piirretty kaupunki

Jelena Tšižova: Muistista piirretty kaupunki

Tässäpä oikein elegantti muistelmateos, jossa käydään läpi henkilökohtaista historiaa, sukuhistoriaa ja Pietarin kaupungin historiaa neljän sukupolven ajalta. Venäjällä se tarkoittaa hyvin monipuolista ajanjaksoa tsaarinvallasta varhaisen kommunismin ja Stalinin vainojen kautta Neuvostoliiton hajoamiseen. Kaupunkiin liittyvistä historiallisista ... Lue koko vinkki »
Intohimon saari

Laura Restrepo: Intohimon saari

Clippertoninsaari sijaitsee itäisellä Tyynellä valtamerellä, satojen kilometrien päässä rannikosta. Se on vaatimaton koralliatolli, joka on palvellut merirosvojen tukikohtana ja guanolouhoksena. Meksikolla ja Ranskalla on ollut saaresta kiistaa, jonka Ranska lopulta voitti. 1900-luvun alussa atollin kuutta neliökilometriä asutti noin satapäinen ... Lue koko vinkki »
Uuden maailman katu

Markus Leikola: Uuden maailman katu

Markus Leikola on kirjoittanut melkoisen teoksen. Lähes 1000-sivuinen romaani kattaa koko joukon 1900-luvun suuria historiallisia tapahtumia. Yksittäisen päähenkilön sijasta Leikola näyttää tapahtumia useiden eri henkilöiden näkökulmasta. Henkilöt ovat todellisia, historiallisia ihmisiä suurien tapahtumien takana ja asiat tapahtuvat niin kuin ne... Lue koko vinkki »
Pako

Arne Nevanlinna: Pako

Toisen maailmansodan loppu Euroopassa kulminoituu järkyttävään Dresdenin pommitukseen. Josef ja Katharine ovat kaksi sattumalta toisensa tapaavaa nuorta, jotka pakenevat Dresdenin tulimyrskystä vailla määränpäätä, kunhan vain pääsevät pois. Lähes vahingossa he päätyvät ensin naimisiin, sitten laivalle kohti Amerikkaa. Mutta nyt he eivät enää ole Jo... Lue koko vinkki »
Emännöitsijä

Enni Mustonen: Emännöitsijä

Emännöitsijä on kolmas osa Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjassa. Aikaisemmista kirjoista tuttu Ida Eriksson työskentelee tällä kertaa Albert Edelfeltin taloudenhoitajana Helsingissä. Hänen tehtävänään on siivota ateljeessa, laittaa ruokaa ja välillä tulee toimittua taiteilijan mallinakin. Romantiikkaa on ollut aikaisemminkin sarjassa ... Lue koko vinkki »
Elämän ilo

Goliarda Sapienza: Elämän ilo

Mikä urakka! Elämän ilo on vaatimattomat 722 sivua pitkä, ja se kertoo Modestasta, joka syntyy Sisiliassa 1900-­luvun alussa. Elämä kuljettaa hänet köyhästä kodista luostarin kautta italialaisen aatelisperheen linnaan, ja Modestan kehityksen kautta lukija saa tutustua vuosisadan alun erilaisiin aatteisiin ja elämäntapoihin. ­ Luin tämän kirjan melk... Lue koko vinkki »

Amin Maalouf: Samarkand

Persialainen tiedemies, filosofi ja runoilija Omar Khaijam kuoli jo lähes 900 vuotta sitten, mutta hänen viisaat nelisäkeensä elävät edelleen. Khaijam oli jo eläessään tunnettu ja vaikutusvaltainen hahmo, jonka maine kattoi koko islamilaisen kulttuuripiirin. Hänen ajatuksensa eivät kuitenkaan kaikkialla aiheuttaneet pelkkää riemastusta, vaan vallan... Lue koko vinkki »

Lars Sund: Colorado Avenue

Mitä Sinä tiedät Merenkurkun suomenruotsalaisten elämästä 1800- ja 1900-lukujen taitteesta alkaen? Minun täytyy myöntää oman tietämykseni historiasta olevan näiltä osin puutteellinen. Tätäkin taustaa vasten on mielenkiintoista tarttua palkitun suomenruotsalaisen kertojan Lars Sundin Pohjanmaa-trilogian avausosaan, Colorado Avenueen. Colorado Ave... Lue koko vinkki »