Maailman kauhea vihreys

Benjamín Labatut: Maailman kauhea vihreys

Uteliaisuus on tieteentekijän siunaus ja eteenpäin vievä voima, ainakin tiettyyn pisteeseen saakka. Se, että haluaa ottaa syvällisesti selvää jostakin aivan fundamentaalisesta, koko kosmoksen mikro- tai makrorakenteesta vaikkapa, on hieno ja kunnioitettava tarve. Mutta entä kun se muuttuu pakkomielteeksi? Tai vielä pahempaa: entä jos se, mitä tiede... Lue koko vinkki »
Kongo

David Van Reybrouck: Kongo : Historia

Mitä tulee mieleen Kongosta, tai Zaïresta? Ainakin Mobutu Sese Sekon vuosikymmenten diktatuuri, joka vaihtui 1990-luvulla Laurent Kabilan diktatuuriksi, kunnes maassa vihdoin järjestettiin vaalit, joiden tuloksena Kabilan poika Joseph Kabila astui valtaan – mutta Kongossa jatkuu yhä vain yksi maailmanhistorian verisimmistä sodista, joka on tähän me... Lue koko vinkki »

Amin Maalouf: Samarkand

Persialainen tiedemies, filosofi ja runoilija Omar Khaijam kuoli jo lähes 900 vuotta sitten, mutta hänen viisaat nelisäkeensä elävät edelleen. Khaijam oli jo eläessään tunnettu ja vaikutusvaltainen hahmo, jonka maine kattoi koko islamilaisen kulttuuripiirin. Hänen ajatuksensa eivät kuitenkaan kaikkialla aiheuttaneet pelkkää riemastusta, vaan vallan... Lue koko vinkki »