Alma

Merete Mazzarella: Alma : Edelläkävijän tarina

Aikamoinen edelläkävijä tämä Alma Söderhjelm (1870–1949) tosiaan oli – ensimmäisiä suomalaisia naisylioppilaita, Pohjoismaiden ensimmäinen naisdosentti, Suomen ensimmäinen naisprofessori. Itsenäinen nainen yliopistomaailmassa aikana, jolloin sellaista ei vain tehty. Merete Mazzarella on tarttunut Söderhjelmin elämään ja tiivistää sen hienosti na... Lue koko vinkki »

Sanna Ryynänen: Meri Genetz : Levoton sielu

Kuvataiteen tuntemukseni on ehkä heikonlainen, mutta itse taiteilijoiden epäsovinnainen elämä on kiinnostanut aina. Luovuus on potentiaalia nähdä asiat toisin ja luoda uutta, ottaa riskejä ja rikkoa rajoja. Taiteellinen lahjakkuus on usein sekä rikkaus että riesa, herkkyyden ja vahvuuden ristiriitaa. En muista aiemmin Meri Genetzistä kuulleeni, mut... Lue koko vinkki »
The Bolsheviks and Workers' Control

Maurice Brinton: The Bolsheviks and Workers’ Control 1917–1921

Maurice Brintonin The Bolsheviks and Workers’ Control 1917–1921 on vuonna 1972 julkaistu pamfletti, joka kertoo, miten Leninin johtamat bolševikit tuhosivat Venäjän vallankumouksessa syntyneet itsenäiset työläisneuvostot. Venäjän vallankumouksen aikana työläisistä koostuvat ryhmittymät olivat vallanneet työpaikkansa ja perustaneet demokraattises... Lue koko vinkki »
Missä kuljimme kerran

Kjell Westö: Missä kuljimme kerran

Vuoden 2006 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto meni Kjell Westölle. Missä kuljimme kerran maalaa lavealla pensselillä nuoren Suomen kohtalonhetkiä vuoden 1905 suurlakosta sisällissodan kautta toisen maailmansodan kynnykselle asti. Lähes 600-sivuinen tiiliskivi tutkii kansakunnan kehitystä nuoren suomenruotsalaisen porvarisseurapiirin ja heidän ... Lue koko vinkki »
Kyyhkysinetti

Jaakko Yli-Juonikas: Kyyhkysinetti

Jaakko Yli-Juonikas on ollut antoisa tuttavuus kirjailijana. Neuromaani jäi tosin kesken, sen formaatti oli vain liikaa. Mutta Jatkosota-extrasta nautin ja näistä pienemmistä olen myös pitänyt. Kyyhkysinetin päähenkilö on Rauha Rautio, lyhytkasvuinen huutolaislapsi, joka kiertää talosta taloon, päätyen aina sinne, missä halvimmalla hinnalla suos... Lue koko vinkki »
Kuilu

Kim Leine: Kuilu

Ei ole ihme, että Kim Leinen viides romaani Kuilu päätyi seuraavaksi suomennettavaksi vuonna 2014 suomennetun Ikuisuusvuonon profeetan jälkeen. Toki se on seuraava järjestyksessä, mutta sen tapahtumat sijoittuvat pitkälti Suomen sisällissotaan. Kirja kertoo tanskalaisista kaksosista Kaj ja Ib Gottliebistä, jotka osallistuvat vapaaehtoisina vuode... Lue koko vinkki »
Suureen maailmaan

Ulla-Lena Lundberg: Suureen maailmaan

Suureen maailmaan sijoittuu Ahvenanmaalle, josta on aina lähdetty maailmalle laivojen matkassa. Sen keskipisteessä ovat Eskilsin veljekset: levoton elämäntaiteilija Leonard, tyyni pappismies Isidor ja merikapteenikaksoset Richard ja Edvard. Juonta tästä kirjasta on turha hakea. Suureen maailmaan kuvaa ajan kulkua tämän ahvenanmaalaisen suvun jäs... Lue koko vinkki »
Näkemiin taivaassa

Pierre Lemaitre: Näkemiin taivaassa

Ensimmäinen maailmansota on loppumassa – lopulliseen aseiden laskemiseen on enää pari viikkoa aikaa. Ranskalaiset upseerit katsovat kunnia-asiakseen vallata kukkula 113, vaikka miehet ovatkin haluttomia. Saksalaiset ampuvat kuitenkin raukkamaisesti tiedustelijat, joka lietsoo ranskalaiset raivoon ja sotatoimiin. Paitsi että ampujat eivät ol... Lue koko vinkki »
Hylätty puutarha

Kate Morton: Hylätty puutarha

”Nellin menneisyys oli kuin venäläinen puunukke, kysymys kysymyksen sisällä ja taas uusi kysymys kysymyksen sisällä.” Nellin elämä oli tosiaankin merkillinen: hän matkusti vuonna 1913 pikkutyttönä yksin Englannista kauas Australiaan, mutta hänen seurassaan ollut sala­peräi­nen Kirjailijatar ei tullutkaan mukaan, ja niin Nell-­tytöstä tuli austr... Lue koko vinkki »
Kansi: Moreeni

Lauri Viita: Moreeni

Miksi ihmeessä vierastan klassikoita? Miksi luulen, että niissä on kynnys jotenkin korkealla? Ei niitä yleensä turhaan ole korotettu jalustalle. Lauri Viidan Moreeni kertoo Tampereen pittoreskin kaupunginosan, Pispalan synnystä ja alkuaikojen elämästä. Pääosassa on Niemisen perhe, joka muuttaa Tampereelta tehtaan yhteiskeittiöasunnosta omaan tal... Lue koko vinkki »