Molly & Henry

Kjell Westö: Molly & Henry : Romaani sotavuosilta

Sinä aamuna hän ymmärsi, että kun sota oli riittävän kaukana, siinä oli apokalyptista, perverssiä kauneutta. Se oli värien leikkiä, kuvia ja kaukaisia ääniä, ja ihmisen sisällä heräsi vavistus ja ihmetys. Vasta lähietäisyydellä astuivat esiin sodan helvetillinen luonne, sen monokrominen likaisenharmaa maailma täynnä yksinkertaista eläimellistä pelk... Lue koko vinkki »
Luotto

Hernan Diaz: Luotto

Luotto on monitahoinen romaani, jossa on neljä näkökulmaa samaan kertomukseen. Ensimmäisenä lukija kohtaa Harold Vannerin romaanin Saatavat. Se kertoo pohatta Benjamin Raskista ja tämän puolista Helenistä. Rask on erakkomainen tupakanviljelyllä vaurastuneen suvun vesa ja onnistunut kasvattamaan suvun varallisuutta ennennäkemättömiin suuruuksiin häi... Lue koko vinkki »
Varjokuningas

Maaza Mengiste: Varjokuningas

Poikkeuksellinen aihe ja uusi maa kirjalliselle kartalle ovat aina hyviä syitä tarttua kirjaan. Niin oli Varjokuninkaan kohdalla: tämän kirjan luettuani saan rastittaa Etiopian listalta. Etiopialaisen Maaza Mengisten kirjoittama teos sijoittuu 1930-luvulle, toiseen Italian ja Etiopian väliseen sotaan. Tämä vuosina 1935–1937 käyty sota oli yksi tois... Lue koko vinkki »
Pumpulienkeli

Susanna Alakoski: Pumpulienkeli

”Isoäiti teki viisikymmentä vuotta töitä tekstiilitehtaassa. Yhdestäkään työpäivästä hän ei koko elämänsä aikana puhunut.” Pumpulienkeli alkaa näillä sanoin, ja se kertoo paljon ainakin tästä Susanna Alakosken isoäidistä, joka on kirjassa saanut nimen Hilda; Hilda otti nyky­aikaisen mittapuun mukaan aivan epäinhimillisiä ponnistuksia vaatineen t... Lue koko vinkki »
Taito

Kati Ranta: Taito : romaani oikeudesta elämään

Eletään syvällä 1930-luvun Suomessa. Riihimäkeläisen rautatieläisen eteenpäin pyrkivä tytär Liina Lehtonen on päättänyt lähteä Helsinkiin opiskelemaan lääketiedettä; hänen äitinsä näivettyi ja kuoli vakavan sairauden seurauksena, ja nyt Liina haluaa oppia hoitamaan ja parantamaan. Lisäksi hän on ystävystynyt viehättävän Fanny Utterin kanssa, joka m... Lue koko vinkki »
Tähtien antaja

Jojo Moyes: Tähtien antaja

Jojo Moyes on omistanut uusimman kirjansa Barbara Napierille ja kirjastonhoitajille kaikkialla. Osuvasti kiteytetty! Voin kuvitella lukemani kirjat tuhansina tähtinä taivaalla ja nähdä jo lapsuudesta mieleen jääneet kirjaston ihmiset elämää rikastuttavina tähtien antajina. Moyesin kirjassa kuvatulla kirjastotoiminnalla on on todellisuuspohjansa,... Lue koko vinkki »
Yllämme kaartuva taivas

Juha Siro: Yllämme kaartuva taivas

Juha Siron Yllämme kaartuva taivas seuraa kahden eri henkilön elämää eri aikakausissa. En ottanut tätä romaania lukulistalle, koska se on eksistentialistinen, vaan koska siinä on natseja! Romaanissa on kaksi aikatasoa, josta yksi sijoittuu 1930–50-luvun Saksaan ja toinen vuoteen 2026. Ensimmäisellä tasolla seuramme saksalaisen miehen elämää l... Lue koko vinkki »
Missä kuljimme kerran

Kjell Westö: Missä kuljimme kerran

Vuoden 2006 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto meni Kjell Westölle. Missä kuljimme kerran maalaa lavealla pensselillä nuoren Suomen kohtalonhetkiä vuoden 1905 suurlakosta sisällissodan kautta toisen maailmansodan kynnykselle asti. Lähes 600-sivuinen tiiliskivi tutkii kansakunnan kehitystä nuoren suomenruotsalaisen porvarisseurapiirin ja heidän ... Lue koko vinkki »
Manhattan Beach

Jennifer Egan: Manhattan Beach

Eletään lamakautta New Yorkissa. Annan isä Ed Kerrigan työskentelee satamassa liiton hommissa, mutta tekee sivussa epämääräisiä bisneksiä gangsteri Dexter Stylesin kanssa. Näissä yhteyksissä 12-vuotias Anna kohtaa Stylesin ensimmäistä kertaa. Sitten seuraa hyppäys 1940-luvulle, sotavuosiin. Isä on kadonnut jonnekin ja Anna työskentelee Brooklyni... Lue koko vinkki »

Pierre Lemaitre: Tulen varjot

Pierre Lemaitre voitti ensimmäiseen maailmansotaan ja sen jälkeisiin aikoihin sijoittuneella romaanillaan Näkemiin taivaassa Ranskan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Prix Goncourtin vuonna 2013. Hänen uusi romaaninsa Tulen varjot jatkaa itsenäisenä teoksena tuota tarinaa. On vuosi 1927, ja pankkiiri Marcel Péricourtin hautajaiset saavat dram... Lue koko vinkki »
Kyyhkysinetti

Jaakko Yli-Juonikas: Kyyhkysinetti

Jaakko Yli-Juonikas on ollut antoisa tuttavuus kirjailijana. Neuromaani jäi tosin kesken, sen formaatti oli vain liikaa. Mutta Jatkosota-extrasta nautin ja näistä pienemmistä olen myös pitänyt. Kyyhkysinetin päähenkilö on Rauha Rautio, lyhytkasvuinen huutolaislapsi, joka kiertää talosta taloon, päätyen aina sinne, missä halvimmalla hinnalla suos... Lue koko vinkki »

Tuomas Kyrö: Liitto

Jos on lukenut Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajia, kannattaa tutustua myös hänen varhaisempaan tuotantoonsa. Liitto on maaseudun kuvaus 1930-luvulta. Pääosissa ovat naiset Lyydia ja Anna. Lyydia tekee mitä tahansa päästäkseen pois kotoa, isänsä hirmuvallasta. Niinpä hän menee naimisiin Urhon kanssa, joka ei ole ihan penaalin terävin kynä, mutta va... Lue koko vinkki »
Hunan

J. Pekka Mäkelä: Hunan

Tässäpä kirja, jota olen odottanut jo hyvän tovin. J. Pekka Mäkelän edellisestä kirjasta on jo viitisen vuotta aikaa ja matkan varrella Hunanista on ollut puhetta jo pitkään. On ilo todeta, että odotus palkitaan: Hunan on erinomainen. Hunanin lähtökohtana on Mäkelän kummitädin Helvi Södermanin päiväkirjat. Söderman oli Kiinassa lähetyssaarnaajan... Lue koko vinkki »
Kuilu

Kim Leine: Kuilu

Ei ole ihme, että Kim Leinen viides romaani Kuilu päätyi seuraavaksi suomennettavaksi vuonna 2014 suomennetun Ikuisuusvuonon profeetan jälkeen. Toki se on seuraava järjestyksessä, mutta sen tapahtumat sijoittuvat pitkälti Suomen sisällissotaan. Kirja kertoo tanskalaisista kaksosista Kaj ja Ib Gottliebistä, jotka osallistuvat vapaaehtoisina vuode... Lue koko vinkki »
Kuokka ja kannel

Heikki Turunen: Kuokka ja kannel

Heikki Turunen on nyt paneutunut aiheeseen, jossa tuodaan esille Laatokan Karjalan ortodoksievakot. Kuokka ja kannel on ensimmäinen osa kaksoisromaanista, josta toinen osa on vasta tulossa. Heti alkuun saamme tutustua Manjaan, kauniiseen naiseen, joka tapaa miellyttävän rajavartijan, Sepon. Muuten ihan kiva, mutta Manjalla on jo mies, seppä Joho... Lue koko vinkki »
Suomen suurin kommunisti

Jesse Matilainen: Suomen suurin kommunisti

Suomen sisällissodan loppumaininigeissa sodan hävinneiden punaisten avainjoukot pakenivat Neuvostoliittoon. Neuvostoliitonkaan olot eivät olleet vielä kunnolla vakiintuneet, mutta luottamus Leniniin oli korkea. Suomen kommunistinen puolue toimii Otto Wille Kuusisen ohjauksessa rajan takana uutta vallankumousta suunnitellen. Pakolaishallituksen kesk... Lue koko vinkki »
Suureen maailmaan

Ulla-Lena Lundberg: Suureen maailmaan

Suureen maailmaan sijoittuu Ahvenanmaalle, josta on aina lähdetty maailmalle laivojen matkassa. Sen keskipisteessä ovat Eskilsin veljekset: levoton elämäntaiteilija Leonard, tyyni pappismies Isidor ja merikapteenikaksoset Richard ja Edvard. Juonta tästä kirjasta on turha hakea. Suureen maailmaan kuvaa ajan kulkua tämän ahvenanmaalaisen suvun jäs... Lue koko vinkki »
Suleika avaa silmänsä

Guzel Jahina: Suleika avaa silmänsä

Vallankumous Venäjällä, synnytetään Neuvostoliittoa. Tuhannen kulakkia kyyditään härkävaunuissa Siperiaan. Junamatka kestää puolen vuotta – viimeisellä jokitaipaleella pitkin Jeniseitä proomu uppoaa ja lopulta perille pääsee vain kolmisenkymmentä junamatkan aloittanutta. Perillä ei ole mitään, pelkkää taigaa ja urmaa. Kaikki on aloitettava ... Lue koko vinkki »
Uuden maailman katu

Markus Leikola: Uuden maailman katu

Markus Leikola on kirjoittanut melkoisen teoksen. Lähes 1000-sivuinen romaani kattaa koko joukon 1900-luvun suuria historiallisia tapahtumia. Yksittäisen päähenkilön sijasta Leikola näyttää tapahtumia useiden eri henkilöiden näkökulmasta. Henkilöt ovat todellisia, historiallisia ihmisiä suurien tapahtumien takana ja asiat tapahtuvat niin kuin ne... Lue koko vinkki »
Murhakuja

Timo Sandberg: Murhakuja

”Ei ole todellisuudessa olemassa mitään keskustalaisia eikä kultaisen keskitien humanisteja. Kysymys on ainoastaan eettisen porvarillisen elämänkatsomuksen ja materialistisen marxilaisuuden välisestä kamppailusta. Kultainen keskitie on sula mahdottomuus. Se joka liehittelee pakanallista antikristillisyyttä, hän liehittelee perkelettä.” Näin pau... Lue koko vinkki »