Luotto

Hernan Diaz: Luotto

Luotto on monitahoinen romaani, jossa on neljä näkökulmaa samaan kertomukseen. Ensimmäisenä lukija kohtaa Harold Vannerin romaanin Saatavat. Se kertoo pohatta Benjamin Raskista ja tämän puolista Helenistä. Rask on erakkomainen tupakanviljelyllä vaurastuneen suvun vesa ja onnistunut kasvattamaan suvun varallisuutta ennennäkemättömiin suuruuksiin häi... Lue koko vinkki »
Aikani Amerikassa

Sally Salminen: Aikani Amerikassa

Suomi oli 1930-luvun alussa maatalousyhteiskunta, jonka vaurastumisen vuodet vasta siinsivät horisontissa. Pulakautta pahensi osaltaan New Yorkin pörssiromahduksesta alkanut suuri lama. Taantumastaan huolimatta kehittyvä ja teollistuva Amerikka veti siirtolaisia puoleensa. Monen muun tavoin Sally Salminenkin lähti tuolloin sisarensa kanssa Atlan... Lue koko vinkki »

Keum Suk Gendry-Kim: Grass

Grass on niitä teoksia, jotka onnistuvat jättämään lukijansa aika lailla tyystin sanattomaksi, mikä on tietysti hieman ongelmallista arvostelijan kannalta, mutta yritetään silti. Ensimmäinen ajatukseni sarjakuvan luettuani oli kysymys, miten ihmeessä kukaan voi selvitä tällaisista tapahtumista järjissään? Kyseiset tapahtumat sijoittuvat vuosikym... Lue koko vinkki »

Carl Mothander: Paroneista bolševikkeihin

Vuonna 1928 ruotsalainen Carl Mothander sai avioliiton myötä harvinaisen pääsylipun maailmaan, joka oli paljolti ulkopuolisilta suljettu ja joka sittemmin katosi historian lehdiltä kokonaan. Baltiansaksalainen aatelisto, joka tunnettiin tuolloin myös nimityksellä balttialaiset paronit, oli hyvin sisäänpäinlämpiävä yhteisö, jossa olivat voimassa van... Lue koko vinkki »
Mekko meni taululle

Aila Meriluoto: Mekko meni taululle

Mekko meni taululle on riemastuttava kuvaus lapsuudesta ja nuoruudesta aikana, jolloin en ole itse ollut vielä mukana elämässä. Aila Meriluoto kertoo perheestään Savon sydämessä, isästä ja äidistä. Hän tutustuttaa lukijan sisareensa Sirkkaan, joka tuntuu olevan Ailan tuki ja turva. Lisäksi on ystäviä ja serkkuja ja heidän kanssaan leikkejä ja el... Lue koko vinkki »

Mikko Porvali ja Matti Putkinen: Vanki, vakooja, sissi

Inkerinsuomalaisten historia tulee lähelle ilman henkilökohtaisia kytköksiäkin. Maantieteellisesti se on heti Pietarin takana. Ajallisesti Inkerin synkät vuodet ovat lähihistoriaa; suuri osa alueen suomalaisista karkotettiin, teloitettiin tai kuoli pakkotyössä Stalinin vainojen aikana. Tietokirjailija Mikko Porvali on toimittanut Matti Putkisen ans... Lue koko vinkki »
Kuolema iltapäivällä

Ernest Hemingway: Kuolema iltapäivällä

Härkätaistelut olivat Hemingwaylle moraalinen harrastus, hän nautti niistä kaikin siemauksin, mutta mietti samalla, onko väärin innostua lajista, jossa tapetaan eläimiä. Hän pohtii kirjan sivuilla pitäisikö tuntua vastenmieliseltä, miksi hän itse niin pitää lajista sekä miten muut reagoivat härkätaisteluiden taiteelliseen raakuuteen. Kirjailija ... Lue koko vinkki »

James Herriot: Kaikenkarvaiset ystäväni

Luulin, että James Herriot kirjoittaa lastenkirjoja. Kaikki muut, jotka ovat kertoneet lukeneensa Kaikenkarvaiset ystäväni, ovatkin lukeneet sen kohtuullisen nuorina, mutta mikään lastenkirja se ei ole. Heti ensimmäisellä sivulla eläinlääkäri kiskoo sontaisella navetan lattialla vasikkaa lehmän kohdusta narun avulla. Kirjan myötä tulee selväksi, et... Lue koko vinkki »