Sataman kapakan Hilda

Silja Koivisto: Sataman kapakan Hilda

Ihmisestä ei jää juurikaan kirjallisia jälkiä, jos hän ei ole ollut yhteiskunnallisesti merkittävä, tehnyt rikoksia tai joutunut rikoksen uhriksi. Jonkun koko elämästä ainoa jälkipolville säästynyt tieto kirkonkirjojen lisäksi voi olla ruumiinavauspöytäkirjan kuvaus sisäelimien kunnosta, mätänemistilasta ja kuolinsyystä. Kun selasin arkistoja ranta... Lue koko vinkki »
Kylmästi laskeva mies

Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä ja Seppo Tiihonen: Kylmästi laskeva mies : talousvaikuttaja Risto Rytin elämä

Rytin toimet ja valinnat herättivät kirjoittajassa ihmettelyä, koska ne eivät sopineet siihen kuvaan, joka hänestä oli "monilla tahoilla Ruotsissa ja myös Suomessa" - "niin kylmä, niin realistinen, niin vapaa kaikesta tunneperäisestä ajattelusta, niin selkeästi laskelmoiva". Eikä tämä arvio ollutkaan täysin perusteeton, kirjoittaja myönsi. Ryti oli... Lue koko vinkki »
John Deweyn estetiikka

Kalle Puolakka: John Deweyn estetiikka : kokemus, luonto ja kulttuuri

Helsingin yliopiston estetiikan dosentti Kalle Puolakan kirjoittama John Deweyn estetiikka esittelee kattavasti amerikkalaisen filosofin ja kasvatuspsykologin John Deweyn ajatuksia estetiikasta. Kirja sopii luettavaksi niin filosofiaan vihkiytyneelle kuin filosofisen polkunsa alkumatkalla olevalle. Jos filosofian käsitteistö ei ole tuttua, saatt... Lue koko vinkki »
The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Anna Neima: The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Sana Utopia tulee kreikankielisestä sanoista 'ou-topos' ja 'eu-topos' joista ensimmäinen tarkoittaa paikkaa jota ei ole, ja toinen taas paikkaa joka on hyvä. Sanan keksijä ja utopisti Thomas More kritisoi aikansa yhteiskuntaa kuvaamalla romaanissaan Utopia ihanneyhteiskuntaa – samalla kuitenkin ajatellen, että oikeaa utopiaa on mahdotonta rakentaa.... Lue koko vinkki »
Astounding

Alec Nevala-Lee: Astounding

Alec Nevala-Leen vuonna 2018 julkaistu Astounding : John W. Campbell, Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, L. Ron Hubbard, and the Golden Age of Science Fiction on scifin jättiläisistä kertova tietokirja. Astounding Stories of Super-Science oli vuosina 1938–46 merkittävin amerikkalaiseen scifiin ja fantasiaan keskittyvä kioskilehti, joka lähes yksi... Lue koko vinkki »

Sanna Ryynänen: Meri Genetz : Levoton sielu

Kuvataiteen tuntemukseni on ehkä heikonlainen, mutta itse taiteilijoiden epäsovinnainen elämä on kiinnostanut aina. Luovuus on potentiaalia nähdä asiat toisin ja luoda uutta, ottaa riskejä ja rikkoa rajoja. Taiteellinen lahjakkuus on usein sekä rikkaus että riesa, herkkyyden ja vahvuuden ristiriitaa. En muista aiemmin Meri Genetzistä kuulleeni, mut... Lue koko vinkki »
Parkkilaiva Warma : Lajinsa viimeinen

Matti Jussila: Parkkilaiva Warma : Lajinsa viimeinen

Uudessakaupungissa rakennettiin vuonna 1922 parkkilaiva Warma, joka jäi lajinsa viimeiseksi. Se purjehti meriä Uudenkaupungin Laiva-Osakeyhtiön lipun alla, sitten ahvenanmaalaisen Gustaf Eriksonin laivastossa. Vuonna 1936 sen matka päättyi myrskyssa saatuihin vaurioihin. Warman vuonna 1930 tekemä purjehdus Foweystä kaoliinilastissa Genovaan ja s... Lue koko vinkki »
Tappotanner

Timothy Snyder: Tappotanner : Eurooppa Hitlerin ja Stalinin välissä

Timothy Snyderin Tappotanner : Eurooppa Hitlerin ja Stalinin välissä kertoo, mitä tapahtui Molotov–Ribbentrop-sopimuksen kattamilla alueilla toisessa maailmansodassa. Timothy Snyder keskittyy Molotov–Ribbentrop-sopimuksen solmimisen jälkeisiin tapahtumiin, jotka eskaloituivat toisen maailmansodan aikana kauhistuttavimpiin massamurhiin, mitä ihmi... Lue koko vinkki »
Volga virtaa nyt Moskovaan

Olavi Paavolainen: Volga virtaa nyt Moskovaan : Kirjoituksia Neuvostoliitosta

Olavi Paavolainen oli merkittävä kulttuurihenkilö 1900-luvun Suomessa; hänen toisaalta hohdokas, toisaalta traaginen elämänsä kulki kirjailijaryhmä Tulenkantajien palvotusta prinssistä kohti 1960-luvun alun alkoholisoitunutta Yleisradion johtajaa. Hänen pääteoksenaan voidaan pitää vuonna 1946 ilmestynyttä kirjaa Synkkä yksinpuhelu, mutta 1930-luvul... Lue koko vinkki »
Talvisota 1939–1940

Peter Munter, Vesa Nenye ja Toni Wirtanen: Talvisota 1939–1940

Talvisodasta lienee suomeksi sanottu kaikki, mitä sanoa voi. Tämä kirja kiinnosti kuitenkin tekijöidensä vuoksi. Vesa Nenyen ja Peter Munterin tunnen ennen kaikkea Puolenkuun pelien perustajina ja Munterin myös 1990-luvun larppiskenen isona nimenä, Toni Wirtanen taas lienee useimmille tuttu Apulannasta. Kolmikko on myös innokkaita peliharrastaji... Lue koko vinkki »
Messukylän veriteko

Tuomas Rimpiläinen: Messukylän veriteko ja muita rikostarinoita Suomesta

Tuomas Rimpiläisen kirja Messukylän veriteko ja muita rikostarinoita Suomesta sopii sekä tieto- että kaunokirjallisuuden ystäville. Rimpiläisen kirjassa kuvataan 1920- ja 1930-luvun Suomessa tapahtuneita rikoksia. Teoksen ajanjakso on väkivaltainen ja epätoivoinen, ja Rimpiläisen kirjaan valitsemat kohtalot ovat todellisia. Läpi kirjan on hahmotett... Lue koko vinkki »

Mikko Porvali ja Matti Putkinen: Vanki, vakooja, sissi

Inkerinsuomalaisten historia tulee lähelle ilman henkilökohtaisia kytköksiäkin. Maantieteellisesti se on heti Pietarin takana. Ajallisesti Inkerin synkät vuodet ovat lähihistoriaa; suuri osa alueen suomalaisista karkotettiin, teloitettiin tai kuoli pakkotyössä Stalinin vainojen aikana. Tietokirjailija Mikko Porvali on toimittanut Matti Putkisen ans... Lue koko vinkki »
Suomalaisen taidelasin kultakausi

Kaisa Koivisto ja Uta Laurén: Suomalaisen taidelasin kultakausi

1950-luvun muotoilu kaikkinensa on saanut jo suorastaan legendaarisen maineen, eikä tietenkään turhaan. Tämä kirja alkaa esittelemällä taustoja, jotka johtivat tällaisen omaehtoisen ja poikkeavan, arvostetun designin syntyyn ja varsinkin suomalaiseen lasiin ja erityisesti taidelasiin. Kirjassa käydään läpi suomalaisen taiteen kultakauden vaikutu... Lue koko vinkki »

Anton Rippon: Hitlerin olympialaiset 1936

Kansainvälinen olympiakomitea myönsi vuonna 1931 Berliinille pidettäviksi vuoden 1936 olympiakilpailut. Vain vajaata kahta vuotta myöhemmin Adolf Hitler nousi valtaan Saksassa, ja muuttunut tilanne toi epäilyksiä olympiakisajärjestelyjä kohtaan. Oliko olympiakomitea tehnyt kaikkien aikojen emämunauksen? Voisiko natsidiktatuuriin luisunut Saksa tode... Lue koko vinkki »