Molly & Henry

Kjell Westö: Molly & Henry : Romaani sotavuosilta

Sinä aamuna hän ymmärsi, että kun sota oli riittävän kaukana, siinä oli apokalyptista, perverssiä kauneutta. Se oli värien leikkiä, kuvia ja kaukaisia ääniä, ja ihmisen sisällä heräsi vavistus ja ihmetys. Vasta lähietäisyydellä astuivat esiin sodan helvetillinen luonne, sen monokrominen likaisenharmaa maailma täynnä yksinkertaista eläimellistä pelk... Lue koko vinkki »
Petosten talo

Mart Sander: Petosten talo

Litsid, tosiaankin tuolla Huorat- tai Nartut-nimellä tämä Mart Sanderin kirjasarja kulkee Virossa, Suomessa se on saanut säyseämmän nimen: Rouva Kukkin tytöt. Parempi näin, kuvaavampi, vähemmän räväkkä ja provosoiva, koska sisällöltään se on paljon antoisampi keskittyessään historialliseen Viron miehitykseen toisessa maailmansodassa. Suomi ja Suome... Lue koko vinkki »
Saattaja

Sari Elfving: Saattaja

Olenko pulassa tämän kirjan kanssa? Mitä sanoa, miten vetää yhteen, jotta säilyisi kokonaisuus, ettei pelkästään seksuaalisuuden puolelle luiskahtaisi? On perhostyttö, Laina, biologian ylioppilas. On sota-aika, mutta myös vuosikymmen sodan jälkeen. Ja sitten se, joka tärvelee, kai, ihmisen: seksuaalisuus, himon voima ja outous. Laina on apus... Lue koko vinkki »
Kuormarengin sota

Martti Issakainen: Kuormarengin sota

Leppoisaa luettavaa sodasta. Niin voi sanoa heinäveteläisen Martti Issakaisen (s. 1943) romaanista, ja jopa sen, että sen seurassa viihtyi. Lukijana istun ikään kuin Urmas-nuorukaisen kanssa vanhan, kiltin Liinukka-hevosen kyytiläisenä: ei meillä tässä mitään hoppua, vaikka sotatantereilla kopsuttelemme. Välillä rahtaamme hiekkaa ajourille, välillä... Lue koko vinkki »
Iso vihko

Ágota Kristóf: Iso vihko

Tämä oli taas näitä tapauksia: näin Ison vihkon kirjakaupassa ja kiinnostuin takakansitekstistä (”Mitään tällaista et ole ennen lukenut” on aika kova lupaus). Laitoin kirjan varaukseen ja kas, kirjastosta tuli ihan erinäköinen kirja. Tänä vuonna uudelleen julkaistu kirja onkin ilmestynyt suomeksi jo tuoreeltaan: Tammi julkaisi alunperin vuonna 1986... Lue koko vinkki »
Hietakehto

Sirpa Kähkönen: Hietakehto

Kuopio-sarjan kuudes osa vie meidät elokuisiin tunnelmiin vuonna 1943 – sattuipa siis hyvään hetkeen luettavaksi, kun elokuuta nytkin eletään. Parin edeltäjänsä tavoin Hietakehto kurkistaa lyhyen tuokion verran päähenkilöidensä elämään. Aivan yhdenpäivänromaanista ei ole kyse, mutta eipä huvilalla kovin paljon pidempääkään aikaa viivähdetä. Lyhy... Lue koko vinkki »
Lakanasiivet

Sirpa Kähkönen: Lakanasiivet

Jatkosodan aikana Kuopiota pommitettiin kerran, 1. heinäkuuta 1941. Lakanasiivet on yhdenpäivänromaani, joka kertoo tästä päivästä. Takakannen mukaan kyseessä on itsenäinen teos, mutta se on korkeintaan puolitotuus – aikaisemmat Kuopio-sarjan kirjat on syytä olla luettuna, ei tämä muuten aukea. Aamuvarhaisella Kuopioon saapuu matkalainen. Kabare... Lue koko vinkki »
Manhattan Beach

Jennifer Egan: Manhattan Beach

Eletään lamakautta New Yorkissa. Annan isä Ed Kerrigan työskentelee satamassa liiton hommissa, mutta tekee sivussa epämääräisiä bisneksiä gangsteri Dexter Stylesin kanssa. Näissä yhteyksissä 12-vuotias Anna kohtaa Stylesin ensimmäistä kertaa. Sitten seuraa hyppäys 1940-luvulle, sotavuosiin. Isä on kadonnut jonnekin ja Anna työskentelee Brooklyni... Lue koko vinkki »
Vinoristin kansa

Heikki Turunen: Vinoristin kansa

Heikki Turusen ortodoksievakoista kertova tarina on edennyt toiseen osaansa. Aloitusosa, Kuokka ja kannel, kertoo rajakarjalaisten elämästä Suojärven Hyrsylän Mutkassa 1920- ja 1930-luvuilla. Kylää ja huomista rakennetaan vast’ikään itsenäistyneen Suomen itäisimmässä kolkassa. Yhteistuumin saadaan aikaan suojeluskuntatalo ja tsasounakin, peltoa rai... Lue koko vinkki »
Ranskalainen sarja : Myrsky kesäkuussa

Emmanuel Moynot: Ranskalainen sarja : Myrsky kesäkuussa

Ranskalainen sarja : Myrsky kesäkuussa on alun perin Irène Némirovskyn kirjoittama maailmanmenestysromaani. Se kirjoitettiin toisen maailmansodan aikaan, mutta päätyi julkaistuksi vasta 50 vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen tämän muistikirjasta. Némirovsky kaavaili sarjaa moniosaiseksi, mutta menehtyi keskitysleirillä ennen kuin sai mahdollisuuden... Lue koko vinkki »

Hélène Grémillon: Uskottuni

Uskottuni koostuu tapahtumista, joilla on vaikutus moniin ihmisiin. Yksi heistä päättää lopulta kertoa ja paljastaa kaiken. Kehystarinan aloittaa Camille, joka kamppailee raskauden ja äitinsä kuoleman kanssa. Ennen poismuuttoa, posti tuo surunvalitteluiden joukossa kirjeitä Louisilta, joka kertoo kirje kerrallaan rakkaudesta naiseen nimeltä Annie. ... Lue koko vinkki »
Siellä jossakin

Laila Hietamies: Siellä jossakin

Pitkästä aikaa tartuin Lailan kirjaan. Siellä jossakin on vielä Hietamiehen nimellä, nykyisinhän Laila on Hirvisaari. Olen aina tykännyt todella paljon Laila Hietamiehen kirjoista, sillä ne ovat hyvin kirjoitettuja ja niissä on sellainen fiilis, joka jää pitkäksi aikaa mieleen. Siellä jossakin kertoo jatkosodan keväästä 1943. Rakuuna Tukeva on p... Lue koko vinkki »