Kuormarengin sota

Martti Issakainen: Kuormarengin sota

Leppoisaa luettavaa sodasta. Niin voi sanoa heinäveteläisen Martti Issakaisen (s. 1943) romaanista, ja jopa sen, että sen seurassa viihtyi. Lukijana istun ikään kuin Urmas-nuorukaisen kanssa vanhan, kiltin Liinukka-hevosen kyytiläisenä: ei meillä tässä mitään hoppua, vaikka sotatantereilla kopsuttelemme. Välillä rahtaamme hiekkaa ajourille, välillä... Lue koko vinkki »
Iso vihko

Ágota Kristóf: Iso vihko

Tämä oli taas näitä tapauksia: näin Ison vihkon kirjakaupassa ja kiinnostuin takakansitekstistä (”Mitään tällaista et ole ennen lukenut” on aika kova lupaus). Laitoin kirjan varaukseen ja kas, kirjastosta tuli ihan erinäköinen kirja. Tänä vuonna uudelleen julkaistu kirja onkin ilmestynyt suomeksi jo tuoreeltaan: Tammi julkaisi alunperin vuonna 1986... Lue koko vinkki »
Morsianten laiva

Jojo Moyes: Morsianten laiva

Jojo Moyesin uusin kirja Morsianten laiva vei minut syville vesille – kirjaimellisesti ja miksei kuvaannollisestikin. Toisen maailmansodan jälkeen Britannian kuninkaallinen laivasto järjesti yhteiskuljetuksia Australian sotamorsiamille, jotka olivat sodan aikana avioituneet brittisotilaiden kanssa. Moyesin isoäiti Betty McKee oli yksi heistä. Ta... Lue koko vinkki »
Desantti

Timo Sandberg: Desantti

Timo Sandberg on tuottelias ja samalla laadukas dekkarikirjailija. Tämä uusin kirja ei kuitenkaan ole varsinaisesti dekkari, vaan jatkosotaan sijoittuva historiallinen jännitysromaani. Kyllähän se aika jännittävä olikin! Desantti on jo kuudes osa Lahtea kuvaavassa Mustamäki-sarjassa, jossa keskeisenä henkilönä on ollut ylietsivä Otso Kekki, rauh... Lue koko vinkki »
Ruusukoodi

Kate Quinn: Ruusukoodi

1940. Toinen maailmansota riehuu Euroopassa ja vaikuttaa lukemattomien ihmisten elämään. Sota-aika on raskasta ja kaikki Iso-Britanniassa tuntevat huolta läheisistään, kun miehet lähtevät rintamalle ja sotamielialasta yritetään pitää huolta samalla kun töitä paiskitaan tauotta. Jokainen haluaa kantaa kortensa kekoon. Myös Osla, Beth ja Mab halu... Lue koko vinkki »
Auschwitzin sisaret

Roxane van Iperen: Auschwitzin sisaret

Roxanne van Iperen osuu löytämään talon, joka on kuin unelma. Korkea pesä Alankomaissa ja siellä maaseudulla. Talo on suuri ja kaunis. Myös täynnä salaisuuksia, jotka paljastuvat pikkuhiljaa kun taloa aletaan kunnostaa entiseen kukoistukseensa. Kertomus paljastaa, miten nuoret Brilleslijeperin sisarukset Janny ja Lien ovat pitäneen aikoinaan taloa ... Lue koko vinkki »

Julien Fry ja Lucas Varela: Michigan : On the Trail of a War Bride

Toisen maailmansodan jälkeen Euroopasta lähti Yhdysvaltoihin noin 200 000 sotamorsianta, eli naisia, jotka olivat löytäneet amerikkalaisjoukoista itselleen sulhon. Ranskalainen Odette on yksi näistä tuhansista naisista. Arkielämä Pariisissa vaihtuu tyystin erilaiseen elämään Michiganin maaseudulla, eikä vaihto erilaiseen kulttuuriin kauas omasta pe... Lue koko vinkki »

Keum Suk Gendry-Kim: Grass

Grass on niitä teoksia, jotka onnistuvat jättämään lukijansa aika lailla tyystin sanattomaksi, mikä on tietysti hieman ongelmallista arvostelijan kannalta, mutta yritetään silti. Ensimmäinen ajatukseni sarjakuvan luettuani oli kysymys, miten ihmeessä kukaan voi selvitä tällaisista tapahtumista järjissään? Kyseiset tapahtumat sijoittuvat vuosikym... Lue koko vinkki »
Älä astu sieluuni kengät jalassa

Paola Pigani: Älä astu sieluuni kengät jalassa

Vapautta rakastavat romanit, Ranskan natsimiehitys – ei se kaikista toivoa luovin yhdistelmä. Älä astu sieluuni kengät jalassa kertoo yhden romanisuvun tarinan 1940-luvun Ranskassa. Perhe joutuu keskitysleirille, koska kaiken maailman irtolaisethan eivät vapaana kuljeksi, olkoonkin että romanit ovat osansa tehneet muun muassa taistellen ensimmäises... Lue koko vinkki »
Yllämme kaartuva taivas

Juha Siro: Yllämme kaartuva taivas

Juha Siron Yllämme kaartuva taivas seuraa kahden eri henkilön elämää eri aikakausissa. En ottanut tätä romaania lukulistalle, koska se on eksistentialistinen, vaan koska siinä on natseja! Romaanissa on kaksi aikatasoa, josta yksi sijoittuu 1930–50-luvun Saksaan ja toinen vuoteen 2026. Ensimmäisellä tasolla seuramme saksalaisen miehen elämää l... Lue koko vinkki »
Petsamo

Arnaldur Indriðason: Petsamo

Arnaldur Indriðasonin toisen maailmansodan aikaan sijoittuvien dekkareiden sarjassa on vuorossa tapaus, jossa nuori mies saa surmansa amerikkalaisten suosiman kapakan takapusikoissa. On vuosi 1943, ja brittiläiset miehittäjät ovat pääosin vaihtuneet amerikkalaisiin. Sotapoliisi Thorsonin ja rikospoliisi Flóventin tutkimuksissa käy ilmi, että pitkää... Lue koko vinkki »
Manhattan Beach

Jennifer Egan: Manhattan Beach

Eletään lamakautta New Yorkissa. Annan isä Ed Kerrigan työskentelee satamassa liiton hommissa, mutta tekee sivussa epämääräisiä bisneksiä gangsteri Dexter Stylesin kanssa. Näissä yhteyksissä 12-vuotias Anna kohtaa Stylesin ensimmäistä kertaa. Sitten seuraa hyppäys 1940-luvulle, sotavuosiin. Isä on kadonnut jonnekin ja Anna työskentelee Brooklyni... Lue koko vinkki »

Voldemar Veedam ja Carl B. Wall: Purjehdus vapauteen

Toinen maailmansota oli Virolle suurten koettelemusten aikaa. Puna-armeijan miehittäessä maan kymmenettuhannet ihmiset pakenivat maasta, ja peräti 20 000 heistä päätyi Ruotsiin. Tilanne oli pakolaisten kannalta kuitenkin kaikkea muuta kuin ratkaistu. Neuvostoliitto painosti voimakkaasti Ruotsia palauttamaan "neuvostokansalaisensa" ja moni virolaine... Lue koko vinkki »
Kenttäharmaita naisia

Irja Virtanen: Kenttäharmaita naisia

Irja Virtanen kirjoitti omien sotakokemustensa perusteella vuonna 1956 julkaistun kirjan Kenttäharmaita naisia. Siinä helsinkiläinen Ulla Rantala on opiskellut radistiksi ja lähtee Lotta Svärdin riveissä jatkosotaan radistilotaksi. Kirja sai 1950-luvulla tympeät kritiikit, eikä kustantaja ottanut uutta painosta. Niinpä Kenttäharmaat naiset sai v... Lue koko vinkki »
Saksalainen talo

Arnaldur Indriðason: Saksalainen talo

Kesällä 1941 liittoutuneiden joukot, ensin britit ja aivan viimeksi myös amerikkalaiset, miehittävät Islantia. Ennen sotaa vähäistä jalansijaa maassa saaneet natsimieliset ovat hiljenneet tai poistettu maasta. Sitten Reykjavikia kuohuttaa poikkeuksellinen murha. Nuori rikospoliisi Flóvent saa ensimmäiseksi henkirikoksekseen sangen hankalan tapaukse... Lue koko vinkki »

Hanneriina Moisseinen: Kannas

Eletään vuotta 1944 ja Karjalankannaksen evakuointi on täydessä käynnissä. Lähtöä valmisteleva karjapiika Maria Shemeikka odottaa vielä isäänsä rahdin ajosta, samalla kun mielensä murtanut sotamies Oksala kerätään paareille joukkonsa ainoana henkiinjääneenä. Muutaman päivän aikana koko maailma kääntyy ympäri, eikä mikään tule enää olemaan samalla t... Lue koko vinkki »
Hunan

J. Pekka Mäkelä: Hunan

Tässäpä kirja, jota olen odottanut jo hyvän tovin. J. Pekka Mäkelän edellisestä kirjasta on jo viitisen vuotta aikaa ja matkan varrella Hunanista on ollut puhetta jo pitkään. On ilo todeta, että odotus palkitaan: Hunan on erinomainen. Hunanin lähtökohtana on Mäkelän kummitädin Helvi Södermanin päiväkirjat. Söderman oli Kiinassa lähetyssaarnaajan... Lue koko vinkki »
Maus

Art Spiegelman: MAUS I & II

Sarjakuvapiirtäjä Art Spiegelmanin vanhemmat Vladek ja Anja olivat puolanjuutalaisia, jotka selvisivät Auschwitzin ja Breslaun keskitysleireiltä elossa. Sarjakuvaromaanin klassikoksi noussut MAUS on Art Spiegelmanin versio hänen isänsä tarinasta – surullisesta, onnekkaasta, järkyttävästä tarinasta. MAUS etenee kahdella tasolla. Yhtäällä on Vlade... Lue koko vinkki »
Tappotanner

Timothy Snyder: Tappotanner : Eurooppa Hitlerin ja Stalinin välissä

Timothy Snyderin Tappotanner : Eurooppa Hitlerin ja Stalinin välissä kertoo, mitä tapahtui Molotov–Ribbentrop-sopimuksen kattamilla alueilla toisessa maailmansodassa. Timothy Snyder keskittyy Molotov–Ribbentrop-sopimuksen solmimisen jälkeisiin tapahtumiin, jotka eskaloituivat toisen maailmansodan aikana kauhistuttavimpiin massamurhiin, mitä ihmi... Lue koko vinkki »