Aikuisuus

Tove Ditlevsen: Aikuisuus

Tove Ditlevsenin omaelämäkerrallisen Kööpenhamina-trilogian kolmannessa osassa Ditlevsen on mennyt käytännöllisistä syistä naimisiin itseään 30 vuotta vanhemman Viggo F. Møllerin kanssa edistääkseen kirjailijanuraansa. Esikoisromaani Lapselle on tehty pahaa ilmestyykin, mutta muuten eteneminen ei ole aivan yksinkertaista. Avioliitto Møllerin ka... Lue koko vinkki »
The Waiting

Keum Suk Gendry-Kim: The Waiting

Keum Suk Gendry-Kimin edellinen sarjakuva Grass käsitteli korealaisten lohtunaisten karua kohtaloa toisen maailmansodan aikaan. Myös The Waiting käsittelee historiallista traumaa, mutta tällä kertaa aiheena on Korean sota ja ne lukemattomat perheet, jotka joutuivat eri puolille rajaa, pystymättä enää koskaan näkemään toisiaan. Miltä tuntuu joutu... Lue koko vinkki »
Ennen kuin olimme sinun

Lisa Wingate: Ennen kuin olimme sinun

Jo kaksi vuotta New York Timesin myydyimpien kirjojen listalla pysytellyt teos on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja, jossa kirjailija Lisa Wingate kertoo kahden eri aikaan elämänsä aloittaneen ihmisen kautta siitä, miten Memphisissä toimivan orpokodin toiminta muutti niin monen ihmisen elämän pysyvästi. Rill Foss on kaksitoista vuonna 1939,... Lue koko vinkki »
Toisten maa

Leïla Slimani: Toisten maa

Kun Leïla Slimani on aikaisemmin kirjoittanut esikoisteoksessaan nymfomaani Adèlesta ja menestyneessä Kehtolaulussa modernin psykologisen jännitysromaanin, Toisten maan sijoittuminen Marokkoon toisen maailmansodan jälkeen oli pieni yllätys. Marokkolais-ranskalainen Slimani kirjoittaa elämästä Ranskan protektoraattina olleessa Marokossa puoliksi ran... Lue koko vinkki »
Xu Sanguanin elämä ja verikaupat

Yu Hua: Xu Sanguanin elämä ja verikaupat

Jos olet koskaan pohtinut, miksi verenluovutuksesta ei makseta rahallista korvausta, tästä kirjasta se selviää. Xu Sanguanin elämä ja verikaupat kertoo Xu Sanguanista, joka jo nuorena miehenä oppii, että myymällä verta tienaa hyvin. Kotikylässä pidetään vahvoina vain miehiä, jotka ovat käyneet myymässä vertaan, ja maksettu 35 yuanin korva... Lue koko vinkki »

Johanna Laitila: Lilium regale

Lilium regale tempaisee mukaansa heti alkumetreiltä. Ollaan Ruotsissa ja Elisa hoivaa äitiään, joka on täysin tiedottomana vuodepotilaana. Tätä vain hetken, sillä sitten mennään ajassa taaksepäin, kun Elisan äiti oli nuori Else 1940-luvun Tornionjokilaaksossa. Else jää isoon ikävään, kun isä kaatuu sodassa ja äiti tulee pörröksi. Sota ajaa Elsen... Lue koko vinkki »
Kadonneen kaupungin varjo

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo

Mikko Porvalin Kadonneen kaupungin varjo päättää Karelia Noir -trilogian, joka kertoo viipurilaisen etsiväkaksikko Jussi Kähösen ja Salomon Eckertin seikkailuista 1920-luvulta alkaen. Kolmas osa sijoittuu jatkosodan aikoihin ja vaaran vuosiin sodan jälkeen. Luonteeltaan Kadonneen kaupungin varjo muistuttaa enemmän sarjan aloitusosaa Sinisen kuol... Lue koko vinkki »

Heikki Turunen: Nenkoset

Heikki Turusen Nenkoset on Laatokan Karjalan ortodoksievakoista kertovan trilogian päätösosa. Suomessa eletään jälleenrakentamisen aikaa sodan jälkeen. Suojärveltä Juukaan saapuneet evakot yrittävät parhaansa mukaan sopeutua uuteen elämään ja totutella rinnakkaiseloon kantasuomalaisten kanssa. Posolkan vankileirin kauhut ovat vaihtuneet uudenlaisee... Lue koko vinkki »
Unelmien tiedekunta

Sara Stridsberg: Unelmien tiedekunta : Lisäys seksuaaliteoriaan

Pidin kovasti Sara Stridsbergin ensimmäisestä suomennetusta romaanista Niin raskas on rakkaus (2016), joka kertoi mielisairaasta isän ja hänen nuoren tyttärensä suhteesta. Nythän Stridsberg on saanut kuuluisuutta kirjojensa ulkopuoleltakin: hänhän oli arvostetun Ruotsin akatemian jäsen, joka muutaman muun kanssa jätti paikkansa protestiksi akatemia... Lue koko vinkki »
Uuden maailman katu

Markus Leikola: Uuden maailman katu

Markus Leikola on kirjoittanut melkoisen teoksen. Lähes 1000-sivuinen romaani kattaa koko joukon 1900-luvun suuria historiallisia tapahtumia. Yksittäisen päähenkilön sijasta Leikola näyttää tapahtumia useiden eri henkilöiden näkökulmasta. Henkilöt ovat todellisia, historiallisia ihmisiä suurien tapahtumien takana ja asiat tapahtuvat niin kuin ne... Lue koko vinkki »
Ivan Denisovitšin päivä

Aleksander Solženitsyn: Ivan Denisovitšin päivä

Ivan Denisovitšin päivä kuvaa yhden päivän päähenkilönsä elämässä. Ivan Denisovitš on tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankileirille Siperiaan. Tuomio tuli maanpetoksesta, sodassa Ivan Denisovitš jäi saksalaisten vangiksi ja pääsi pakoon, joten maanpetossyytehän siitä napsahti. Nyt on tuomiosta kuitenkin menossa kahdeksas vuosi ja elämä jatkaa leirillä... Lue koko vinkki »
Punaisen sään tiikerit

Liza Klaussmann: Punaisen sään tiikerit

Serkukset, Nick ja Helena, juovat viimeisiä drinkkejään ennen kuin Nickin mies, Hughes, saapuu sodan runtelemasta Englannista ja Helena lentää kihlattunsa Averyn kanssa Hollywoodiin. He odottavat tulevaisuudelta vain upeita yhteisiä perhekesiä Martha's Vineyardilla: miehet, vaimot ja paljon giniä! Maailma on vielä avoin ja täynnä mahdollisuuksia he... Lue koko vinkki »
Kovan onnen poika

Edward Bunker: Kovan onnen poika

Alex Hammond on älykäs nuori poika, mutta  joutuu lastenkotiin koska isä ei pysty ainoana huoltajana hoitamaan poikaansa sekä käymään töissä. Alex saa myös silmittömiä raivokohtauksia, joiden takia hän ajautuu toinen toistaan pahempiin laitoksiin. Älykkyys, uteliaisuus ja nuori mieli tutustuttavat Alexin rikoksiin ja vaikka hän tietääkin mikä ... Lue koko vinkki »

Matti Klinge: Kadonnutta aikaa löytämässä : muistelmia 1936–1960

Näitä muistelmia onkin odotettu. Sen verran itsestään pitävä, elitistinen, mutta sivistynyt ja pätevä historioitsija Matti Klinge on, että häneltä myös voi odottaa näköistään kirjaa – tai varmaankin sarjan ensimmäistä osaa. Päästään oikeastaan vasta alkuun; Klinge kertoo paljon vanhemmistaan sekä heidän suvuistaan ja menetetystä omaisuudesta, jo... Lue koko vinkki »

Hilkka Ravilo: Nimeltään Eerika

Eerika on lappalaisen Luossajoen vahvasti lestadiolaisen kylän alinta kastia: hän on saksalaisen sotilaan ja suomalaisen naisen avioton lapsi, huoran nuorennos, kuten häntä kutsutaan. Kun Eerikan äiti Enni lähtee Saksaan etsimään rakastettuaan Dieteriä, 15-vuotias Enni päättää jättää Luossajoen taakseen ja pääsee Tampereelle piiaksi. Kirjan lukuisa... Lue koko vinkki »

Alain Claude Sulzer: Väärään aikaan

Tämän kirjan suuri salaisuus aukenee lukijalle vähitellen – ellei sitten lue takakansitekstiä tai alkulehdellä olevaa kirjailijan esittelyä. Niinpä tuntuu turhalta tässä esittelyssäkään peitellä, että kysymys on isän homoseksualisuudesta. Kertojaminä, jonka nimeä ei lukijalle paljasteta, on muutamien tekstissä esiintyvien viitteiden mukaan jo keski... Lue koko vinkki »

Carlos Ruiz Zafón: Taivasten vanki

Barcelona, vuosi Tuulen varjon tapahtumien jälkeen. Semperen ja pojan kirjakaupassa Daniel Sempere kohtaa erikoisen ja uhkaavan miehen, joka ostaa isolla rahalla kaupan kalleimman kirjan ja lahjoittaa sen Fermín Romero de Torresille – joka työskentelee kirjakaupassa. Muukalainen jättää kirjaan viestin, jolla osoittaa tietävänsä jotain Fermínin taus... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Muistan : Lapsuus

Hannu Mäkelä muistelee tässä omaa lapsuuttaan jo hyvin varhaisesta iästä lähtien. Millaista oli elää sodanjälkeisessä Kalliossa 1940–50-luvuilla, lapsena ja varhaisnuorena. Mäkelä syntyi keskelle pommituksia ja hälytyksiä 1943. Varhaisimmat itse koetut muistot ovat tarhasta, tunnetusta Ebeneseristä, jota hänkin kävi — tai joutui käymään. Sieltä hän... Lue koko vinkki »