Vuorten laulu

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Vietnamin historia on monille suomalaisille tuttua lähinnä amerikkalaisista Vietnamin sodan kuvauksista. Vietnamilaista näkökulmaa maan historiaan on ollut tarjolla vähemmän, huomattavimpana poikkeuksena Kim Thúyn kauniin runolliset kirjat. Nyt uutta näkökulmaa antaa Nguyễn Phan Quế Mai, jonka romaani Vuorten laulu kuvaa yhden vietnamilaissuvun ... Lue koko vinkki »
Lontoon tyttö

Susanna Alakoski: Lontoon tyttö

Susanna Alakoski aloitti neliosaiseksi tarkoitetun omista sukujuuristaan kertovan sarjansa Pumpulienkeli-romaanilla (2021); se kuvasi maalta tulleen nuoren Hildan elämänvaiheita hänen jouduttuaan olosuhteiden pakosta lähtemään kotoaan Vaasaan puuvillatehtaan työläiseksi. Nyt keskiössä ovat Hildan lisäksi hänen aikuiset lapsensa Jonni ja Greta, jois... Lue koko vinkki »
Pyykkilaudasta pillereihin

Maria Vanha-Similä: Pyykkilaudasta pillereihin

Arkinen historia on usein arkisuudestaan huolimatta kiinnostavaa. Maria Vanha-Similän tuoreen kirjan aiheena on naisten elämä Suomessa 1950–1970-luvuilla. Aihepiiri on FT Vanha-Similän ominta aluetta, hän on keskittynyt tutkimuksissaan arkielämään ja väitellyt lapsiperheiden arjesta tehdasyhteisössä juuri tällä aikakaudalle. Kirja kuvaa naisten ... Lue koko vinkki »

Kristiina Markkanen: Caj Bremer : Mies katolla

Suomen tunnetuin lehtikuvaaja ja akateemikko Caj Bremer on ehtinyt jo kunnioitettavaan 90 vuoden ikään. Tämä jos mikä on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan miehen mittavaa elämäntyötä, johon kiteytyy olennainen osa suomalaisen kuvajournalismin historiasta 1950-luvulta aina 1990-luvun alkuun. Kristiina Markkanen lähestyy aihetta mielenkiintoisell... Lue koko vinkki »
Pimeä voima

Mai Jia: Pimeä voima

Mai Jian edellinen suomennettu teos Koodinmurtaja kertoi Kiinan huippusalaisessa koodiyksikössä 701 työskentelevästä koodinmurtajasta. Kryptoanalyysin parissa jatkaa myös Pimeä voima, joka vie lukijan takaisin yksikön 701 maailmaan. Tällä kertaa kirja on jaettu neljään osaan, joista jokainen kertoo yhden poikkeuksellisen yksilön tarinan. Ah Bing... Lue koko vinkki »

Michael Chabon: Kuunkajo

Michael Chabonin Kuunkajon lieveteksti kysyy, onko kirja romaani, muistelma vai silkkaa sumutusta. Kysymys on sangen hyvä, mutta lopulta kuitenkin merkityksetön. Sillä vaikka Kuunkajon kertoja on nimeltään Mike Chabon ja hän kertoo koko ajan (nimeämättä) isoisänsä tarinaa, on tämän kiinnostavan romaanin tärkein koukku yksinkertaisesti vetävä kertom... Lue koko vinkki »
Aikamatka : Nostalginen vuosikirja

Jukka Vesterinen: Aikamatka : nostalginen vuosikirja 1958, 1968, 1978

Aikamatka-kirjat ovat parhaita fiilistelykirjoja, sillä niiden sivuilla voi todella tehdä matkoja lapsuuteen ja nuoruuteen, ihan lukijan iän mukaan. Tässä kirjassa on kolmelta vuosikymmeneltä kivoja tarinoita. 1958 – kun itse en ollut vielä syntynytkään. Oli ehkä hauskin vuosi, juuri sen takia, miten aika on muuttunut ja se, mitä oli silloin, tu... Lue koko vinkki »
Autarktis

Tommi Liimatta: Autarktis

Kemi, Tervola, Rovaniemi, siitäkin ylemmäs. Kuka selviytyy pohjoisessa hengissä, ja miten? Tommi Liimatan Autarktis pyrkii selvittämään pohjoisen miehen (nimenomaan miehen) luonnetta ja mielenlaatua kolmen sukupolven näkökulmasta. Sodan käyneet miehet: miten he sopeutuivat siviilielämään. Miksi pullo houkutti? Heidän poikansa, 1950-luvun lapset: vi... Lue koko vinkki »

Kalevi Kalemaa: Sinisalon Veikko

Riihimäen Herajoelta maailmalle lähtenyt taiteilijaprofessori Veikko Sinisalo (1926–2003) oli yksi sodanjälkeisen sukupolven tunnetuimmista suomalaisista näyttelijöistä. Hän aloitti uransa 1950-luvun alussa Tampereen Työväen teatterissa Eino Salmelaisen katseen alla. Vaikka lähtökohtaisesti Sinisalo oli näyttämöiden mies, laajempaan kuuluisuuteen h... Lue koko vinkki »
Muistin piinaamat

Arnaldur Indriðason: Muistin piinaamat

1970-luvun lopulla Erlendur on vastikään siirtynyt rikospoliisiin järjestyspoliisin puolelta esimiehensä Marionin kannustamana. He joutuvat selvittelemään juttua, jossa pahasti murskaantunut ruumis löytyy lämpövoimalan lauhdevesilammesta (paikalta, jossa nykyään toimii yksi Islannin tärkeimmistä turistikohteista, Blue Lagoon -kylpylä). Juttu paljas... Lue koko vinkki »
Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskaja: Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskajan Vihreän teltan alla on 750-sivuinen tiiliskivi ja yritys selittää selittämätöntä eli sitä, millaista elämä Neuvostoliitossa oli. Tarina alkaa eräänä historiallisena päivänä vuonna 1953 ja jatkuu aina 1990-luvulle asti. Sen keskiössä on kolme koulupoikaa, ja vaikka tarina tempoilee sivu­henkilöstä, tilanteesta ja paikasta toiseen... Lue koko vinkki »
Minun Kiinani

Li Kunwu ja Philippe Ôtie: Minun Kiinani

Minun Kiinani on kolmiosainen trilogia, jossa propagandapiirtäjä Li Kunwu kertoo elämästään Kiinassa. Tarina ja kuvitus ovat Lin, käsikirjoituksen on laatinut ranskalainen Philippe Ôtie. Trilogian ensimmäinen osa, Isän aika, alkaa 1950-luvun alusta Lin vanhempien kohtaamisesta ja päättyy 1970-luvulle puhemies Maon kuolemaan. Matka... Lue koko vinkki »
Seitsemän elämääni

Mo Yan: Seitsemän elämääni

Vuoden 2012 nobelistin Mo Yanin kirjan päähenkilölle käy kehnosti: hänet tapetaan heti kirjan alkusivuilla. On vuosi 1950 ja maanomistaja Ximen Nao on tapettu pari vuotta aikaisemmin. Ximen Nao oli hyvä mies, joka ei koskaan tehnyt pahaa kenellekään, mutta vallankumous vaatii vihollisia ja rikas maanomistaja on ilmeinen kohde. Ximen Nao ammuta... Lue koko vinkki »

Erkki Alaja ja Aulis Rytkönen: Monsieur Magic : Aulis Rytkönen

Aulis Rytkösestä tuli vuonna 1952 ensimmäinen suomalainen ammattilaisjalkapalloilija, kun hän solmi sopimuksen Ranskan toiseksi ylimmän sarjatason Toulouse FC:n kanssa. Jo ensimmäinen kausi päättyi nousuun Ranskan pääsarjaan, ja tärkeitä maaleja ampuneesta taitavasta suomalaisesta välihyökkääjästä tuli toulouselaisfanien suosikki. Rytkönen edusti T... Lue koko vinkki »

Hilkka Ravilo: Nimeltään Eerika

Eerika on lappalaisen Luossajoen vahvasti lestadiolaisen kylän alinta kastia: hän on saksalaisen sotilaan ja suomalaisen naisen avioton lapsi, huoran nuorennos, kuten häntä kutsutaan. Kun Eerikan äiti Enni lähtee Saksaan etsimään rakastettuaan Dieteriä, 15-vuotias Enni päättää jättää Luossajoen taakseen ja pääsee Tampereelle piiaksi. Kirjan lukuisa... Lue koko vinkki »
Aina joku eksyy

Reko Lundán: Aina joku eksyy

Hanna virui vuorokauden tajuttomana olohuoneen matolla ennen kuin pääsi sairaalaan. Parikymmentä vuotta jatkunut reipas ryyppääminen on sekoittanut hänen päänsä, eikä hän enää erota omia lapsiaan vanhemmistaan eikä nykyhetkeä menneisyydestä. Liisa ja Aki ovat viisikymppisen Hannan kolmekymmenvuotiaat kaksoset, jotka ovat vanhempiensa avioeron jälke... Lue koko vinkki »

Michael Heatley ja Deke Leonard: Elvis

On legendoja joista riittää kirjoitettavaa ja uusia kuvia aina vain. Yksinkertaisesti nimetty Elvis on kuvitettu tietopaketti Elvis Presleyn uran ja elämän vaiheista jaettuna 20 lukuun. Erikoisen kirjasta tekee tietokirjamainen ote ja kirjan mukana tuleva CD. Olin yllättynyt, että CD:ltä löytyi kappale, jota en muista kuulleeni. Itse en ole kosk... Lue koko vinkki »