Mailis Janatuinen: Katso minuun pienehen : Lapsuusmuistoja 50-luvulta

Heti myyty, kun näin kirjan nimen ja kansikuvan. Tuo koskettaa, menee pinnan läpi jokaisesta ihohuokosesta, varsinkin näinä korona-aikoina – ja vielä kun on kevät! Niin paljon tuttua: omat muistikuvat alkavat vyöryä esiin; vähällä, jotteivät syrjäytä kirjan tekijän kertomia. Mailis Janatuinen (s. 1949) kertoilee hajamiettein lapsuuttaan Savos... Lue koko vinkki »

Kristiina Markkanen: Caj Bremer : Mies katolla

Suomen tunnetuin lehtikuvaaja ja akateemikko Caj Bremer on ehtinyt jo kunnioitettavaan 90 vuoden ikään. Tämä jos mikä on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan miehen mittavaa elämäntyötä, johon kiteytyy olennainen osa suomalaisen kuvajournalismin historiasta 1950-luvulta aina 1990-luvun alkuun. Kristiina Markkanen lähestyy aihetta mielenkiintoisell... Lue koko vinkki »

Tony Curtis: Some Like It Hot : Me, Marilyn and the Movie

Some Like It Hot eli Piukat paikat on yksi maailman hauskimmista komedioista. Tony Curtis, näyttelijä ja moniosaaja päätti kirjoittaa elokuvan tekemisestä viisikymmentä vuotta myöhemmin. Kirja kertoo koko elokuvan tuotannosta, sen ideasta ensi-iltaan saakka, mutta pääpaino on kuvauspaikan henkilökemioissa ja tietenkin Marilynissä. Curtis kirjoit... Lue koko vinkki »
Mielen maisemissa

Paul Auster: Mielen maisemissa

Nyt on vähän hankala kirja vinkattavana, nimittäin Paul Austerin uusin teos Mielen maisemissa. Auster on yksi amerikkalaisen nykykirjallisuuden suurimmista nimistä, äärimmäisen älykäs ja analyyttinen kirjoittaja, jonka teosten parissa olen aiemmin aina viihtynyt erinomaisesti – tuntuu, kuin Austerin kirjojen äärellä olisi aina itseään sopivasti fik... Lue koko vinkki »

Diana Webster: Ikuisesti Suomi : Turku/Åbo 1952-1953

Kun nuori Diana Webster saapui Suomeen yhdeksäksi kuukaudeksi, hän ei tiennyt maasta yhtään mitään. Yhtä hyvin hän olisi voinut olla menossa Patagoniaan... Webster etsi vain lyhytaikaista työpaikkaa ulkomailta, koska matkustelu ja kirjoittaminen kiinnostivat häntä. Niinpä nuori Oxfordista valmistunut neiti sai työpaikan Suomesta British Councili... Lue koko vinkki »

Matti Klinge: Kadonnutta aikaa löytämässä : muistelmia 1936–1960

Näitä muistelmia onkin odotettu. Sen verran itsestään pitävä, elitistinen, mutta sivistynyt ja pätevä historioitsija Matti Klinge on, että häneltä myös voi odottaa näköistään kirjaa – tai varmaankin sarjan ensimmäistä osaa. Päästään oikeastaan vasta alkuun; Klinge kertoo paljon vanhemmistaan sekä heidän suvuistaan ja menetetystä omaisuudesta, jo... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Muistan : Lapsuus

Hannu Mäkelä muistelee tässä omaa lapsuuttaan jo hyvin varhaisesta iästä lähtien. Millaista oli elää sodanjälkeisessä Kalliossa 1940–50-luvuilla, lapsena ja varhaisnuorena. Mäkelä syntyi keskelle pommituksia ja hälytyksiä 1943. Varhaisimmat itse koetut muistot ovat tarhasta, tunnetusta Ebeneseristä, jota hänkin kävi — tai joutui käymään. Sieltä hän... Lue koko vinkki »