Lontoon tyttö

Susanna Alakoski: Lontoon tyttö

Susanna Alakoski aloitti neliosaiseksi tarkoitetun omista sukujuuristaan kertovan sarjansa Pumpulienkeli-romaanilla (2021); se kuvasi maalta tulleen nuoren Hildan elämänvaiheita hänen jouduttuaan olosuhteiden pakosta lähtemään kotoaan Vaasaan puuvillatehtaan työläiseksi. Nyt keskiössä ovat Hildan lisäksi hänen aikuiset lapsensa Jonni ja Greta, jois... Lue koko vinkki »
Pyykkilaudasta pillereihin

Maria Vanha-Similä: Pyykkilaudasta pillereihin

Arkinen historia on usein arkisuudestaan huolimatta kiinnostavaa. Maria Vanha-Similän tuoreen kirjan aiheena on naisten elämä Suomessa 1950–1970-luvuilla. Aihepiiri on FT Vanha-Similän ominta aluetta, hän on keskittynyt tutkimuksissaan arkielämään ja väitellyt lapsiperheiden arjesta tehdasyhteisössä juuri tällä aikakaudalle. Kirja kuvaa naisten ... Lue koko vinkki »
Kaukana väijyy ystäviä: Muistelmat 1

M. A. Numminen: Kaukana väijyy ystäviä : muistelmat I

1960-luvun puoleenväliin tultaessa M.A. Numminen, sosiologian ja filosofian opiskelija, oli asettunut Somerolta Helsinkiin ja alkanut vähitellen huomata, että hänen jazz-harrastuksensa on käymässä vakavammaksi. Numminen liikkuu yliopiston ja kaupungin taide- ja kulttuuripiireissä laajasti. Pian on aika ensimmäisten omien levytysten. Lopulta se sosi... Lue koko vinkki »
Mustaa jäätä

Anne Vuori-Kemilä: Mustaa jäätä

Tarvittiin Finlandia-ehdokkuus, että sain tartuttua tähän kirjaan. Mustaa jäätä oli päätynyt kustantajan kuvastosta kirjastolainaksi, sen verran kiinnostavalta kirjan kuvaus vaikutti, mutta kun kirja oli käsissä, se oli jotenkin niin mitäänsanomattoman oloinen, etten saanut tartuttua. Kirjan nimi on kyllä huono, kovin yhdentekevä ja mitäänsanoma... Lue koko vinkki »
Agit-prop

Jouko Aaltonen: Agit-Prop : Lauluja utopiasta

Muutama vuosi sitten tuli eräässä keskustelussa puheeksi Agit-Prop, ja jouduin tunnustamaan suuren hämmästyksen säestämänä, että en ollut kuullut koko yhtyeestä yhtään mitään. Selvästi näin suuri aukko yleissivistyksessä vaatii täyttämistä, joten SKS:n uutuuskirja oli pakko ottaa luettavaksi ja tulipa siinä samalla myös laulu jos toinenkin kuunnelt... Lue koko vinkki »
Suomi synnytti

Laura Kosonen: Suomi synnytti : Kätilöiden kertomaa

Kätilöopiston sairaala (1960–2017) oli Suomen suurin synnytyssairaala ja opetussairaala, jossa on koulutettu kätilöitä vuosikymmeniä. 57 vuoden aikana Kättärillä syntyi yli 300 000 vauvaa. Suomi synnytti on Kätilöopiston historiikki, mutta kertoo siinä sivussa laajemminkin suomalaisen sairaalasynnyttämisen historian 1950-luvulta eteenpäin. Se on... Lue koko vinkki »

Kristiina Markkanen: Caj Bremer : Mies katolla

Suomen tunnetuin lehtikuvaaja ja akateemikko Caj Bremer on ehtinyt jo kunnioitettavaan 90 vuoden ikään. Tämä jos mikä on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan miehen mittavaa elämäntyötä, johon kiteytyy olennainen osa suomalaisen kuvajournalismin historiasta 1950-luvulta aina 1990-luvun alkuun. Kristiina Markkanen lähestyy aihetta mielenkiintoisell... Lue koko vinkki »

Marcelino Truong: Saigon Calling : London 1963-75

Marcelino Truongin muistelmien ensimmäinen osa sijoittui Saigoniin vuosina 1961-1963. Tässä toisessa osassa diplomaattiperhe on päässyt pois vaaran tieltä Lontooseen, mutta Vietnamin sota on silti osa perheen elämää. Eläväthän Saigonissa yhä perheen isovanhemmat ja muita sukulaisia, sekä myös Marcelinon paras ystävä. Sopeutuminen uuteen ympärist... Lue koko vinkki »
Pimeä voima

Mai Jia: Pimeä voima

Mai Jian edellinen suomennettu teos Koodinmurtaja kertoi Kiinan huippusalaisessa koodiyksikössä 701 työskentelevästä koodinmurtajasta. Kryptoanalyysin parissa jatkaa myös Pimeä voima, joka vie lukijan takaisin yksikön 701 maailmaan. Tällä kertaa kirja on jaettu neljään osaan, joista jokainen kertoo yhden poikkeuksellisen yksilön tarinan. Ah Bing... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Muistan : Otavan aika

Nytpä pääsemme tuotteliaan kirjailijan matkaan, silti melko vähän luettuun. Hyvä ettei miehen tuotanto livo ranskalaisen Simenonin liki puolentuhannen teoksen määrää, vähintään puolta kuitenkin. Muistan-sarja, jossa Hannu Mäkelä (s. 1943) käy läpi elämäänsä lapsuudesta alkaen, on viisiosainen. Otavan aika, jota tässä selvittelen, on numeroltaan ... Lue koko vinkki »
Missä musiikki alkoi

Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Pietarsaarelainen säveltäjä Alf Holm teki kansainvälisen läpimurtonsa Tom of Finland -oopperalla. Nimeämättömäksi jäävä kertoja haluaa nyt tehdä kirjan Holmin elämästä. No, Lars Sundin kertojat nyt tunnetaan, eikä varsinaisesti luotettavuutensa tai johdonmukaisuutensa vuoksi. Niinpä täytyy lähteä ainakin yhtä sukupolvea kauempaa liikkeelle, mielell... Lue koko vinkki »
Valas nimeltä Goliat

Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat

Romanian ja Suomen välimaastoon sijoittuvan tarinan päähenkilönä on kolmikymppinen Alba, suomalaisen äidin ja romanialaisen isän tytär. Alba muistelee Romaniassa vietettyjä lapsuuden kesiä, mutta muistoja varjostaa Romanian synkkä lähihistoria. Isoisän hautajaiset vievät Alban takaisin kylän menneisyyteen. Isoisän tausta entisenä Securitate-mieh... Lue koko vinkki »
Aikamatka : Nostalginen vuosikirja

Jukka Vesterinen: Aikamatka : nostalginen vuosikirja 1958, 1968, 1978

Aikamatka-kirjat ovat parhaita fiilistelykirjoja, sillä niiden sivuilla voi todella tehdä matkoja lapsuuteen ja nuoruuteen, ihan lukijan iän mukaan. Tässä kirjassa on kolmelta vuosikymmeneltä kivoja tarinoita. 1958 – kun itse en ollut vielä syntynytkään. Oli ehkä hauskin vuosi, juuri sen takia, miten aika on muuttunut ja se, mitä oli silloin, tu... Lue koko vinkki »

Satu Hassi: Mannerheim-solki ja punalippu

Satu Hassin varhaismuistelmat tarjoavat aikamatkan sodanjälkeiseen Suomeen, erityisesti 1960- ja 1970-luvuille. Kirjassa kuvataan aikaa lapsuudesta opiskeluajan taistolaisvuosiin ja lopulta 1980-luvun alkuun, jolloin vasemmistolaisuus vaihtui Vihreän liiton kunnallisvaaliehdokkuuteen Tampereella. Kirjan alkulehdellä hymyilee kaksivuotias Satu hu... Lue koko vinkki »